Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio multi-banda cu Si4735

Mircea

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Avansez, incet-incet, dupa cum am timp.

ARF + preselector + placa de baza.

ARF - va este cunoscut:

79M8tr5.png

4uvLcDf.png

Filtrele comutate cu SN74LVC1G3157:

Nu3g1aX.png

K55xyse.png

Placa de baza - cu spatiul deja rezervat - lipseste partea audio + controller PIC. Filtrele sunt infipte pe placa de baza, insa conexiunile RF sunt aeriene. BNC-ul va fii in coltul dreapta sub ferita probabil la 2cm dedesubt. Antena de medii va avea infasurarea in stanga sau central pe ferita.

gHusZsK.png

Link spre comentariu

Cateva sugestii , daca este permis :

- pinul 3 de la lvc-uri , leaga-l la masa

- nu vad rostul rezistentelor de 47k la + pe pinul de comanda .Eventual  le pui catre masa .Si mi se par exagerat de mari . Probabil ca ai uitata o virgula .

- decupleaza pinul de comanda cat mai aproape de integrat

- filtrele mi se par relativ inguste pentru montajul propus . O sa ai atenuare mare in benzile de sus . Chiar....sa ne spui ce atenuare ai optinut cu torurile alea .

- ARF-ul mi se pare mult prea complicat pentru montajul ala .Il  pui inainte , sau dupa filtre ?

Personal as fi folosit un MOS  cu amplificare variabila pus dupa filtre . Sau un tranzistor cu Ic mare cu amplificare  fixa si  comutat . Ar fi fost arhisuficient pentru ce ai nevoie acolo .

Filtrele sunt inspirate dupa VA3IUL ,transceiverul SSB low noise ?

Atasez un exemplu , banc de filtre , pentru inspiratie :

Filtre.jpg

Link spre comentariu
6 hours ago, ndor said:

Cateva sugestii , daca este permis :

- pinul 3 de la lvc-uri , leaga-l la masa

Nu pot in configuratia aleasa, caci atunci cand comanda nu e 1, este 0 si deci intrarea RF si iesirea RF sunt date la masa.

- nu vad rostul rezistentelor de 47k la + pe pinul de comanda .Eventual  le pui catre masa .Si mi se par exagerat de mari . Probabil ca ai uitata o virgula .

Am pus-o fara sa ma uit in foaia de catalog. Insa, acum uitandu-ma, cred ca nu e prea mare. I control input e data de ordinul uA.

- decupleaza pinul de comanda cat mai aproape de integrat

Multumesc, se face.

- filtrele mi se par relativ inguste pentru montajul propus . O sa ai atenuare mare in benzile de sus . Chiar....sa ne spui ce atenuare ai optinut cu torurile alea .

Uite ce zice LTspice (ideal). O sa fac o balaiere in frecventa cand le-oi construi.

3.5MHz

wOAacr7.png

7MHz

nLm6tSW.png

14MHz

iJXw868.png

21MHz

ZXodShB.png

- ARF-ul mi se pare mult prea complicat pentru montajul ala .Il  pui inainte , sau dupa filtre ?

Personal as fi folosit un MOS  cu amplificare variabila pus dupa filtre . Sau un tranzistor cu Ic mare cu amplificare  fixa si  comutat . Ar fi fost arhisuficient pentru ce ai nevoie acolo .

E o chestie personala. Daca nu merge bine, lucrand modular, pot face alt ARF. O sa incerc si fara ARF.

Dar, fiind la subiect, orice sugestie este binevenita - schema functionala - nu se stie cui si cand poate folosi. Multumesc.

Filtrele sunt inspirate dupa VA3IUL ,transceiverul SSB low noise ?

Nu mai stiu de unde. Uite aici documentul.

NBPFDATA.pdf

Filtrele lui VA3IUL, pentru referinta - cat tot l-am amintit. De aici: https://www.qsl.net/va3iul/Low_Noise_Floor_SSB_TRX/Low_Noise_Floor_SSB_TRX.htm

BPF_T.gif

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
La 08.02.2020 la 23:18, Thunderer a spus:

Avansez, incet-incet, dupa cum am timp.

ARF + preselector + placa de baza.

Interesant... este ~ AD5GH...  probabil ca nici nu trebuie mai mult.

Mi-a placut mult rezistenta ta eroica in fata discutiilor insistente pe tema releelor si a contactoarelor de la Portile Fier aici intr-un receptor care spre deosebire de altele chiar este un receptor... CMOS!  Mai aveai putin si ajungeai precum batranica din bancul acela in care era ajutata sa treaca fortat strada chiar daca ea nu dorea asta,... te trezeai dimineata ca cineva ti-a pus pe ascuns relee pe placi...

Am si o "prenesimtire" ca in acelasi mod vei rezista si insistentelor pe campii in ceea ce priveste conectarea preamplificatorului inainte de BPF, nu-i asa?

De obicei in aceste situatii switch-urile acelea SPDT se folosesc cu "contactul" COM catre filtre, "contactul" NO  catre RF_IN sau respectv RF_OUT, iar contactul NC  la masa, asta pentru a evita sau a reduce eventuala diafonie; aici nu pare ceva absolut necesar pentru ca nu este receptor superheterodina obisnuit si probabil nu este nevoie de atenuare ultima si rejectia imaginii (care este asigurata in integrat) la valori aflate in stratosfera, dar totusi aceasta imbunatatire... nu costa nimic.

Nu stiu cum sunt conectate in DC liniile RF_IN si OUT; eu as fi prepolarizat in DC macar intrarile switchurilor dinspre antena unde s-ar putea pune mai mult problema tensiunilor instantanee aflate sub nivelul VSS. Am vazut caz  in care intr-un acelasi aparat switchuri dedicate pentru comutare RF (Pericom) nu foloseau prepolarizare in timp ce switchuri CMOS analogice de uz general (chiar 3157) erau prepolarizate.

De cel putin 20 de ani eu in 80m  in majoritatea timpului si folosind antene (nu supozitoare si nici tampax-uri) nu am nevoie sa introduc preamplificatorul  (ori lucrez cu AIP/IPO) - asta inclusiv la TRx  HM unde am mixer pasiv(!), ba au fost si destule situatii in care adaugam si 10/12  dB atenuare ca sa tin zgomotul benzii mai apropiat de nivelul MDS (si sa nu indoaie degeaba acul S-metrului) si ca sa maximizez astfel gama dinamica utila, ceea ce  este chiar indicat. Deci posibilitatea comutarii preamplificatorului ar putea fi ceva util. E doar o idee...

Nu stiu ce sensibilitate are integratul asta care este de fapt destinat utilizarii cu antena telescopica, insa eu as fi studiat si problema impedantei d eintrate in integrat si efectele unui eventual transformator de banda larga destinat a aduce impedanta de 50 ohmi a front-endului catre valoarea prezentata la intrarea integratului, si daca nu cumva asta ar putea ajuta la reducerea amplificarii necesare in front end si la simplificarea preamplificatorului;  da' daca deja te-ai decis sau ai facut deja PCBurile atunci nu mai merita sa-ti bati capul.

Apropo'... ce ai ales pentru Q1 si Q2?

La regimul lor din schema, daca-s SOT-23 oare nu se vor incalzi cam tare, nu ar fi preferabil acolo macar un SOT-89?

Succes!

=============

P.S. nu stiu de ce am senzatia ca ar fi ceva in neregula in acest topic... atat de mult m-am obisnuit de f'un an jumate incoace sa citesc zi de zi, ora de ora si minut de minut  p'aici despre absolut orice ca ar fi cel mai tare din lume, mai tare decat orice aicom, mai tare decat roDe sVart, cea mai tare receptie din lume, cea mai tare antena , cel mai bun preamplificator, cele mai bune tranzistoare din lume, cel mai sensibil, cel mai selectiv, care niciodata nu intermoduleaza, etc., cele mai tari idei si inovatii din lume, etc., atat de mult m-am obisnuit sa citesc p'aici elucubratii despre cat de proasta este toata industria, tot RF-ul, tot domeniul radiocomunicatiilor si toata electronica cu toti electronistii si inginerii ei si cat de deshtepte si geniale sunt in schimb bajbaielile si lucrul dupa ureche, incat acum imi este greu sa ma obisnuiesc cu... normalitatea si cu postari de electronisti normali la cap!

Ptiu' drace!... sa batem in lemn!

Link spre comentariu

@Traian B, o sa reorientez switchurile. Ma convinsese @ndor.

ARF poate fi comutabil, dar inca nu ma bag in toate detaliile. Sa vad cum merge in general si apoi trec la imbunatatiri. Este conceput modular ca sa pot sa-l modific cand si cum vreau. 

In ARF o sa fie 2SC3356 folosit pe la 15-20mA. Polarizarea mai trebuie lucrata la teste. 

Interesanta ideea cu trafo de banda larga. O retin pentru mai tarziu. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

It is a Si4735 cross-platform Arduino LIbrary: https://github.com/pu2clr/SI4735.

See this Article.

https://hackaday.com/2020/03/02/multi-band-receiver-on-a-chip-controlled-by-arduino/

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări