Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung pe benzină

luk81

Postări Recomandate

Acum 5 ore, Balazs Andras a spus:

Cine stie poate ca merge idea trebuie încercat, eventual închiriez un motocultor si vezi ce se întâmplă.

Cum si altii au reusit asa ceva, e clar ca se poate.

Trebuie estimat cat costa si cata munca e pt o astfel de adaptare comparativ cu un bransament trifazat si daca renteaza trebuie incercat.

E bine de luat in calcul ca cine are un strung asa mare, poate in viitor mai vrea si alte utilaje (masina de gaurit, polizor, freza) care pot fi si ele la trifazat si atunci bransamentul e unica solutie pe termen lung.

Spor

Editat de ndc74
Link spre comentariu

Si eu am cochetat cu ideea unui motor pe benzina ce urma sa antreneze un compresor pentru sablare. Deocamdata am renuntat la aceasta varianta pentru ca proiectul a ajuns la remat.

Daca nu este posibila  racordarea 380v (sau va cer si luna de pe cer ca in cazul meu) poate reusiti sa va construiti un generator bazat pe un motor termic. Eu cautam motor de Dacia sau Golf1 cu tot cu ambreiaj plus un motor trifazat 15-20KW la 1500 rpm . Varianta alternativa ar fi VFD totul depinde de costuri si de racordul 220v existent. 

Pentru ce am acum in curte am achizitionat un VFD 220V la 380V China la 7,5 KW cost - 210 iepuroi . Cum merge ramane de vazut. Abia azi a intrat in tara. Electricienii de la munca spun ca isi fac treaba bine si chinezarile astea doar sa nu mergi cu ele la puterea nominala. pentru SN320--ul meu  poate nu merita investitia dar  sper sa mai apara si un FUS iar compresorul ( Timpuri Noi ) sa it trec la loc pe 380v.

Link spre comentariu

Domnule, asa am eu un dubiu ca acel VFD este 1X230Vac la 3X400Vac...

Cel mai probabil 1X230Vac la 3X230Vac deci trifazic la 230Vac.

Bineinteles ca se rezolva prin trecerea motorului de la conexiune stea in triunghi.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus:

Domnule, asa am eu un dubiu ca acel VFD este 1X230Vac la 3X400Vac...

Cel mai probabil 1X230Vac la 3X230Vac deci trifazic la 230Vac.

Bineinteles ca se rezolva prin trecerea motorului de la conexiune stea in triunghi.

Cam asa sunt toate VFD-urile.

Ele fac multiplicarea fazelor si decalarea dintre ele, fara sa faca si ridicare de tensiune. Nu stiu daca exista pe piata unele care sa salte si tensiunea de la 240V la 400V.

Eu am vazut pe net ca firmele respectabile nu vand VFD cu intrare mono peste 3-4kW. La puteri mari si intrare mono nu gasesti decat cinezarii. Oare sunt ok astea la puteri mari?

De asemenea trebuie sa ai si bransament + instalatie monofazata care sa tina puteri asa mari si sa nu te trezesti ca dai foc la casa.

Editat de ndc74
Link spre comentariu

sper ca saptamana vineri sa primesc coletul iar luni la munca sa ii fac o proba cu motoare de mare putere.

macar 4 Kw sper sa duca. Ideal ar fi un 5,5. Va tin la curent .

In ce ma priveste reteaua duce avand disjunctorul de 32A iar VFD-ul va fi legat direct in tablou

Link spre comentariu

Motorul este de 7.5kw 1420rpm? Este cuplat direct sau este montat lângă strung si puterea este transmis prin curele și fulie? Ce se întâmplă dacă pui un motor de 4kw 3000rpm cu o fulie 2x mai mare ca originalul? Pt motor de 4kw se găsește ușor convertizor de frecvență.

Editat de Balazs Andras
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salut,

ai mai facut ceva cu adaptarea unui motor termic la strung?

Uite un film cu unul care a adaptat un motor cu cutie de la o motocicleta pe un strung asemanator cu Ranghet:

Am vazut ca dupa cateva luni a renuntat la varianta asta si si si-a cumparat un invertor cu intrare monofazata si iesire trifazata de 11KW.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări