Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme existențiale I

Postări Recomandate

1 hour ago, Costica Tv said:

Corect!, un electronist face ceea ce face un electrician, un electrician nu face niciodata ce face un electronist

N-am fost inteles.

Remarca mea se dorea a fi una pur obiectiva, nu sa tina partea cuiva.

Cele 2 meserii au domenii destul de diferite de activitate, ceea ce face foarte posibil ca un electronist sa cunoasca lucruri pe care un electrician nu le stie, si invers.

1 hour ago, mac01 said:

Banuiesc ca orice om cu scoala stie ce inseamna plus-minus si alternativ...aceste lucruri simple se invata in scoala generala

Ai putea fi surprins de cat de rupti de realitate sunt unii.

Este suficient sa ne gandim ca inca exista destui sustinatori aprigi ai conceptului "free energy", care sunt convinsi pana in adancul sinelui ca o conspiratie a marilor companii energetice impiedica dezvoltarea dispozitivelor care produc energie din magneti si alte tampenii...

Adica impostori sunt destui, totusi reactiile negative primite nu-i impedica sa se desfasoare pe youtube.

52 minutes ago, razvan-l1 said:

Problema in sine este " youtubul "

Nu sunt de acord.

Pe youtube se gaseste in egala masura si material de calitate si mizerie, se gasesc si bijuterii muzicale clasice, si mamele cu dujmani, se gasesc si documentare interesante, si mizerii, se gasesc si bloguri serioase si tampenii. Asta in sine nu-i problema youtube, ci a celor care posteaza acolo, si a celor care ii incurajeaza prin vizualizari si comentarii pozitive.

Nu poti eradica o intreaga padure doar pentru ca exista si uscaturi in ea.

Nu poti inchide youtube doar pentru ca exista continut care lasa de dorit, si nici nu poti restrictiona ori elimina continutul de slaba calitate, se numeste discriminare si restrictionarea dreptului la libera exprimare conform oricarei definitii.

Este responsabilitatea publicului sa discearna si sa aleaga ce este ok si ce nu, este de datoria publicului sa incurajeze continut de calitate, si sa descurajeze continut nedorit.

LE: @mac01 acum am vazut editarea ta la postarea unde pusesei clipul de pe youtube, l-am vazut acum si pe al 2-lea, sau oricum vreo 4 minute, timp suficient sa ma lamuresc ca gafa cu clampmetru CA pe iesirea invertorului nu-i o intamplare...Adica ai dreptate.

PS: La multi ani tuturor!

Editat de Marian
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Costica Tv a spus:

Corect!, un electronist face ceea ce face un electrician, un electrician nu face niciodata ce face un electronist....

Normal, un electronist face ce vrea basca lui ca deaia e electronist, patalamalele de la ANRE sunt optionale daca esti electronist.

Un electronist daca greseste are sanse sa strice cateva piese (costisitoare sau nu) si sa-i "dea jos" protectiile puse de nenea electricianu' (daca nenea si-a facut treaba ca la carte) . Un electrician daca greseste are sanse sa strice niste vieti ce nu prea le gasesti la magazin. Deci nu desconsiderati anumite meserii ca nu electronistul e "miezul din covrig".

@mac01 nu vazusem respectivele clipuri, pe mine ma amuza deoarece tipul era convins ca in carcasa aia era un simplu trafo ca la cele clasice. Oare nu si-a pus intrebarea de ce in trecut aparatele de sudura erau mutate de doua / trei persoane si acuma il poti purta pe umar? Partea nasoala, din pacate, e ca unii chiar vor sa invete ceva si pentru incepatori e greu sa distinga tampeniile de lucrurile bune.

Acum 4 ore, Marian a spus:

PS: Conzii Y2 se regasesc si in electronice vechi alimentate cu trafuri clasice.

Asta desfiinteaza de la bun inceput tema clipului => "maleficele" surse in comutatie.

@Marian sincer nu am vazut Y2 la sursele clasice cu trafo (tole) dar tinand cont ca nu am vazut multe ... Stiu doar de "caramelele clasice" X2/X1 propilena  sau fel de fel de condensatori pusi prin aparatura romanesca pe bornele din primar trafo.

Eram interesat de alte raspunsuri dar daca stim (desi aveam o banuiala) ca se ajunge aici mai bine imi bagam ... in ele de surse.

Link spre comentariu

Hai noroc si la multi ani!

Cantitatea de prostie si incompetenta de pe youtube e imensa. Sa faci un material de calitate e greu. Odata tu trebuie sa intelegi f bine fenomenele, notiunile teoretice si apoi sa ai talent de a explica ce se intampla cat mai concis si mai la obiect.

In schimb sa conectezi niste aparate, sa te uiti la ele ca la tv, sa descoperi tot felul de fenomene prin care tragi concluzia ca practica bate teoria (in general pe aia care nu o stii :)) )

Sa faci asta e simplu, forumu si youtubu suporta orice.

Cam la fel si pe forum... :)

Link spre comentariu
Acum 11 ore, bogdan546 a spus:

Eu stiu ca aparatul respectiv avea posibilitatea de masurare si DC .

Multi critica postarile electricianului respectiv, dar sa stiti ca are dreptate in majoritatea cazurilor .

Din clipul postat de "Nana " nu prea am inteles ceea ce afiseaza . Daca gama de masura este mA inseamana ca sunt 10uA , daca gama este A atunci este 10mA

Eu tind sa cred ca este prima varinata si respectivul alimentator este in regula .

Cand citezi, citeaza corect. Nu eu am scris ce ai citat tu cu id-ul meu. :bataie

Acum 3 ore, Sharky a spus:

In schimb sa conectezi niste aparate, sa te uiti la ele ca la tv, sa descoperi tot felul de fenomene prin care tragi concluzia ca practica bate teoria (in general pe aia care nu o stii :)) )

LIKE!!! Prima replica tare din 2020 de pe forum!!!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Stefan nu stiu ce te supara, ai postat un clip de pe youtube si ai cerut pareri.

S-a comentat apoi pe marginea lui. Problema este una de credibilitate a autorului clipului, si ar trebui ca asta in sine sa-ti ofere un raspuns.

Nu se poate lua in serios continutul cuiva care face gafe mari de fizica fundamentala ( nici macar marimile exprimate pe etichete nu le intelege, deci despre ce vorbim? ).

PS: Si-apoi ai postat la bodega, la ce te asteptai? :rade:

Editat de Marian
Link spre comentariu

@Marian In primul mesaj am scris'

"Ce părere aveți legată de explicația din clip?"

Astfel că mă așteptam să existe macar 1-2 mesaje pertinente legate de explicația din clip, desigur cu explicația aferentă nu doar chestii de genul:"e prost", "aberează"...

M-a deranjat că s-a comentat mai mult pe cât e de "slab pregătită" persoana respectivă, cu denigrările aferente, și nu pe conținutul tehnic al filmulețelor.

Și la o halba de bere, pahar de vin, ceașcă cu cafea suc, apă, ceai ... cred că se poate discuta normal, fără a demonstrat că conținutul recipientului a înlocuit conținutul cutiei craniene.

Faptul că unii folosesc YouTube-ul doar pentru divertisment nu înseamă că acesta este singura lui menite și utilitate, exista foarte multe cursuri, tutoriale, demonstrații, teste ... realizate și prezentate în cel mai profesionist mod posibil. 

"Divertismentul" prezentat la MIT (asta mi-a venit acum in minte) se predă pe "bune" și la școală și în manualele "cu ștaif'.

Cine a rămas blocat în paginile manualelor îngălbenite o sa comenteze mereu că e ce online e de dodo.

Numai bine și îmi cer scuze că am deranjat bunul mers al birtului.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Pai tema clipului erau sursele in comutatie care datorita conzilor Y2 conduc curent intre bornele de retea si pamantare, si ca din cauza asta nu se pot folosi diferentiale de 10mA pentru ca ar declansa prematur. S-au prezentat si ceva masuratori, la alimentatorul de laptop ( poate unul dintre cele mai comune alimentatoare in comutatie din prezent ), s-au gasit maxim 57uA.

In situatia asta ca sa ai 10mA ar trebui sa alimentezi simultan 175 alimentatoare de laptop...

Totul este extras strict din clip.

Conzii Y2 de regula sunt de 1-2n, reactanta 1n la 50hz este peste 3MOhm.

Adica desi acel curent invocat exista, el este totusi mult prea mic ca sa incomodeze pana si diferentialul de 10mA, fiind astfel foarte putin probabil ca efectul cumulativ al mai multor consumatori sa ajunga la nivelul la care sa declanseze diferentialul.

PS1: N-ar trebui sa te supere ca s-a pus in discutie credibilitatea autorului atata vreme cat s-a facut cu argumente evidente chiar din clipurile lui.

Ti-am zis, nu poti lua in serios pe cineva care nu cunoaste notiuni de fizica elementara, din contra mi se pare normal sa pui la indoiala orice afirma.

PS2: Am intalnit personal electronice cu conzi dintre bornele de retea si pamantare, care erau alimentate cu traf de retea, deci stiu ce zic.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Marian a spus:

Stefan nu stiu ce te supara, ai postat un clip de pe youtube si ai cerut pareri.

S-a comentat apoi pe marginea lui. Problema este una de credibilitate a autorului clipului, si ar trebui ca asta in sine sa-ti ofere un raspuns.

Nu se poate lua in serios continutul cuiva care face gafe mari de fizica fundamentala ( nici macar marimile exprimate pe etichete nu le intelege, deci despre ce vorbim? ).

PS: Si-apoi ai postat la bodega, la ce te asteptai? :rade:

Ca esti electronist,electrician sau orice profesie care are in domeniu depanarea aparatelor si masinilor care utilizeaza curentul electric,executarea si utilizarea retelelor de transport si distributie,este inadmisibil sa nu cunosti elementele de baza curent,tensiune, masurarea lor,este nepermis ca sa emiti idei pe care un necunoscator le-ar putea lua de bune cand ti-a urmari postarile.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

M-am prostit complet si nu mai stiu nici cum trebuie sa arate forma de unda la iesirea unei punti de diode (redresare dubla alternanta)?

Sunt contrariat pentru ca tipul afirma ca face cursuri online, unele chestii cu bani, si nu mai stiu cine are drepate.

Va rog sa postati raspunsuri doar cu privire la acest filmulet, nu ca in online sunt doar tampenii sau altceva. Exista si in online extrem de multe lucruri de o calitate didactica incontestabila.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Poti invinovati pe cineva care deseneaza cum crede el de cuviinta ca va arata o forma de unda. Dar daca tai sonorul si consideri ca mainila sunt ale unui robot nu vedem decat ce arata un osciloscop care nu va minti niciodata pt ca nu  este politician. Omul nu falsifica nimic doar manevreaza un aparat modern. Si pe forum majoritatea pun oscilograme fara sa spuna ca sunt pe DC sau AC si mai ales nu spun unde este zeroul. Sa luam la intamplare 10 oscilograme ale mele sa vedem la cate nu am facut referire la zeroul trasei. Se exprima cam greu, trebuia sa arate o masuratoare cu voltmetrul a tensiunii masurate si sa scoata in evidenta valoarea de varf afisata raportata la indicatia voltmetrului. Asa ca eu nu inteleg ce repros aduci filmarii.

Link spre comentariu

@miticamy aveti o traducere pentru dobitocii ca mine la postarea Dvs.? Ce legatura are ca aparatul e modern sau nu? Tai sonorul si citesc pe buze sau cum fac?

La osciloscoapele moderne aproape  toate informatiile necesare sunt deja afisate pe display, (daca stii sa le citesti desigur) chiar si in clip se vad fooooarte bine toate reglajele.

Ce treaba are ce am intrebat eu cu super oscilogramele Dv.s? Nu inteleg nimic!

Va rog comentati doar daca VIZIONATI clipul de mai sus, doar doar daca aveti o anumita nemultumire la adresa mea sau a forumului. Incercati sa ajutati cu ceva acesta comunitate nu doar sa va laudati cat de "priceputi" sunteti.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări