Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modul PIR HC-SR501

kit

Postări Recomandate

Salutari tuturor alaturi de urarile mele de bine pentru nou an.

Dupa cum scrie si in titlu, este vorba de  modulul PIR HC-SR501.

Poate fi achizitionat la un pret intre 5-10 RON.

E o chestie simpla, care poate fi integrata intr-un mediu care functioneaza la o tensiune de 5V,  lucru util atunci cand lucram cu microcontrolere sau intr-un mediu Arduino.

Acest modul detecteaza miscarea, nu prezenta. Daca cineva sta in aria de detectie, nu va fi detectat de senzor. Detectia incepe doar daca persoana se misca.

O documentatie pentru acest modul se poate gasi la https://www.mpja.com/download/31227sc.pdf, de exemplu.

Ce m-a intrigat la acest modul este ca nu are o detectie zi/noapte. Asta inseamna ca detecteaza prezenta indiferent de nivelul de lumina ambianta. Sapand un pic pe net, am gasit ca de fapt are si asa ceva, (v. https://www.electroschematics.com/night-security-light-with-hacked-pir-sensor/)

Nu m-a prea satisfacut rezolvarea. Nu are o posibilitate de reglare a nivelului  de lumina la care declanseaza.

Asa ca am construit un mic montaj in jurul acestui modul care sa permita acest lucru.

Probabil ca se putea mai simplu, dar eu am ales sa folosesc un PIC12F629 (avem cateva bucati prin sertare)

Modul de lucru: Am folosit modulul comparator al picului, un pin de intrare conectat la iesirea modulului PIR si un pin de iesire conectat in baza unui BC547, care da iesirea.

Picul monitorizeaza continuu iesirea PIR. Daca a fost detectata o prezenta, atunci se verifica nivelul de lumina cu ajutorul comparatorului. Daca am un nivel de luminozitate prea scazut, setat din potentiometrul R3, atunci se pune iesirea GP2 pe "1", se deschide astfel tranzistorul T1 si voi avea iesirea la aprox. 5V. Iesirea ramane apoi pe "ON" cat timp PIR detecteaza ceva. Timpul de detectie se poate seta din PIR. Este important sa puneti JP1 pe H: Repeat trigger. 

Montajul necestíta o alimentare stabilizata de 5V, nu am inclus partea asta deoarece eu voi folosi mai multe astfel de montaje pentru a-mi controla iluminatul in casa. Asa ca am decis sa folosesco sursa centrala de alimentare.

Consum: 3,2 mA in stare OFF, 11.5 mA in stare ON fara sarcina, 35mA cu un LED ca sarcina.

Softuri folosite: MPLAB 8.92 (cu ICD2), Eagle, Fusion360, Ultimaker Cura, Repetier Host. PCB-ul l-am frezat pe CNC, dar aici fiecare cu ce are.

Nu voi intra in mai multe amanunte aici, am atasat cam toate fisierele necesare realizarii proiectului, iar explicatiile necesare le puteti gasi acolo.

Ca un detaliu, am programat picul in assembler si mi-a placut faptul ca a rezultat un cod foarte mic (asta este punctul forte al programarii in assembler, plus controlul absolut a ce se intampla cu picul).

Carcasa am realizat-o la o imprimanta 3d, aveti fisierele gcode de asemenea atasate.

Sper sa va ajute acest mic proiect, iar daca intampinati greutati in implementare va stau la dispozitie cu lamuriri.

Spor!

Link descarcare: https://www.filehosting.org/file/details/840619/pir.zip

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kit

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

• kit

kit 1 postare

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări