Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu 300b si 4p1l

Vizitator

Postări Recomandate

Si osciloscopul si generatorul digital au surse in comutatie deci sunt "imune" la sursa de comutatie a LED-ului. Amplificatorul FET "tusea" :rade:.

Link spre comentariu

E chestie de mediere (nu stiu daca asta e termenul) a semnalului. Ceea ce face ca semnalul unui DSO pare mai zgomotos. Si adevarul este ca DSO-ul, daca e unul decent, chiar reprezinta mai realist semnalul.

Sunt explicatii (si) pe YT de ce si cum. 

Link spre comentariu
Vizitator
1 oră în urmă, adrian_pic a spus:

Te bagi aiurea in seama degeaba. Arata-mi mie un generator analogic care iti scoate coltul perfect la 90 de grade la 10kHz pe un osciloscop digital! Mai bine te duci sa reglezi sonda pana obtii un semnal dreptunghiular perfect si pana nu reusesti .... nu mai deranja lumea pe aici!

P.S. Nu mai bag in ecuatie si slew rate la generatorul analogic (ca deh vorbim de semnal dreptunghiular nu trapezoidal). 

Uite dom' injiner:

20200501-183859.jpg

20200501-184033.jpg

20200501-184049.jpg

20200501-184143.jpg

si aici cand nu e compensata corect sonda:

20200501-185030.jpg

20200501-185058.jpg

Link spre comentariu

Daca este asa cum spui tu => @niculian + @popa marius nu stiu sa calibreze sonda pentru masurarea semnalului dreptunghic. Parca e greu de crezut asa ceva, nu? :scarpin

popa marius ce osciloscop si ce generator are niculian? 

P.S. Cu metrul nu poti masura diametrul unui fir de par. Cauta si tu un osciloscop mai potent si ai sa intelegi ce vreau sa spun. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Din pacate, pozele cu compensarea sondei nu seamana deloc cu ringing-ul din pagina precedenta. Calibrarea arata un overshoot mai curand decat un ringing.

De altfel, poate fi si un condensator in plus in captura cu ringing. Poate un cablu defect. Dar greu de pus vina in calibrarea sondei. 

Link spre comentariu
Vizitator

Cablurile sint in mod sigur in regula fiindca am facut masuratori si cu cabluri care au fost si la mine  ,osciloscopul este Tektronix iar generatorul un DSO chinezesc

Link spre comentariu
Vizitator

Domnule, cauze pot fi multe...incepand de la bucle de masa inchise prin reteaua de alimentare, surse de perturbatii externe (smps_uri)....pana la un cablu de masura cu capacitate mare...oricum e irelevant overshot_ul ala. Un setup de masura complet include, in general, mai multe aparate de masura, nu doar un singur generator de semnal si un osciloscop. O eroare de masura, datorata unor cauze externe, te poate face sa pierzi mult timp cu localizarea ei, si, in general, cauti acul in carul cu fan. De asta tin eu, in fiecare atelier, cate 3-4 osciloscoape si minim 2 generatoare de semnal.

Link spre comentariu
Vizitator

Am incercat sa imunizez aparatele  pe partea de retea cu un transformator separator plus filtre EMI construit de @niculian insa rezultatele au fost zero iar cablurile de interconect BNC-BNC de 1m cu o capacitate sub 100pF respecta indicatile lui @Copaceanu Ion

Link spre comentariu
Vizitator

La Tektronix, am observat si eu tendinta asta de rigging pe palier. Acelasi semnal vizualizat pe mai multe osciloscoape e un pic diferit. Yokogawa si LeCroy nu au boala asta, dar costa de trei ori mai mult. Daca pe analog nu apare rigging, e totul ok, analogul nu prea stie sa minta. 

Link spre comentariu

Analogul face altfel medierea, d-aia semnalul este mai curat. Asta se vede pe trasa cu intrarea in gol. 

Cred ca Dave avea un video explicativ pe YT exact pe tema asta. 

Concluzia era ca lucrand cu filtrele din DSO puteai face o trasa mai "curata". Ceea ce insa putea duce la ignorarea anumitor semnale parazite, insa existente! 

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 5 minute, adrian_pic a spus:

Pune generatorul tau si osciloscopul lui niculian (generatorul ala chinezesc este problema). 

Nu stiu daca se rezolva ceva fiindca la conectarea directa generator chinezesc -osciloscop Tektronix semnalul SQW de 100Khz este corect, nu imi pot explica acest fenomen

Link spre comentariu
Vizitator

Asa inteleg o  eventuala rezolvare a unei probleme aparuta intr-o anumita situatie si benefica tuturor celor interesati, zgomotul alb, roz sau maro nu rezolva nimic, intelegerea, rabdarea si toleranta sint utile tuturor, dotarea pe care o are der_doktor este doar un exemplu ce poate clarifica situatii imposibile si de mare ajutor, daca are vreo importanta sfatul meu pentru d-ta Adrian pic este sa renunti la partizanate inutile...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări