Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect termostat EMS

Vizitator

Postări Recomandate

Lucrez la un termostat cu microcontroler cu conectare pe portul EMS+ al unei centrale BOSCH Condens 2500W - 28KW

Stiu ca exista in comert deja facute termostate, vreau sa subliniez ca am deja unul si nu imi place deloc ceea ce face. Practic se comporta exact ca si cand ar face un ON/OFF cu histerizis, cu toate ca ar trebuii sa faca altceva. Dar in fine. Ma intereseaza idei, si nu despre cum sa tastez softul, ci idei de functionare. 

Informatii:

- viitorul termostat v-a fi instalat la 1.5m de la sol, pe un perete opus cu elementul de incalzire (calorifer), ferit de razele solare , etc....

- pot controla in centrala urmatoarele: Puterea centralei in procente (min. 28% ... max. 100%), temperatura turului(38ºC .. 70ºC)

- am acces la temperatura exterioara, interioara, umiditate, data si ora, starea vremii...

Scop:

Plecand de la premiza si speranta, ca voi obtine o mica reducere de consum gaz, doresc sa mentin temperatura in camera cat mai aproape de temperatura setata, evident, in functie de cat de rece fata de temperatura setata este...etc.

Am nevoie de cateva idei, despre cum sa fac "babeste" gandirea softului, in privinta functionarii si reglarii temperaturii de tur in functie de temperatura actuala din camera. Cum sa procedez, ce sa urmaresc ?  De exemplu , ma gandeam sa pun turul pe 55-60ºC(cu coeficient in functie de temperatura exterioara) daca diferenta intre temperaturi e mai mare sau egala cu 2ºC, altfel sa scad temperatura la fiecare 1..3 minute, cu citire , cate un grad, pana cand temperatura se echilibreaza si mentine la o diferenta de 0ºC. 

Sau...sa rulez X timp cu o temperatura tur de 55ºC sa observ cat a crescut temperatura in casa, in X timp ...desi..nu cred ca vorbim de o linearitate..

In fine, astept idei...Poate calcule..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

2

• manolo

1

• Mircea

1

• Gilbert Sparios

1

Top autori în acest subiect

Temperaturile și algoritmul îl stabilești abia după ce știi citeva chestii: pierderile de căldură, eficacitatea radiatoarelor, tipul lor, inerția termica, etc. 

Temperaturile le stabilești în funcție de eficienta radiatoarelor, puterea centralei și timingul în funcție de diferența de  temperatura in/ouț și inerția radiatoarelor. 

Oricum nu ma aștept sa obtii o diferență semnificativa a consumului dacă ai și acum un termostat de ambient. 

Link spre comentariu

O sa citesc un pic si poate revin.

O premiza gresita este sa consideri ca vei avea retur la 55-60C. Pai returul vine din casa, unde ai probabil 20-22C.

Probabil ca voiai sa zici alimentare (adica temperatura aerului  pe care il bagi in casa)

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Thunderer a spus:

O premiza gresita este sa consideri ca vei avea retur la 55-60C.

ai dreptate, vroiam sa scriu temperatura tur. am corectat mai sus.

Acum 1 oră, sesebe a spus:

Temperaturile și algoritmul îl stabilești abia după ce știi citeva chestii: pierderile de căldură, eficacitatea radiatoarelor, tipul lor, inerția termica, etc. 

Temperaturile le stabilești în funcție de eficienta radiatoarelor, puterea centralei și timingul în funcție de diferența de  temperatura in/ouț și inerția radiatoarelor. 

Oricum nu ma aștept sa obtii o diferență semnificativa a consumului dacă ai și acum un termostat de ambient. 

ideea ar fi ca softul sa faca calcule. nu-l fac doar pentru apartamentul 37 trebuie sa invete eventual. si ar fi aiurea sa stai sa introduci in termostat, tip de calorifer, inertie termica... trebuie gasit eventual o solutie in care sa pot masura pierderile...live.

nu stiu, chiar nu ar merge cu ideea cum am zis mai sus ? masuratori facute la 1-2 minute, si tot scazi din temperatura tur ?...gen feedback.. ?

apropo de consum. teoretic ar trebui sa am un consum mai mic cu pana la 3%. dar o sa imi montez si actuatoare electrice pe calorifere, casa deja stie ce persoane sunt in casa, in ce camere, asa ca voi seta temperaturi de genul 20ºC unde nu e nimeni. si in general cam nu e nimeni decat intr-o singura camera si eventual baia ca e cap de linie ne-termostatata. dar asta e alta idee pe care nu doresc sa o dezbat.

ma intereseaza mai mult idei si pareri despre cum credeti voi ca s-ar ajunge la o temperatura cat mai aproape de cea setata, daca am putea regla temperatura de tur in functie de necesar termic sa zic asa, sau mai simplu in functie de diferenta de temperatura intre temperatura reala din camera si cea setata in termostat. 

puterea centralei o reglez eu din soft in functie de temperatura turului ca sa-l mentin la cerinta din soft, deja efectuata.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tinind cont de inertia termica centrala,calorifere etc. nu vei putea obtine ce doresti ,acest lucru se poate face cu o abatere de  +/- 1 grad cu o instalatie de aer conditionat .

Link spre comentariu

Îți trebuie un sistem fuzzy cu predicție și va trebui sa știi exact parametrii de care aminteam mai sus. 

Iar de învățare.... trece iarna pina se calibreaza parametrii iar iarna viitoare condițiile vor fi diferite și iar va trebui sa învețe. 

Link spre comentariu

pai...1ºC inseamna 0.5º peste sau 0.5ºC sub, ceea ce inseamna relativ bine. la un termostat normal, setat la 22ºC de exemplu va decupla la 22.2ºC si urca temperatura totusi spre 23.xxºC.

ramane sa fac o incercare cu propria-mi idee. daca obtin ceea ce doresc, voi revenii cu detalii.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări