ex.escu Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 O explicatie la fenomenele intalnite se poate gasi in cartea scrisa de Dl. H. Olson -"Elements of acoustical engineering" /1957, pag.22-23, se gaseste pe net. Tuburile de" bass" /subwoofer se folosesc in incintele auto . Link spre comentariu
Toader Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 1 oră în urmă, CornelM a spus: Si pentru ca mi s-a parut interesant am dat o fuga repejor pana la dede la raionul instalatii. Am construit o boxa la fel cum este prezentat in link-ul http://www.t-linespeakers.org/projects/sampson/index.html prezentat de George. A iesit cum este in pozele atasate. Cum e sunetul? Link spre comentariu
Haralambie Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Ca din canal, daca s-a amintit de vase de toaleta Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 12, 2020 Partajează Postat Ianuarie 12, 2020 Sint simple afirmatii, bassul auzit cu un asemenea sistem pvc a batut pe departe orice boxa VTP auzita de mine tinand cont de dimensiunile difuzorului asa ca poate a-r fi fost nevoie de un comentariu mai inteligent... Da! Probabil ca dl. Popa Marius are dreptate! E vorba de cel mai "bataus" bass din cate exista, dar il rog sa se gandeasca la cateva mici aspecte: - daca e vorba de extensia in stanga Fs a difuzorului, va puteti baza pe o octava, deci, daca aflati care este aceasta valoare .......................! - daca este vorba de castigul in presiune sonora, acesta nu depaseste 5 - 6 dB la cel mai bun horn exponential. Daca acest castig, prin bunavointa celui de sus , depaseste cu mult SPL-ul difuzorului, putem sa ne gandim ca, inafara unei realizari de exceptie, am obtinut cu aceasta solutie subwooferul perfect, dar nu o incinta de auditie, odata ce are caracteristica de frecventa complet nelineara, cu o umflatura mai mult decat audibila la frecventele din jurul valorii Fs a difuzorului; - comparatia cu toate incintele VTP este complet lipsita de sens, si, de ,altfel cu orice incinta de tip BLH, din motive clare: este vorba de doua tipuri de incinte diferite, chiar daca lungimea liniei de unda este un element care este comun acestor doua tipuri; - asupra calitatii basului nu vreau sa ma pronunt in niciun fel, odata ce nu am ascultat obiectul discutiei. Am inteles ca tuburile nu aveau material fono deloc. Undele stationare, in conditiile constructive date, sunt mult reduse intr-o sectiune circulara. Se creiaza totusi centre de presiune care determina aparitia coloratiilor la frecvente superioare Fs, care afecteaza domeniul de medie-joasa, si, care impun utilizarea de material fonoabsorbant. Mai sunt si alte elemente din constructia si asamblarea acestor incinte care impun calmarea unor centre de presiune. Astfel de incinte pot fi o varianta DIY dar, totusi sa privim la intreaga istorie a incintelor acustice: solutii sunt multe in ceea ce priveste constructia, dar trebuie sa ne intrebam: dece unele constructii nu sunt abordate decat rar sau deloc. Am vazut intrebarea mai mult retorica dece nu se mai construiesc incinte labirint, de fapt, corect, incinte cu linie de transmisie. Astfel de incinte se produc si azi, e adevarat ca de putine firme. Proiectarea, constructia si punerea la punct este laborioasa si scumpa comparativ cu solutia cvasiunanim acceptata azi : BR. In plus, cum aprecierea calitatilor incintelor este pur subiectiva, e mai usor sa indrepti atentia cumparatorilor catre o solutie simpla, usor de produs si care impaca un procent majoritar de piata! Cei care doresc si isi permit gasesc si TL, si incinte horn frontal si BLH, ( chiar si VTP ), si electrostatice si magnetostatice, etc., etc. Link spre comentariu
VTP Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Si pentruca interesul pare sa se fi marit pentru aceasta incinta, am fost in vizita de lucru la prietenul meu care se ocupa de acest tip de TL de cand a iesit la pensie , circa un an si jumatate. Foloseste difuzoare de banda larga de constructie proprie, dar si industriale. ( are o singura pereche de coaxiale KEF 7" ). Avand la dispozitie 2 TL pentru difuzoare de 6 1/2" si 8" si cutii dechise pentru probarea difuzoarelor si stabilirea prin masurare a cresterii valorii SPL-ului la diverse frecvente, am putut trage unele concluzii din aceste experimente, inclusiv explicatii asupra unor fenomene: - nu se justifica utilizarea de linii acustice lambda/2 fata de lambda/4: cresterea castigului nu depaseste 0,5 - 1 dB la lambda /2 fata de lambda/4; - cresterea de SPL nu este mai mare decat al oricarui tip de horn; - nu se obtine o imbunatatire daca se utilizeaza o sectiune mai mica a liniei comparativ cu sectiunea utila Sd a difuzorului; - fara dispunerea judicioasa a materialului fono, sunetul are coloratii neplacute a domeniului de medie - joasa si de medie; - in unele cazuri a fost utilizata plasarea de material fono cu densitati diferite ( prin presarea sau rarirea minetului; - s-a folosit si tehnica LT cu absorbtie utilizata de PMC si T+A; - in cazul liniei in lambda/2, cele mai bune rezultate acustice au fost obtinute prin impartirea liniei in mai multe sectiuni ( sunet mai "curat" si cu detalii mai clare ); - pentru tubul de 110 mm din PP gri s-a "incropit" un melc ce a fost realizat din discuri de plastic de circa 1 mm grosime, cu pasul stabilit cu ajutorul unei tije filetate M6 si piulite; - experientele au aratat ca in lipsa materialului fono, coloratiile puternice s-au redus, dar nu total daca melcul are pasul mic, comportandu-se ca o sicana. Rezultatul cel mai bun: material fono cu densitate mica si melcul cu pas variabil (aleatoriu ). - comportamentul variantelor experimentate au fost tipic pentru LT; - Fs difuzor si deplasarea membranei influenteaza formarea coloratiilor in zona mediilor, melcul avand influenta doar asupra acestui aspect si mult mai redus in ceea ce priveste frecventele joase; - calitatea per total a sunetului este dependenta de difuzor , cel putin in cazul in care se utilizeaza un difuzor BL; Trebuie sa reamintesc faptul ca, desi TL si hornurile ( unde se include si incinta VTP ) sunt din aceiasi familie, TQWT, au principii diferite si rezultate diferite in ceea ce priveste rezultatele acustice, si, orice comparatii sunt superflue si rautacioase. De altfel, comparatiile intre elementele componente ale unui lant audio sunt lipsite de sens, mai ales cand sunt facute fara a stabili initial macar aceleasi conditii de testare. Pentru informare: am spus in gluma ca terminatia unei astfel de incinte ar fi un vas de WC, avand in vedere ca este lucrata din componente pentru colectare si transport ape uzate si canalizare, DAR, SERIOS VORBIND, materialul din care este produs vasul WC ar fi un material cu proprietati excelente: densitate mare si uniforma, porozitate redusa, deformabilitate extrem de mica, etc.. Editat Ianuarie 13, 2020 de VTP completarea materialului Link spre comentariu
CornelM Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Se aude foarte bine, avand in vedere dimensiunea difuzorului cu diametrul de 7cm. Va dati seama ca nu reda un super mega bass. Sunetul de canal de care pomenea Haralambie a fost eliminat prin montarea de minet in primul tub de langa difuzor. Este un castig mare in incinta din teava fata de incintele de unde provin difuzoarele, 2 la numar. Au fost sateliti de la nu mai stiu ce sistem... Le aveam capatate de la cineva si depozitate prin beci. Ma bucur ca le-am scos la lumina sa le pun la treaba. Sunt multumit de rezultat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Constructorul maghiar a lucrat mult la aceasta boxa si a facut de asemenea numeroase masuratori, nu am niciun motiv sa nu i-l cred iar rezultatul a fost real pe de alta parte in mod sigur difuzorul de banda larga Tannoy la ajutat sa obtina aceste performante. Auditia a fost axata pe muzica cu dinamica ridicata insa sala nu m-i sa parut inspirat aleasa din cauza formei si a suprafetelor probabil aprecierea mai clara a sunetului trebuia facuta in alte conditii dar repet bassul a fost foarte impresionant de asemenea am inteles din discutii ca inaltimea fata de sol este critica insa sistemul de reglare a inaltimii boxei m-i sa parut prea subdimensionat D-le Mateescu, acest sistem de boxa poate beneficia asa cum a-ti aratat de calitatea materialului si de modul de prelucrare mai usoara decat a incintelor din lemn iar reglajele pot fi facile insa rezultate bune nu pot fi fara masuratori in conditile unei camere cat de cat tratata acustic, parerea mea Link spre comentariu
Citea Florin Postat Ianuarie 13, 2020 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 Maine incepem sa facem cu fostex 103en in teava de canalizare de 125 mm , avem idei bune de proiectare, sper sa iasa bine . Link spre comentariu
Toader Postat Ianuarie 13, 2020 Partajează Postat Ianuarie 13, 2020 (editat) Pana nu incerci un Supravox de 8 inch ca la amicul nostru comun, nu o sa obtii mare lucru.PAoti incerca mai ieftin Fostex de 8 inch.La el suna fara bas ptr ca sensibilitatea fiind mare, sunt pronuntate mediile joase si inaltele care sunt super.Difuzorul acela merita alta cutie, dar nici aia nu e rea.Stii cam ce sensibilitate au incintele lui? https://www.supravox.fr/en/produit/215-rtf-64-extended-bass-midrange-driver-35w-97db-8-ohms/ Intaresc si eu inca odata parerea domnului Marius Popa.Boxa nu o puteam numi subwooferul perfect ptr ca si restul spectrului acustic era foarte bine redat.Nu se simtea un sunet gen discoteca, gen mumzica house, bas, sub bas si inalte.Am ascultat orga, pian, vioara.Suna impecabil.Boxele eu stiu ca aveau minet in ele.Ce stiu e ca pot face rost de proiect si ca omul a stricat vreo 50 de metri de tuburi pana i-a iesit ce a iesit.Difuzoarele ar costa cam 450 de euro perechea(sunt intr-o pereche de incinte Tannoy), DAR cine are o camera potrivita ptr ele.La mine ar ocupa un o treime din camera.Deci se pot face numai sa vrei.Momentan ne multumim cu VTP cu Ciare care au o calitate peste media cu mult. Editat Ianuarie 13, 2020 de Toader Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Camera potrivita pentru ele este "man cave". Acolo contează sunetul nu aspectul. Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Nu la aspect se referea Toader ci la faptul ca intr-o camera mica nu prea incap, mai ales ca o a doua sau a treia pereche de boxe. Plus ca intr-o camera mica pozitionarea poate fi o grava problema. Link spre comentariu
Haralambie Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 (editat) Capabilitatile acelor supravoxuri sunt un fel de legenda mai puternica ca a lochnessului. Editat Ianuarie 14, 2020 de Haralambie Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 Da, o fi spațiul o problema, dar când le-o vedea nevasta... Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 La 12.01.2020 la 17:59, Haralambie a spus: Ia mutati-va in niste blocuri cu risc seismic Care, alea facute dupa 89? Am calarit putin netul pe tema tevilor de canalizare. Toti le lauda si vezi fel si fel de nazbitii. Cum suna? Habar nu am. Cum loc de facut hoaspa prin casa nu am, o sa astept incalzirea globala (ma refer la primavara!) si o sa incerc cite ceva. Pina atunci, stau cu ochii pe aici! Spor sa aveti! Cum bine se zice mai sus, incintele labirint sunt greu de facut. Nu se compara cu o injectie din ABS, umpluta cu vata minerala sau vatelina, si LED-uri pe la colturi. Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 14, 2020 Partajează Postat Ianuarie 14, 2020 (editat) Unele neveste (multe ? ) fac scandal si la prima pereche de boxe - clasice, furniruite intr-o culoare potrivita cu mobla, asezate astfel incat sa nu incurce, etc. Nu mai vorbesc de a doua pereche "- ce-ti mai trebuie si astea, nu-ti ajungeau ladoaiele celelalte ?!!" De la a treia pereche in sus incepe sa se puna problema divortului .... Ma rog, dupa un timp, cand se mai aduna si vreo 10-15 amplificatoare, cd-playere si alte aparate. Editat Ianuarie 14, 2020 de Shambala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum