Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio multi-banda cu Si4735

Mircea

Postări Recomandate

Exista relee polarizate de mici dimensiuni ? In revista Sport si Tehnica (numar din anii '70) am vazut o schema simpla de manipulator electronic, cu un releu polarizat, cateva diode si condensatoare electrolitice.

Link spre comentariu

Ce inseamna dimensiuni mici? 

Dupa ce standarde consideri un releu de dimensiuni mici sau normale? 

Sint cam ca și cele nepolarizat ca dimensiune. Și mai mari dar și mai mici. 

Principial ai putea găsi un anumit tip de releu și standard dar și polarizat. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Uite aici unu` mic si polarizat... stiu sigur ca-i polarizat pt. ca atunci cand am proiectat cablaju` nu stiam... si ghici cum s-o potrivit sa-l pun... :rade:.

Da` cre` ca numa` stricam topicu` aiurea cu releele astea... scuze!

Editat de informer
Link spre comentariu

Nu stiu altele cum consuma dar va asigur ca cel pe care vi l-am dat ca exemplu NU functioneaza cu polaritate inversa si  NU are dioda incorporata dar consuma atunci cand este aclansat... am verificat chiar acum, ia 22mA (in caracteristici se specifica 21...). Alimentat invers consuma tot atat dar nu aclanseaza nimic... :) .

(o fi alt fel de polarizat, asta-i monostabil ;) ...)

Editat de informer
Link spre comentariu
La 20.01.2020 la 14:09, sesebe a spus:

Cum sint cuplate axele? 

Destul de simplu. La unul dintre CV-uri i-am scos lagarul axului pentru acord (si pinionul reductorului 1:5,5) care este prins de carcasa cu trei suruburi. Rotorul a ramas liber in carcasa. Am lipit cele doua carcase intre ele cu rotoarele perfect coaxiale. Rotoarele le-am cuplat intre ele prin lipire de o brida din aluminiu vizibila in poza (trapez cu o scobitura patrata) astfel incat sa fie ambele complet inchise si complet deschise.

Tot secretul reusitei consta in cele doua lipiri simultane. Am pregatit suprafetele si am folosit o rasina epoxidica cu reactie lenta (nu aparuse Poxipolul). In timpul intaririi rasinii roteam din cand in cand axul pentru ca piesele sa ramana in pozitia perfecta si sa se miste usor.

Obiectul a trecut prin multe in 20 de ani si functioneaza perfect si acum. Daca este necesar, se mai pot adauga CV-uri duble de acelasi tip. Doar cate unul.

Link spre comentariu

Alea sint relee telegrafice si da, sint polarizare, in functie de polaritate fac contact stinga sau dreapta.

In mod nealimentat ramin neconectate.

Era un balamuc sa le reglezi, exista pe bordul statiei un generator cu care le reglai, lucru migalos si relativ de durata.

Tot ce este cu surub acolo se regla!

Link spre comentariu

Poti reduce consumul releului reducand tensiunea de alimentare dupa ce acesta a aclansat, in ds ar trebui sa fie trecuta tensiunea de mentinere ( in mod normal ar trebui sa fie cu 50% mai mica decat cea nominala ). 

Ar mai fi o posibilitate sa comanzi releul in pwm dar nu cred ca este indicat in aplicatia de fata.

Link spre comentariu

Un releu Reed poate fi facut bistabil la nevoie. Mie mi-a reusit la unul ceva mai mare. Am pus un magnetel intr-un loc strategic si ramane anclansat. Declansarea trebuie comandata cu un anumit curent invers in bobina. Nu prea mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări