Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire legare OP Amp.

maxente

Postări Recomandate

Daca la un montaj cu LM393 folosesc doar un operational din el, la cel de al doilea, pe care nu il folosesc, ii las pinii in aer, neconectati nicaieri ?

Editat de validae
litere..
Link spre comentariu

LM393 nu este OP Amp. 

La un AO normal, cea mai buna varianta este sa conectezi întrarea cu minus la iesire ca să-l faci repetor iar întrarea cu plus o pui la o tensiune fixa din schema, eventual la masa. 

Ps a postat și ratza... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Asa este, amgresit eu, are doua comparatoare in el, nu operationale.

@ratza, am uitat sa zic ca eu il folosesc cu alimentare simpla, nu simetrica si in cazul asta e ok sa il conectez cum spui tu mai sus ?

Multam pentru raspunsurile date.

Link spre comentariu
40 minutes ago, maxente said:

Daca la un monatj cu LM393 folosesc doar un operational din el, la cel de al doilea, pe care nu il folosesc, ii las pinii in aer, neconectati nicaieri ?

De la TI.

2553.Slide_2D00_0001.JPG

Si eu care aveam a anumita opinie despre unii..

Link spre comentariu

LM393 sunt comparatoare nu operaționale - s-a spus deja.

Iar @digixa precizat clar, conform producătorului, cum trebuie legați pinii neutilizați - toți trei la masă în acest caz.

Comparatoarele nu sunt concepute să lucreze în buclă închisă . Legând ieșirea cu intrarea inversoare pot apărea manifestări nedorite - oscilații de pildă.

Link spre comentariu
Acum 55 minute, Thunderer a spus:

De la TI.

2553.Slide_2D00_0001.JPG

Si eu care aveam a anumita opinie despre unii..

Daca tot esti dezamagit de unii oameni, vezi ca si matale ai dat-o de gard cu exemplele de operationale acolo.

@UDAR multam frumos de explicatie, multam inca o data si celorlalti. 

Editat de maxente
Link spre comentariu

Dezamagit nu sunt, eu vad lumea cum e.

Am raspuns exclusiv la intrebarea pusa. Operationale ai vrut, operationale ai avut. Restul e irelevant. Puteai intreba si despre un IJ4279, comparator rusesc, tu crezi ca stateam sa caut foaia de catalog?

Link spre comentariu

Deh, murim si nu le vom stii pe toate. Daca tie ti se pare o rusine in a intreba unde nu stii, asta e.

Daca tot am amestecat comparatoarele cu operationalele, pun aici ce am mai gasit si eu pe internet, in primul pdf se explica diferenta intre un comparator si un operational, iar in cel de al doilea se mai explica legarea operationalelor nefolosite in circuit.

Poate mai sunt oameni care nu stiu si sunt jenati sa intrebe de frica sa nu vina unu ca thunderer sa rada de ei cu gura pana la urechi ca nu cunosc ''banalitati''

op amp vs comparators.pdf

sboa204a.pdf

Editat de maxente
Link spre comentariu
1 oră în urmă, maxente a spus:

Deh, murim si nu le vom stii pe toate. Daca tie ti se pare o rusine in a intreba unde nu stii, asta e.

Daca tot am amestecat comparatoarele cu operationalele, pun aici ce am mai gasit si eu pe internet, in primul pdf se explica diferenta intre un comparator si un operational, iar in cel de al doilea se mai explica legarea operationalelor nefolosite in circuit.

Poate mai sunt oameni care nu stiu si sunt jenati sa intrebe de frica sa nu vina unu ca thunderer sa rada de ei cu gura pana la urechi ca nu cunosc ''banalitati''

op amp vs comparators.pdf 327 kB · 7 downloads

sboa204a.pdf 94 kB · 6 downloads

Cu mențiunea că primul material are - cel puțin în prima jumătate a paginii 6 - câteva , hai să le spunem ambiguități .

Mai întâi când spune că intrările unui comparator sunt notate invers față de cele ale unui operațional . Nu e adevărat , pozele puse chiar de autor la pagina 4 figura 5  dovedesc asta .  Aici cred că a vrut să spună altceva , în fine ...

Mai apoi o scăpare evidentă - mi se pare mie - vorbește tot paragraful doi despre funcționarea cu reacție pozitivă ( se vede și din text și din desen ) dar scrie ”negative feedback” în loc de ”positive feedback” . Este drept că, în anumite condiții, comparatorul poate funcționa cu reacție negativă inclusiv pe post de amplificator dar nu despre asta e vorba în paragraful respectiv . 

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
La 01.01.2020 la 21:17, sesebe a spus:

La un AO normal, cea mai buna varianta este sa conectezi întrarea cu minus la iesire ca să-l faci repetor iar întrarea cu plus o pui la o tensiune fixa din schema, eventual la masa

Este valabil pentru amandoua modurile de alimentare, single sau split rail?

Am citit acest document de la TI postat de maxente dar, in cazul alimentarii single rail, nu imi este foarte clara urmatoarea exprimare:

Citat

If the implementation of extra resistors is undesirable, the non-inverting input can be connected to any reference voltage that is within the specified common mode and output ranges. This technique favors an op amp with rail-to-rail input and/or output range characteristics.

Din lipsa de spatiu pe un cablaj este posibil ca la un moment dat sa prefer eliminarea celor doua rezistente, asa cum scrie acolo. In acest caz pot conecta intrarea ne-inversoare la masa si intrarea inversoare la iesire? Sa zicem pentru foarte comunul LM358.

Mi-a fost recomandata legarea tuturor celor trei pini la masa. Este asta o mare greseala?

Multumesc.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Ieșirea este interzis a se conecta la masa, indiferent de operațional, indiferent de tipul de integrat, cu excepția cazurilor cind se specifica clar asta în datasheet, de exemplu la cele cu ieșire pe sursa de curent unde ar fi posibil în unele cazuri. Se poate aplica totuși la cele open colector/dren dar cu atenție. 

In general ieșirile se pot lăsa în aer. 

La 358, pt ca masa/alimentarea negativa este în regiunea tensiunilor acceptate pe intrare, întrarea cu plus poate fi conectata la masa/alimentare negativa. La alte operaționale trebuie verificat. Se poate aplica la operaționalele cu intrare pe PNP-uri /canal P, generic vorbind. 

Documentul de la TI este foarte clar și corect. Dacă nu știi sa citești și interpretezi un datasheet atunci nu ai voie sa proiectezi scheme electronice. 

Link spre comentariu

Nu proiectez nicio schema, departe de mine gandul asta, stai linistit. Si daca as face-o nu m-as expune postand-o pe forum. Doar ca am intr-o schema un LM358 la care este folosit un singur AO iar al doilea nu este figurat deloc. 

Citat

In general ieșirile se pot lăsa în aer. 

Iesirea in aer, intrarea neinversoare la masa iar cu cea inversoare ce fac?

Vorbesc si scriu in engleza, inteleg si ma fac inteles, pentru activitatea mea curenta imi este suficient nivelul la care sunt, dar datasheeturile recunosc ca imi este greu sa le interpretez.

Multumesc pentru raspuns si pentru amabilitate.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări