Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu 300b si 4p1l

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 8 minute, simson a spus:

Poate cineva sa explice cum se utilizeaza zgomot roz in masurat amplificatoare?

Da, este unul din testele mele favorite. La modul extrem de simplist un generator de zgomot se poate asimila cu un generator de unda si se poate vizualiza pe osciloscop, evident pe intervale time/div. Asta-i povestea foarte pe scurt pentru o dotare minima cu un osciloscop didactic.

Un pic mai pe larg se poate asimila cu un semnal sweep, baleiat in frecventa cu nivel constant, care pentru ergonomie ar necesita un ansamblu vobuloscop, deci care sa poata vizualiza pe axa X o conversie timp-frecventa... asta se poate incerca la nivel amatoricesc cu o placa de sunet, de obicei cu rezultate incerte de la 20kHz in sus... Evident ca aici un analizor de spectru clasic ar fi scula cea mai indicata

Eu am un generator GR1390-B de care sint foarte multumit, la un moment dat era data o comparatie intre acesta si mai multe placi de sunet, nici nu mai pomenesc cine cistiga detasat... pomenesc insa de acest aparat pentru ca la vremea lui a iesit pe piata cu un manual foarte bine redactat din care se pot invata si astazi o multime de lucruri.

https://www.ietlabs.com/pdf/Manuals/GR/1390 Noise Generator.pdf

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 13 minute, valderama a spus:

așa se manifestă auditiv

valderamo..ia uimeste-ma..ai folosit vreodata pink sau white noise sa testezi vreun amplificator? NU prea cred. Dumneata stii doar de ''unde patrate''.

@simson, gasesti in cartea aia de am pus-o unde se foloseste. Pe scurt, eu le folosesc pe amandoua la ridicarea caracteristicilor de frecventa a filtrelor si a amplificatoarelor. Generatoarele sunt amandoua inglobate in analizorul de spectru. Zgomotul alb (white noise) pentru scala lineara si roz (pink noise) pt cea logaritmica. De asemenea folosesc pink noise cand testez curba de raspuns in frecventa a difuzoarelor (boxelor, depinde ) injectand pink noise in amplificator si apoi cu un microfon de masura (Neutrik) semnalul il transpun pe un trasator de caracteristici de frecventa (am un Neutrik 3302-audio analyzer). Acolo vezi ''gropile'' unde boxa nu raspunde corect datorita filtrelor (banda de frecventa prea ingusta sau defazaj ) sau unui difuzor zapacit.

Link spre comentariu
Vizitator

Pentru mine lucrurile sint mult mai simple, un amplificator are banda de redare limitata in primul rand din  cauza transformatorului care se masoara cu un semnal sinusoidal , daca aceasta este extinsa dincolo de spectrul audio verificarea cu semnal SQW va arata un dreptunghi a carui calitate este proportionala cu extensia benzii si acest lucru va certifica un transformator de calitate cu un pret aferent. Masurarea comparativa a amplificatorului folosind aparatele digitale si analogice a fost distorsionata nepermis de mult si deja nu ma mai intereseaza aceste discutii in contradictoriu, sa le continue cine vrea...

Pe scurt masuratorile de banda, THD si IMD plus oscilograme informative pot fi utile si justificate doar celor care doresc sa faca ceva mai bun decat sa continuue o palavrageala fara cap si coada :reytre

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
La 27.04.2020 la 17:19, Vizitator a spus:

Este finalizat si acest amplificator si nu degeaba tubul 300b este atat de apreciat in plus exista o singura reactie negativa locala deci  RNG este ZERO si pe scurt cateva masuratori

- Tensiunea de intrare 500mV pentru P out=8w

-Banda de frecventa  12Hz/-1dB si 61Khz/-1dB

-THD   1%-6w

1,1%-7w

1,8%-8w

-Oscilograma este la 10Khz

20200427_152402.jpg

20200427_155115.jpg

O intrebare:  in fisa de catalog a tubului EH 300B e specificat ca daca se foloseste negativare fixa rezistenta din catod sa fie max 50K. Vad ca s-a folosit 470K. Nu e cam mult?

Link spre comentariu

Nu vad unde este 470K in catod; eventual in grila si in divizor.

Aveti in fata o schema realizata si testata practic cu toate masuratorile posibile...ce mai este ,,mura-n gura" si totusi dvs. umblati dupa scheme publicate pe net. Chiar nu inteleg logica .

Link spre comentariu

Iertare va rog, grila am vrut sa zic, eram cu catodul "in gura"

DAR haideti sa dezvoltam putin subiectul:  am specificat ca in foaia de catalog e specificat ceva si nu intelegem de ce s-a folosit alta valoare. Daca mergem mai departe, un inginer in constructii face planul unei case sau unui bloc de apartamente, de ce sa il respectam? Si ne mai intrebam de ce cad cladirile la cutemur. Sau alt inginer proiecteaza instalatia electrica si tubulatura de oxigen. Si ne mai miram ca ne ard spitalele. Un medic scrie o reteta. De ce sa o respectam, ca noi stim sa tratam mai bine cancerul si Covid-ul.

Ce caut eu pe internet e problema mea, aici pe forum aduc in discutie anumite probleme.

Am invatat totusi in gura cui sa ma uit

Editat de klauss00
Link spre comentariu
La 27.04.2021 la 10:02, klauss00 a spus:

O intrebare:  in fisa de catalog a tubului EH 300B e specificat ca daca se foloseste negativare fixa rezistenta din catod sa fie max 50K. Vad ca s-a folosit 470K. Nu e cam mult?

Așa cum bine ați remarcat deja EH precizează clar în situația bias fix Rgc-300B-EH nu mai mare de 50KΩ.

Cam mult=puțin spus, greșit evident Rgc 470KΩ-300B-EH pentru circuit negativare fixă.

Dacă ne uităm și la condensatorul de cuplaj Cgc 0,47µF asociat cu  Rgc 470KΩ-300B-EH bias fix! clar greșit proiectat circuitul de grilă și atacul 300B, sau poftim greșit mură-n gură ! :rade:.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 27.04.2021 la 21:58, simson a spus:

Nu vad unde este 470K in catod; eventual in grila si in divizor.

Aveti in fata o schema realizata si testata practic cu toate masuratorile posibile...ce mai este ,,mura-n gura" si totusi dvs. umblati dupa scheme publicate pe net. Chiar nu inteleg logica .

Haideti sa nu debordam de optimism. Ca sa fie mura in gura, cel putin pentru mine dar si pentru altii presupun, ar mai trebui specificate: 

-RDC socuri

-RDC primar OT

-Ia 300B + U 300B

- R stopper 300B 

-Ia ECC88

-tensiune negativare 300B

- alte valori nu imi mai vin in minte acum

Link spre comentariu
La 02.05.2020 la 21:10, Vizitator a spus:

@valderama, arata-mi un manual service de la un amplificator in care se prezinta testul cu square wave !

Uite aici biblia masuratorilor in audio, scrisa de unul de la Audio Precision, acum 30 de ani

https://pdfslide.net/documents/bob-metzler-audio-measurement-handbook-2005.html

am pus cartea asta de 1000 de ori pe forumul asta si degeaba...

Arata si mie unde apare testul cu square wave..

Pagina 20,21,22  !!!

"A square wave is also a familiar waveform in the time domain (Figure 9). The square wave can be shown mathematically to consist of a fundamental sine wave and all odd harmonics, in phase, with the amplitudes of the harmonSection 1: Tools and Techniques Time Domain and Frequency Domain 20 Audio Measurement Handbook Time Domain and Frequency Domain Section 1: Tools and Techniques Audio Measurement Handbook 21 AUDIO PRECISION 1 kHz SINEWAVE AMP1(V) TIME(sec) vs 0.0 200u 400u 600u 800u 1.00m 1.20m 1.40m 1.60m 1.80m 2.00m -2.000 -1.500 -1.000 -500m 0.0 500.0m 1.0000 1.5000 2.0000 Figure 7. Time domain representation, 1 kHz sine wave. AUDIO PRECISION FFT SPECTRUM, 1 kHz ANALOG DOMAIN SINEWAVE -120.0 -100.0 -80.00 -60.00 -40.00 -20.00 0.0 0.0 2.00k 4.00k 6.00k 8.00k 10.0k 12.0k 14.0k 16.0k 18.0k 20.0k Figure 8. Frequency domain representation, 1 kHz sine wave. -2.000 -1.500 -1.000 -500m 0.0 500.0m 1.0000 1.5000 2.0000 0.0 500u 1.00m 1.50m 2.00m 2.50m 3.00m AUDIO PRECISION 1 kHz SQUAREWAVE AMP1(V) TIME(sec) vs Figure 9. Time domain representation, 1 kHz square wave. 10m 0.1 1 2 0.0 2.00k 4.00k 6.00k 8.00k 10.0k 12.0k 14.0k 16.0k 18.0k 20.0k AUDIO PRECISION FFT SPECTRUM, ANALOG DOMAIN 1 kHz SQUAREWAVE (V) (Hz) vs Figure 10. Frequency domain representation, 1 kHz square wave. ics decreasing proportionally to the harmonic order. Thus, the third harmonic has an amplitude 1/3 that of the fundamental; the fifth harmonic is 1/5 the fundamental amplitude, etc. This is shown in the frequency domain representation of a square wave in Figure 10. In general, any repetitive signal can be analyzed as a fundamental sine wave and harmonics of that fundamental frequency, with each harmonic having a specific amplitude and phase."

Si poza din acea carte referitoare la test SQW :

SQW 1KHz.png

Editat de OLIMPIU
Link spre comentariu
26 minutes ago, OLIMPIU said:

Pagina 20,21,22  !!!

The square wave can be shown mathematically to consist of a fundamental sine wave and all odd harmonics, in phase, with the amplitudes of the harmon

Si poza din acea carte referitoare la test SQW :

SQW 1KHz.png

Exact, in pozele alea arata cum apare square wave pe osciloscop si analizorul de spectru. Nimic mai mult.

Link spre comentariu

@OLIMPIUîn esență citatul ăla spune așa

O undă pătrată este, de asemenea, o formă de undă familiară în domeniul timpului (Figura 9).
Unda pătrată poate fi descrisă matematic ca fiind formată dintr-o undă sinusoidală fundamentală însoțita de toate armonicile impare în fază, cu amplitudinile armonice bine determinate (a treia armonică cu o amplitudine de 1/3 din cea fundamentală, a cincea armonică cu 1/5 din amplitudinea fundamentală, 1/7 ... etc).

Numărul armonicilor impare limitat care întrunește condițiile de mai sus conduc la aceasta formă de undă.

SQW 1KHz.png

Întrebare simplă:

O fundamentală sinusoidală însoțită de o infinitate armonică, numai armonici impare care întrunesc condițiile de mai sus(fază-amplitudine) poate avea o reprezentare matematică de undă pătrată de această manieră ?(undă sqw perfectă, palier perfect constant pentru 1/2 din perioadă, tranziție de la un palier la altul 0s).

Răspunsul poate fi simplu , DA poate , NU poate.

1.gif

(în imagine am reprezentat tranziția și palierul cu linii de o anumită dimensiune, sugestiv, pentru a evidenția că există atât tranziția cât și palierul)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări