Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eliminare spike la deconectarea sarcinii de la alimentator

Kreator

Postări Recomandate

Buna seara,

Am construit urmatorul alimentator stabilizat, care isi face bine treaba si de care sunt foarte multumit.

222979115_Alimentatorstabilizat.thumb.png.e5db1dae1eecdc0c1486305d845642d9.png

Dar la deconectarea unei sarcini mari, la tensiuni mici apare un spike de tensiune pe iesire.

De ex. la un bec auto montat pe iesire la tensiunea stabilizata de 5V, la deconectarea acestuia am un spike de pana la 8 V pe iesire (protectia la curent este deconectata LED2 scos din circuit). Cum pot scapa de acel spike.

Dupa cum am spus mai sus, problema apare doar la sarcini mari si tensiuni mici stabilizate.

Va multumesc.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Fiind prima postare pe anul ăsta urez ”La mulți ani!” tuturor colegilor .

Și acum, on topic . Cum constați existența spike-ului și cât durează ?

PS Nu ți-a părut rău să pui LM4562 într-o sursă ???

Link spre comentariu

Multumesc @UDAR si LA MULTI ANI tuturor electronistilor!

Spike-ul il observ pe voltmetrul  montat pe carcasa (din ala chinezesc de pe ebay), sare pe la 8V si revine imediat la 5V.

Am pus provizoriu LM4562 fiindca cu TL072 nu am putut regla tensiunea de la 0 nefiind rail to rail pe intrari, si asta am gasit prin cutia cu maimute, si sa stii c-am stat pe ganduri daca-l pun. Dupa sarbatori daca gasesc ceva operational corespunzator pe la magazinul local am sa-l schimb.

Varianta de cablaj folosita este urmatoarea.

710173207_Alimentatorstabilizat_cablaj.thumb.png.0e4ac9fa6d7c4cba62062d7602ed9771.png

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Nici LM4562 nu este rail-to-rail la intrări dar, e drept, stă mai bine ca TL072/TL082 pe ramura de minus . Ceva de genul MC33072, MC33172 ar merge bine acolo. Țin și 44v pe alimentare dar din păcate cred că se găsesc doar SMD ( se poate pune un adaptor ) . 

Revenind la problemă . Ar trebui să verifici și cu un multimetru pus pe ieșire , să vezi dacă și pe el apare spike-ul . Să nu fie - deși nu cred - un artifact al chinezului.

Ca teorie, problema ar putea proveni din imposibilitatea blocării rapide a tranzistorilor serie . Poți încerca cu o rezistență de câteva sute de Ω între baza și emitorul ”finalului”. Nu cred să găsim cauza la operațional . Apropo , cond-ul de 100n paralel pe alimentarea AO l-ai pus fizic ? 

Mai poți încerca să adaugi un 10-20µF/50V paralel pe ieșire . Deși nu este obligatoriu la această configurație de sursă poate ajuta.

Link spre comentariu

Multumesc @UDAR pentru sfaturi.

Maine voi face ceea ce ai spus, condensatorul paralel cu alimentarea AO este pus (ca in poza cu cablajul).

Ref la AO rail to rail am vazut AD822 in format PDIP. E ok pt aceasta aplicatie?

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Da, e foarte OK. Cam scump, după gustul meu dar așa sunt toate produsele lor . Iar dacă îl ai deja nu mai contează . 

PS Nici AD822 nu este ”rail-to-rail”  ci doar ”input range includes ground” . Mă rog, în cazul ăsta chiar 0.2V sub . Dar în aplicația ta asta contează , valoarea maximă a tensiunilor la intrare este leger sub tensiunea de alimentare deci nu ai nevoie de rail-ul de sus . 

Link spre comentariu

Azi am urmat sfaturile lui @UDAR si l-am facut sa mearga OK. Solutia a fost un condensator de 100u pus pe iesire + o rezistenta de 1k ca sarcina permanenta si gata cu spike-urile! tensiunea ramane fixa la deconectarea sarcinii.

I-am adaugat si o limitare variabila la curent iar schema finala arata asa:

1059644953_Alimentatorstabilizat.thumb.png.f0f2251030da4f6efadc2d19226a0bd4.png

Folosind un AO coresspunzator tensiunea de iesire variaza de la 0.8V la 22V. Pentru alte tensiuni de intrare trebuie modificat fie D1 fie R5 ai sa avem excursie maxima a tensiunii de iesire (eu am folosit D1 de 6V8 iar R5 de 2k7 pentru a atinge 22v)

Limitarea curentului este precisa si actioneaza prompt. De ex. un bec auto de 12v/45W la conectarea acestuia la alimentator, filamentul fiind rece rezistenta acestuia e mica, intra limitarea in functiune (semnalizat de LED2) iar prin el trece curentul prestabilit, odata cu incalzirea filamentului creste rezistenta lui si limitarea dispare. Ca la toate stabilizatoarele serie T2 trebuie montat pe un radiator generos puterea disipata de acesta tiind considerabila la sarcini mari si tensiuni de iesire reduse.

In concluzie este un alimentor stabilizat cu limitare a curentului de iesire care-si face treaba foarte bine.

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Acum 20 ore, Kreator a spus:

In concluzie este un alimentor stabilizat cu limitare a curentului de iesire care-si face treaba foarte bine.

Concluzia mea: este un alimentator care, în ciuda unor mici greseli de proiectare, înca functioneaza.

Link spre comentariu

Concluzia mea la concluzia te - e o concluzie care mai bine ramanea netrasa.

Sorry, daca voiai sa si ajuti, spuneai ce-i gresit proiectat si cum ar fi fost bine proiectat. Poate sursa se poate inca imbunatati/repara, sa nu mai mire pe nimeni ca inca functioneaza.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Se pare ca Kreator nu stia de discutii. Daca tot ai pierdut vremea sa scrii pe topicul asta, puteai pune, alaturi de comentariul binevoitor, un link la discutii/solutii.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Liviu M a spus:

Se pare ca Kreator nu stia de discutii. Daca tot ai pierdut vremea sa scrii pe topicul asta, puteai pune, alaturi de comentariul binevoitor, un link la discutii/solutii.

Da?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări