Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu 300b si 4p1l

Vizitator

Postări Recomandate

Iata un mic experiment cu tubul 300b, preliminar puterea obtinuta este de 8w cu un THD de 2,5% si ambele tuburi adica 300b si 4p1l alimentate prin  regulatoare de tip Rod Coleman pentru filamente

20200111_141311.jpg

Link spre comentariu
Acum 24 minute, gheo23 a spus:

Sarcina 4P1L este rezistiva, nu ? Intreb asta pentruca am vazut varianta cu sarcina inductiva care asigura un procent mai mic de distorsiuni.

Cu sarcina rezistiva tensiunea livrata este de 50v cu distorsiuni foarte mici dar intradevar se pot obtine  rezultate mai bune cu drossele sau CCS insa problema este etajul final, distorsiunile din driver sint nesemnificative

Link spre comentariu
Acum 2 ore, klauss00 a spus:

O schema se poate? Mulțumesc! 

Deocamdata incerc tot felul de variante  care vor include in sarcina anodica a lui 4p1l transformator interstage sau CCS, alimentare a filamentelor in c.a sau  cum este in poza  in c.c. cu regulatoare coleman apoi voi modifica Ra lui 300b pentru cea mai avantajoasa situatie deci o schema deocamdata este prematura

Link spre comentariu
La 12.01.2020 la 18:02, popa marius a spus:

Cu sarcina rezistiva tensiunea livrata este de 50v cu distorsiuni foarte mici dar intradevar se pot obtine  rezultate mai bune cu drossele sau CCS insa problema este etajul final, distorsiunile din driver sint nesemnificative

Poate nu i-ar sta rau nici lui 300B cu un CCS si un parafeed, astfel transformatorul de iesire va putea "straluci" mai tare in aceasta combinatie.

Link spre comentariu
La 18.01.2020 la 2:57, dark_angel a spus:

Poate nu i-ar sta rau nici lui 300B cu un CCS si un parafeed, astfel transformatorul de iesire va putea "straluci" mai tare in aceasta combinatie.

Solutia parafeed nu prea este grozava fiindca necesita un drossel de calitate si introduce un condensator pe calea de semnal iar un CCS   obliga la marirea tensiunii  anodice aproape inacceptabil de mult

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am masurat transformatorul proiectat si construit de @niculian pentru acest amplificator , parerea mea este ca foarte putine transformatoare  se pot compara cu acesta , sectiunea nu este prea mare S=14,6cm* insa calitatea tolelor este foarte ridicata, singura problema este intrefierul de 0,2mm  prea mare si de acea va fi redus la 0,1mm ,ca urmare  raspunsul la frecvente joase i-l estimez ca va fi cu 30-40% mai bun. Oscilograma din poza este la 10 Khz iar Ra =5,2k

20200225_150400.jpg

20200225_152034.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 11 minute, popa marius a spus:

Am masurat transformatorul proiectat si construit de @niculian pentru acest amplificator , parerea mea este ca foarte putine transformatoare  se pot compara cu acesta , sectiunea nu este prea mare S=14,6cm* insa calitatea tolelor este foarte ridicata, singura problema este intrefierul de 0,2mm  prea mare si de acea va fi redus la 0,1mm ,ca urmare  raspunsul la frecvente joase i-l estimez ca va fi cu 30-40% mai bun. Oscilograma din poza este la 10 Khz iar Ra =5,2k

20200225_150400.jpg

Banuiesc ca este fara reactie negativa. Arata enervant de bine! Beton armat oscilograma! :aplauze

-1dB la 19Hz si -3dB la 44Hz sunt sigur bine scrise?

P.S. Fa si un film sa ai pentru viitor ca dovada, ca ... e al nabii de greu de crezut ce se vede pe osciloscopul ala. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 10 minute, adrian_pic a spus:

Banuiesc ca este fara reactie negativa. Arata enervant de bine! Beton armat oscilograma! :aplauze

-1dB la 19Hz si -3dB la 44Hz sunt sigur bine scrise?

P.S. Fa si un film sa ai pentru viitor ca dovada, ca ... e al nabii de greu de crezut ce se vede pe osciloscopul ala. 

Da, evident sint inversate -1dB la 44Hz si -3dB la 19Hz iar masurarea se face cu injectare de semnal in secundar si primarul  inchis cu un rezistor de 5,2k/20w , componenta continuua liseste insa din experienta stiu ca doar sub 50-60 Hz Hz dreptunghiul se inrautateste , la 10Khz forma este aceiasi  Probabil filmarea video nu se poate posta aici asa ca nu are sens sa o fac , eventual pe facebook sau pe un grup tematic iar chestia cu reactie negativa este superflua

Acum 26 minute, gg101 a spus:

La ce frecventa ati masurat L(x) ?

159 Hz pentru inductanta primara si 1Khz pentru cea secundara la fel ca la inductanta de pierderi

Link spre comentariu
La 13.01.2020 la 19:32, popa marius a spus:

Deocamdata incerc tot felul de variante  care vor include in sarcina anodica a lui 4p1l transformator interstage sau CCS, alimentare a filamentelor in c.a sau  cum este in poza  in c.c. cu regulatoare coleman apoi voi modifica Ra lui 300b pentru cea mai avantajoasa situatie deci o schema deocamdata este prematura

4P1L  configurata ca trioda este dupa parerea mea  inegalabila ca driver , rar intalnesti o asemenea lampa  cu o asemenea  liniaritate  pur si simplu iesita din comun  .  Am lucrat cu ea si inca mai am in lucru un lampizator  si nu pot sa  spun decat , jos palaria ! Poate va este de folos schema ...

P.S . Singura problema , care se poate totusi rezolva printr-o polarizare corecta a grilei de comanda  ar fi microfonia .

WIN-20200226-185638.jpg

Editat de romicap
Link spre comentariu
Acum 5 minute, romicap a spus:

4P1L  configurata ca trioda este dupa parerea mea  inegalabila ca driver , rar intalnesti o asemenea lampa  cu o asemenea  liniaritate  pur si simplu iesita din comun  .  Am lucrat cu ea si inca mai am in lucru un lampizator  si nu pot sa  spun decat , jos palaria ! Poate va este de folos schema ...

P.S . Singura problema , care se poate totusi rezolva printr-o polarizare corecta a grilei de comanda  ar fi microfonia .

WIN-20200226-181737.jpg

Multumesc, de acea am si propus d-lui @niculian utilizarea acestui tub, deocamdata pentru simplificare sarcina anodica a tubului 4p1l este rezistiva, ulterior probabil se va inlocui cu un CCS eventual un drossel sau interstage construit asemanator cu OT

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări