Marian Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) Pentru Dl @miticamy: In cazul de fata nici nu trebui sa spuna el ce setari are la osciloscop, se vad destul de usor toate. Initial acolo unde se arata semisinusoidele redresate, cuplajul este DC ( se vede asta in coltul din dreapta sus la un moment dat ). Tot acolo baza de tensiune este 100V/div, se vede asta in stanga/jos cu galben. Iar baza de timp se vede in stanga-sus, H 5mS, 5mS/div. Zero-ul se vede in marginea din stanga a spatiului de masurare ( pe linia verticala din stanga a grilei ), este o sageata galbena micuta cu varful inspre afisare/masuratoare/grafic, aceea indica intotdeauna pozitionarea zero-ului. O sageata similara in dreapta graficului arata nivelul de declansare a masuratorii/achizitiei ( adica trigger level ). Cam toate osciloscoapele digitale afiseaza setarile in timp real, fara sa fie nevoie sa fie precizate. Ulterior cand arata riplul mentioneaza si ca se trece pe cuplaj AC. Acuma ontopic: Expresia asta "tensiunea cu brum" e cel putin haioasa De ce mama naibii nu-i zice simplu riplu ( ca asta e termenul tehnic ), habar n-am, probabil omul vrea sa se dea important cu termeni mai nu stiu cum... In fine, ce doream sa spuna si nu pare a o face este ce secundar are traful ala. Asta pentru ca atunci cand pune condul pe punte, nivelul tensiunii continue scade enorm fata de varful semisinusoidelor, ceea ce fizic este evident imposibil. Imposibil ( cel putin din propria experienta ) este si semisinusoidele redresate sa arate atat de nasol... Ceea ce eu cred este ca acolo este o forma de unda deformata de capacitatile puntii nesnuberizate si fara pic de sarcina pe iesirea ei. Cu sarcina ( chiar si ceva zeci de mA ) ar trebui sa arate mult diferit. Si vorbesc asta din propria experienta. Daca omul nu stie asta atunci... da ce conteaza teoria sau experienta, banii sa mearga, stii asta Stefan Editat Martie 20, 2020 de Marian Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 20, 2020 Autor Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) Multumesc @Marian pentru postare, esti printre putinii ce chiar vor sa-i mai ajute pe altii. Initial doream sa postez clipul la sectiune alimentatoare dar parca e cam de ... divertisment si nu se incadra acolo. Eu sincer chiar eram nelamurit de ce la iesirea unei punti redresoare (presupun ca toate cele 4 diode sunt functionale si fara filtraj sau sarcina) forma de unde arata asa. Nu am postat la misto! Adica tot el in clip prezinta niste forme de unda teoretice, ce seamana destul cu ce stiam eu despre dubla alternanta, si dupa arata "mantocaria" aia. Repet, nu eram contrariat daca omul nu prezenta clipurile sub forma unor cursuri / tutoriale asa zis de referinta pentru cine doreste sa invete ceva. Editat Martie 20, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 Nu-i normal ce se vede acolo dar nu pot fi sigur de motiv pana nu testez eu insumi ( si acum nu am timp ca tre sa plec ). Dar un indiciu este ce spuneam mai sus, e imposibil ca nivelul tensiunii filtrare sa scada sub nivelul varfului semisinusoidei, condul tocmai asta face, adica se incarca la varf. Daca in schimb ce vedem initial este rezultatul a ceea ce am presupus atunci prezenta condului anuleaza acele probleme. De cum am timp testez si revin ( asta daca nu o face cineva inaintea mea ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) 1 oră în urmă, Stefan a spus: @miticamy aveti o traducere pentru dobitocii ca mine la postarea Dvs.? Ce legatura are ca aparatul e modern sau nu? Tai sonorul si citesc pe buze sau cum fac? La osciloscoapele moderne aproape toate informatiile necesare sunt deja afisate pe display, (daca stii sa le citesti desigur) chiar si in clip se vad fooooarte bine toate reglajele. Ce treaba are ce am intrebat eu cu super oscilogramele Dv.s? Nu inteleg nimic! Va rog comentati doar daca VIZIONATI clipul de mai sus, doar doar daca aveti o anumita nemultumire la adresa mea sau a forumului. Incercati sa ajutati cu ceva acesta comunitate nu doar sa va laudati cat de "priceputi" sunteti. De ce crezi ca am postat fara sa vizionez filmul? Fiecare intelege in felul lui un mesaj. Acolo este un film cu indicatiile unui osciloscop iar dumneata in loc sa faci o captura cu o forma si sa intrebi de ce este asa ai facut o referire la individ, da parca el avea vreo vina ca asa indica oscul. Adica ai scris asa: CITAT: Sunt contrariat pentru ca tipul afirma ca face cursuri online, unele chestii cu bani, si nu mai stiu cine are drepate. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>. Eu asta am dorit sa scot in evidenta, indicatia unui osc nu are legatura cu pregatirea operatorului. Daca intrebai simplu, de ce arata asa oscilograma fata de ce am invatat la scoala, raspunsul era strict la obiect. Si de fapt chiar el a aratat cum este forma in teorie dar poate a crezut ca nu este important sa explice de ce oscul arata o asa "minunatie" (sau poate chiar nu stie), scopul lui fiind sa vedem cat de mult filtrarea cu un condensator duce forma la iesire aproape de o forma continua dorita. Iar o parte din raspuns este deformarea retelei si impedanta foarte mare a sondei (poate 10Mohm cu 10pF) raportata la capacitatile diodelor din punte. CITAT: Incercati sa ajutati cu ceva acesta comunitate nu doar sa va laudati cat de "priceputi" sunteti. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Asta arata cat de corect faci o evaluare, daca nu este de fapt o rautate gratuita ca urmare a unei suparari pe care vreo postare a mea ti-a pricinuit-o. Daca doresti cu adevarat, ia vezi cand mai era activitate la surse cine se implica cel mai mult? Iar multe postari ale unora facute pt numar poate erau de forma unui grand sau 2, facute in pauza de tigara. Eu am incopit montaje ce nu imi foloseau ca sa pun oscilograme, adaug simulari pt intelegerea mai exacta a montajelor. Iar primele mele aparitii s-au axat si pe tv CRT unde eram uimit de cati depanau fara sa inteleaga circuitele de baza. Probabil nici nu ai citit cat am incercat sa explic pana la ultimul detaliu sursa AK30 care revenea obsedant in postari. Chiar si la banalul pistol de lipit am pus si am cerut oscilograme ca sa lamurim odata treaba cu transferul maxim dar s-a terminat cu "sunt multumit cum functioneaza" si a ramas in pom. De fapt nu stiu de ce ma justific in fata unui personaj care nu ma agreeaza. Editat Martie 20, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
franzm Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) N-am avut timp sa urmaresc tot filmul dar, din putinul ce l-am vazut, pot spune ca materialul nu-i bun ca material didactic. Este o improvizatie de la cap la coada. Una este sa ai cunostinte în domeniu si alta-i sa stii sa le transmiti altora. Termenul nemtesc "Brummspannung", pe care îl mentioneaza, nu se foloseste de regula în acest context, termenul consacrat fiind "Restwelligkeit". Editat Martie 20, 2020 de franzm Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 20, 2020 Autor Partajează Postat Martie 20, 2020 @miticamy nu agreez răspunsurile dumneavoastră pentru că au o notă arogantă. De exemplu: " ...daca tai sonorul si consideri ca mainila sunt ale unui robot ..." În cazul aceasta nu înțeleg de ce dvs. cereți mereu detalii despre cum a fost făcută oscilograma x, presupuneți că oscilograma a fost făcută de un orb surdo-mut. Cu persoana din spatele pseudonimului nu am absolut ninic deoarece nici măcar nu o cunosc și nu mă pot exprima, poate sunteți un om extraordinar în viața de zi cu zi. La mine așa arată forma de undă după puntea redresoare (evitam să fac acest test deoarece am alte jucărele pe masa de.lucru si e vraiște) Am lasat poza la rezoluție mare pentru a vedea detaliile de pe ecran. Tot după punte (fara filtraj sau sarcină) dar am pus sonda pe atenuare 10 Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) Pai si la el tot pe 10x este sonda la inceput acolo cand arata forma aia de unda. Vazand cum arata la tine dupa punte fara filtrare si fara sarcina, teoria mea cam pica... ma gandesc daca nu cumva la el sonda era prost compensata ( sau deloc ). Asta pentru ca din cate observ totusi pare sa nu stapaneasca foarte bine comenzile osciloscopului ( asta pe langa faptul ca nu pare sa stie prea multa teorie ). E singura explicatie ce-o gasesc pentru masuratoarea facuta pe 10x cu 100V/div pe secundarul unui traf care pare a fi sub 30Vca... Daca tot ai acel osciloscop poti verifica tu asta deregland compensarea unei sonde, vezi daca asa semisinusoida redresata fara sarcina si nefiltrata, ar arata asemanator. Daca nu atunci posibil sa fie diferente de la puntea redresoare ( capacitati diferite )... Editat Martie 20, 2020 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 CITAT: nu înțeleg de ce dvs. cereți mereu detalii despre cum a fost făcută oscilograma x >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Cum poti da un raspuns cat mai exact daca nu ai toate datele problemei? Inca o afirmatie/ constatare scoasa cam din burta. Daca ma tot acuzi de unele si de altele facem un topic cu subiectele gasite de dumneata unde am cerut exact datele oscilogramei si o sa-ti raspund punctual. Poate ai vazut la acest subiect: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pai nu poti trece mai departe cu raspunsurile pana nu lamuresti pe etape problemele aparute iar acel palier mie imi spune ca este o neregula. In general cei ce opereaza in digitala unde comportamentul unui circuit poate fi descris "la sange" cred ca si in analogica raspunsul trebuie sa vina scurt, fara "inflorituri". Ei bine, uite ca nu este asa, fiecare montaj are elementele lui specifice si mai ales pe cele parazite. Iar trafurile chiar constituie componentele cele mai dificile. Vezi la depanare tv unde documentul se pune pe forum, este descarcat la sute de km distanta si aparatul "invie". Iar prin masuratorile pe care le-ai facut vii si intaresti cele spuse de mine. Nu ai toate elementele pt comparatie. Nu stii daca aveti amandoi impamantare la osciloscop, ce sonde ati folosit, capacitatea primar-secundar a trafului si ce elemente or mai influienta. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> CITAT: .daca tai sonorul si consideri ca mainila sunt ale unui robot >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pai am explicat, ca sa scoatem total personajul care este o fiinta cu nume ( Salutare, mă numesc Bogdan şi am realizat această pagină pentru cei interesaţi să afle mai multe despre electronică şi radioamatorism. Veţi găsi aici o mulţime de scheme, proiecte și video tutoriale despre cel mai frumos hobby din lume. De mic copil am fost interesat de tehnică, iar electronica m-a fascinat complet. Realizarea singur de circuite electronice, dispozitive tehnice sau repararea dispozitivelor farbricate industrial m-a fascinat complet și încă nu m-a plictisit :). Pe acest blog veți găsi multe scheme, de la comanda unui bec simplu sau led până la proiectarea computerelor sau a amplificatoarelor audio HiFi. Veți găsi bineînțeles și proiecte intersante cu Arduino sau Raspberry Pi și multe alte montaje.) si sa vedem ca nu o persoana este de vina pt forma unei unde. Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 20, 2020 Autor Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) Am umblat la compensarea sondeie si nimic. Fără să vreau am atins cu degetele intrarea in punte (un fir din secundarul transformatorului) și forma de undă seamănă cu ce se vede in filmuleț. https://streamable.com/g5ob3 @miticamy nu scoateți din context doar ce vă convinge și dupa comentați, știți prea bine ce am vrut să spun dar găsiți justificări absurde. Este evident de ce eu am scris: "nu înțeleg de ce dvs. cereți mereu detalii despre cum a fost făcută oscilograma x ...". Făceam referire la fix "vorbele" Dvs unde spuneți să tai sunetul si mâinile sunt ale unui robot. Nu mai există alte secțiuni ale forumului unde să discuți cu persoane mai înțelegătoare si docile? Personal nu agreez comportamentul Dvs. "scorțos", posibil vinovată sa fie diferența de vârstă. Editat Martie 20, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 Un dialog al surzilor, fiecare considera ca are dreptate. Nu am scos nimic din context (sau nu mi-am propus), cel mai bine este sa evitam sa ne intersectam. Nu ma intereseaza persoana dumitale cum nu prea ma intereseaza multe pe forum. In schimb am bucuria de a fi intalnit multi colegi care au adus consistenta si valoare si m-au ajutat sa-mi fac o imagine despre "cine e romanii si ce vrea ei" in ceea ce priveste aceasta pasiune numita electronica. La revedere. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2020 Partajează Postat Martie 20, 2020 29 minutes ago, Stefan said: Fără să vreau am atins cu degetele intrarea in punte (un fir din secundarul transformatorului) și forma de undă seamănă cu ce se vede in filmuleț. Asa este, arata mult mai aproape de ce se vede la el, totusi ma uitai din nou si nu vad sa atinga si el de firul trafului, dar ceva este evident, si anume ca forma de unda aratata de el este o interferenta, nu o sinusoida curata, cum anume cauzeaza el interferenta prefer sa nu-mi dau cu presupusul, asta in ideea ca multe "minuni" s-au putut vedea pe youtube. Oricum in conceptia mea faptul ca el n-a inteles din start anomalia pe care eu am sesizat-o inca de la primul raspuns aici, imi confirma ca fie nu stie ce face si interpreteaza cum poate, fie stie dar dezinformeaza premeditat pentru a-si sustine un argument. Ambele variante oricum il devalideaza din autointitulata pozitie de didact. PS: Sunteti amandoi utilizatori experimentati ( tu si @miticamy ), nu se poate sa nu reusiti un compromis care sa evite discutiile astea neplacute. Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 20, 2020 Autor Partajează Postat Martie 20, 2020 (editat) Nu se pune problema de experiență, miticamy e zece clase peste mine la electronică dar asta nu înseamnă că nu o să "riposteze" când nu imi convine ceva și când sunt luat de fraier. Din păcate și în viața de zi cu zi tot asa fac și uneori am de pierdut dar fiecare cu personalitate lui. Dacă știam de ce forma aia de undă are respectiva alură, știind că la dublă alternanță arată altfel, și dacă tipul respectiv nu vindea cursuri de electronică nu deranjam forumul cu asa ceva. Mulțumesc Marian. Editat Martie 20, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Postări Recomandate