dzyk2000 Postat Decembrie 23, 2019 Partajează Postat Decembrie 23, 2019 Craciun fericit dragi colegi. Doresc sa aflu mai multe despre transmisia audio digitala, sunt interesat pentru ca am incercat cateva antene auto chinezesti si nu am rezultate multumitoare in masina (consider ca nici receiverul nu este de calitate), nu stiu de exact dar ma gandesc ca poate exista o calibrare sau o dimensiune minima ca in CB pentru antena, nu stiu de unde sa incep, accept bucuros linkuri, sfaturi, mistouri,:) Multumesc. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 Acum 15 ore, dzyk2000 a spus: Doresc sa aflu mai multe despre transmisia audio digitala, Craciun fericit si tie ! Despre DAB gasesti multa informatie pe net. Personal, am receptionat semnalul multiplex DAB de la emitatorul din zona Herastrau, pe 223.936 MHz, cu ajutorul unui stick RTL-SDR si a aplicatiei software Welle.io : (click ptr marire) Pe multiplexul respectiv sunt transmise 6 programe : Radio Romania Actualitati, Antena Satelor, Cultural si Muzical, apoi Radio R3 Net si Bucuresti FM . Asa arata spectrul radio al canalului DAB (12A) din Bucuresti (click ptr marire) : Calitatea emisiunilor transmise e buna, dar dupa parerea mea nu se compara cu FM-ul clasic. Se simte compresia, faptul ca sunt "ingramadite". In plus, e sensibil la raportul semnal/zgomot (SNR). La fel ca si DRM ... Cand scade SNR-ul, pica receptia, nu mai auzi nimic. E liniste. Sau auzi "caraieli" (incercarile nereusite de reconstituire a semnalului analogic prin DAC). Si dupa gustul meu, genul asta de erori sunt mai frustrante decat receptia cu fading sau receptia zgomotoasa. In ultimele 2 situatii, creierul joaca rol de filtru de reconstructie si reuseste sa intregeasca mai bine informatia lipsa Personal, mai am un receptor independent , portabil, capabil sa decodeze DAB. O sa-i fac o poza cand ajung acasa si il voi posta. Ce pot sa-ti spun despre acoperire e ca e dificila. Nu mai stiu ce putere are emitatorul din Herastrau, dar semnal DAB consistent, poti receptiona cu antena telescopica doar in zona centrala, pana undeva inspre Opera. Mai departe, depinde de topologia locului, de inaltime, obstacole, vegetatie, etc. Eu locuiesc in Drumul Taberei, unde cu telescopica nu fac nimic, am nevoie de o antena exterioara. Am experimentat un simplu dipol scos la fereastra si asta a fost suficient. Dar exista o multime de antene pentru DAB. Pentru Bucuresti, cred ca oricare isi face datoria, dar daca vrei la distanta mai mare, atunci asta poate fi o problema. Cateva resurse despre DAB, de unde mai poti citi diverse amanunte care te-ar putea interesa : - https://ro.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting - Radio Digital DAB (aici ai si lista canalelor ) - DAB - Digital Audio Broadcasting (articol de Adrian Florescu, YO3HJV) - Transmisia DAB (forumul Softpedia) - Lista tarilor in care se utilizeaza DAB - DAB+ radioul viitorului in Europa O lucrare foarte interesanta si controversata, este "DAB DIGITAL RADIO: LICENSED TO FAIL " scrisa de Grant Goddard . Link-ul inclus de mine duce catre o prezentare pe Google Books, unde poti vedea diverse chestii de culise in cadrul cap.29: DAB radio in Germany: further public funding rejected . Aici mai poti gasi o postare interesanta dintr-o arhiva a RDI Board . Citeste si continutul celor 2 link-uri de la final, ca sa vezi alte "picanterii" si astfel, sa realizezi de ce la noi in tara am ramas cu proiectul asta, in timp ce altii au trecut la DAB+ sau la alte tehnologii ... Citat Germany decides to abandon investment in DAB - allegedly Monday, January 28th, 2008 Germany has decided not to invest more money in Digital Audio Broadcasting (DAB). After ten years, DAB simply hasn’t caught on in Germany. Just 200,000 DAB receivers have been sold in a country with a population of 83 million. The Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten (KEF), which decides financial policy regarding broadcasting in Germany, has now decided that any further investment in DAB would be wasted. The German organisation that promotes DAB, Initiative Marketing Digital Radio (IMDR), has reacted with dismay to the news. The only major broadcasting organisation that was fully behind DAB in Germany is ARD, which says it wants to persist with its plans to develop digital services “on the basis of the DAB system family”. (Source: Emerce) Update: It seems the story is somewhat more complicated than that. Nick Piggot is Head of Creative Technology at UK broadcaster GCap, and has published his own assessment of the situation in Germany (thanks to Mike Barraclough for the links): * A German Melodrama (Part I) * A German Melodrama (Part II) Voi reveni intr-o postare ulterioara pentru a mentiona cate ceva si despre HDRadio, celalalt standard multiplexat folosit in Bucuresti . Cu bine, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 In afara de DAB, in Bucuresti mai functioneaza un sistem multiplex in standard HDRadio . Amanunte in acest articol : Premiera in Romania: Kiss FM, Magic FM, Rock FM si One FM s-au lansat in sistem HD SBS Broadcasting Media, operatorul radiourilor Kiss FM, Magic FM, Rock FM si One FM, transmite programele radiourilor din portofoliu prin sistemul de emisie digitala terestra HD Radio, pe frecventa 100,6 MHz . Standardul HDRadio este cu sursa inchisa, asadar nu exista decodoare freeware oficiale. Totusi, eu am receptionat si decodat emisiuni HDRadio folosind un soft care ruleaza sub Linux, creat de un baiat destept (Theori). Iata cum se vede HDRadio pe 100.6 MHz (click ptr marire): Parerea mea (din ceea ce am receptionat efectiv) e ca HDRadio ofera o calitate superioara programelor emise, in comparatie cu DAB. Alte link-uri legate de HDRadio : - https://en.wikipedia.org/wiki/HD_Radio - HDRadio pe forumul Softpedia - SIGNALSEVERYWHERE: DECODING HD RADIO WITH AN RTL-SDR - DECODING AND LISTENING TO HD RADIO (NRSC-5) WITH AN RTL-SDR Spor la experimente in radio digital si Sarbatori Fericite ! 73 de Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum