Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire legare OP Amp.

maxente

Postări Recomandate

Acum 28 minute, sesebe a spus:

Dacă nu știi sa citești și interpretezi un datasheet atunci nu ai voie sa proiectezi scheme electronice.

Asta suna similar cu: Daca nu vorbesti sau scrii corect romaneste nu ai voie sa mai vorbesti/scrii. Asta inseamna ca mai mult de jumatate din utilizatorii forumului trebuie eliminati.

Lasati omul in pace sa isi distreze neuronii, o face din placere. Ce se intampla daca greseste? Arde ceva piese si o ia de la inceput. Mare paguba. Era contient de treaba asta si si-a asumat-o.

Daca se poate sa fie indrumat e si mai bine. Asta pentru cine are timp liber.

In rest, fludor sa fie(noroc cu bella) si sanatate.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, ratza a spus:

Aia inversoare o legi la ieşire, arată fix pe prima pagină.

Asta am inteles-o. Ma refeream la afirmatia lui sesebe ca iesirea poate fi lasata in aer, de aceea am intrebat ce fac cu intrarea inversoare.

Apoi daca nu am loc pe cablaj pentru R3 si R4 din acea schema iar alimentarea este single rail, intrarea ne-inversoare o conectez la masa? Adica folosesc si in aceasta situatie schema de conectare pentru alimentare split rail? Pinul 1 legat la doi si 3 la 4.
Asta imi era neclar din ce scrie pe pag. 2 in primul paragraf din stanga sus.

Link spre comentariu

Problema pinilor neutilizați este complexă și cuprinde deopotrivă circuite analogice cât și circuite digitale - nu voi dezvolta aici. În acest context trebuie înțeleasă afirmația lui @sesebe- La modul general o ieșire poate ( și de cele mai multe ori trebuie lăsată în aer ) . Legarea intrării inversoare a unui operațional trebuie înțeleasă că am legat undeva intrarea nu ieșirea . Pentru ieșirea operaționalului conectarea cu o intrare este - din p.d.v. energetic - ca și cum am lăsa-o în aer. 

Să ne ocupăm puțin de intrări și vom reveni la ieșire . Scopul conectării la ”ceva” a intrărilor este de a stabili un regim ( punct) de funcționare bine stabilit pentru circuit. Intrările fiind de regulă de impedanță ridicată orice zgomote , influențe capacitive, scurgeri de curenți, etc.  pot determina stări impredictibile ale circuitului, de aceea intrările trebuie legate la puncte cu impedanță mică.  La amplificatoare operaționale este o bună practică de a lega intrarea inversoare la ieșire configurând astfel un repetor . În acest caz intrarea neinversoare se poate lega la orice potențial din domeniul de mod comun garantat . La LM358 - căci de el era vorba - acest domeniu include masa. Deci intrarea neinversoare se poate lega la masă. 

De la caz la caz, consultând cu atenție foaia de catalog, intrarea inversoare se poate lega și la un potențial din afara domeniului de mod comun . Un element care trebuie urmărit - dar nu numai el - este cel legat de ”inversarea de fază” . Unele operaționale suferă de fenomenul numit ”phase reversal” . Asta înseamnă că dacă domeniul de mod comun este depășit ieșirea poate să meargă spre alimentarea pozitivă  dacă intrarea neinversoare este trasă prea mult spre alimentarea negativă sau invers . LM741 se pare că face așa ( printre altele ) , personal n-am cercetat . Mai mult decât atât unele operaționale prezintă chiar un fenomen de ”agățare” (latch-up) în acea stare chiar dacă intrarea revinde în domeniul admis . La astfel de operaționale nu este admis să legăm intrarea neinversoare la masă dacă ele sunt alimentate doar cu + și GND. 

Și acum să revenim la ieșire . Unele operaționale , cum ar fi familia TL07x, TL08x și altele asemănătoare cu ele ,  nu includ masa în domeniul de mod comun  și prezintă fenomenul de ”phase reversal” ( nu și cel de ”latch-up” dar asta nu ne ajută căci noi legăm intrarea permanent undeva ) la coborârea prea mult a intrării dar includ alimentarea pozitivă în acest domeniu ( chia dacă unii parametri sunt degradați aici ) . La un TL071 deci putem lega intrarea neinversoare la plus . Dar .... ieșirea va sta desigur și ea foarte aproape de plus  în loc să stea foarte aproape de masă ca mai înainte . Ori cum un scurt circuit la masă este mult mai probabil decât unul la +, ideea nu este cea mai fericită .

Închei precizând că ce am spus mai sus este aplicabil la amplificatoare operaționale  ( poate și aici cu unele excepții ) . Se aplică alte reguli la comparatoare sau la circuite logice . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 36 minute, zvonacfirst a spus:

Ma refeream la afirmatia lui sesebe ca iesirea poate fi lasata in aer, de aceea am intrebat ce fac cu intrarea inversoare.

În aer, adică fără sarcină.

Acum 37 minute, zvonacfirst a spus:

Apoi daca nu am loc pe cablaj pentru R3 si R4 din acea schema iar alimentarea este single rail, intrarea ne-inversoare o conectez la masa?

Depinde de operaţional. 358 n-are treabă, merge liniştit cu intrarea legată la alimentarea negativă (care poate fi sau nu masa montajului).

image.thumb.png.6099219f8607daf7385a5909412578c0.png

Link spre comentariu

Chiar asa de pretentioasa este schema aia cu LM393 ala din primul post sau LM358 astfel incat sa nu poti sa lasi pur si simplu intrarile neconectate si gata, fara complicatii si fara sa-ti bati capul cu el ?

Editat de modoran
Link spre comentariu

Conectarea intrarilor nefolosite nu are nimic de a face cu schema folosita, e doar o chestie de a nu lucra cu "merge si asa". Ca apoi sa avem topicuri despre functionari imprevizibile si toti inteleptii Elforum freaca la globul de cristal, pret de cateva pagini, pana se marturiseste ca schema folosita e "similara" celei din foaia de catalog, insa cu urmatoarele modificari probabil fara importanta: ...

Link spre comentariu

Aveti la dispozitie operationalele smd in capsule sot23-5, un singur AO acolo unde este nevoie doar de unul ( eu asa fac ).

Sunt chiar si la tme o multime de variante disponibile pentru aproape orice necesitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări