Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor trafic

yo9hrb

Postări Recomandate

nu incerc sa polemizez, dar de ce ar fi asa de dificil de reglat filtrele de la A412 daca se foloseste vobulatorul??? poate ca era dificil in conditiile incare se foloseau ferite de provenienta necunoscuta, nu se dispunea de aparatele necesare, caracteristicile se trasau pe hirtie masurind cu mavo-35 si dioda detectoare, dar in ziua de azi ce poate sa fie dificil la un filtru trece banda cu 5 piese?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Deja am in lucru cablajul. Il voi face cu diode, mi se pare mai simplu. De reglat l-am mai reglat odata, fara vobuloscop. Nu ca acum as avea, dar nu mi se pare chiar asa de chinuitor. Poate imi iau un X1 sovietic, ar trebui sa mearga la filtre de banda, chiar daca e inutil la filtre cu cuarturi.

Pe de alta parte inca oscilez intre valorile de la prima FI. Am si filtrul de 10.7MHz, si filtrul de 75MHz.

Avantajul pentru 10.7 este ca am cu ce masura acolo.

Avantajul pentru 75 este ca am cuartul pentru oscilatorul care urmeaza ca sa fac schimbarea de la 75MHz la 250 kHz. Dar merg cam orbeste.

Totusi pentru 75MHz trebuie sinteza, ca nu scot eu stabilitate la frecventa aia dintr-un LC.

Link spre comentariu

Daca nu doriti acord continuu, ci numai benzile de radioamatori, atunci merge la nevoie si cu o "râsnita" de cuarturi: un VFO, unul sau doua mixere si câteva cuarturi potrivite. VFO-ul eventual îl stabilizati cu un huff-puff. La o adica, este doar un modul pe care îl puteti oricând schimba cu un generator DDS sau cu Si.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Marele Savant a spus:

nu incerc sa polemizez dar de ce ar fi asa de dificil de reglat filtrele de la A412 daca se foloseste vobulatorul??? poate ca era dificil in conditiile incare se foloseau ferite de provenienta necunoscuta, nu se dispunea de aparatele necesare, caracteristicile se trasau pe hirtie masurind cu mavo-35 si dioda detectoare, dar in ziua de azi ce poate sa fie dificil la un filtru trece banda cu 5 piese?

Nici eu nu incerc vreo polemica, dar imi voi exprima punctul de vedere.

1) una este cand ai de facut 2 bobine, alta e cand vrei sa construiesti bobinele pentru a acoperi 5 sau 6 benzi de radioamatori (10 sau 12 bobine , ca in placa A412-A).

2) una e cand construiesti filtre care nu presupun cuplaj inductiv, alta e cand le faci exact pe acelea. De ce ?

Pentru ca de infasurarea de cuplaj depinde si adaptarea filtrului rezultat. Mai concret spus , in cazul unei productii de serie, fabricantul stabileste prin proiectare un set clar de inductante realizate pe carcase si miezuri, bazandu-se pe productia curenta a unui anumit furnizor. In cazul realizarilor home-made de gen A412, acest lucru nu prea e posibil. Pentru ca numarul de spire dat in manualul original era *cel mult* valabil pentru carcasele si miezurile recomandate pe atunci, care acum nu se mai gasesc decat prin sertarele unora dintre noi. Asadar, Silviu va trebui sa improvizeze din mers, ceea ce inseamna ca va trebui sa munceasca in plus pentru a dimensiona experimental infasurarile de cuplaj pentru fiecare set de filtre in parte. Asta implica utilizarea unui sistem de carcase ale caror materiale sa nu se topeasca atunci cand va lipi/dezlipi conductorul infasurarilor de cuplaj. Si chiar in conditiile in care ar folosi un vobuloscop sau VNA, tot inseamna ca va repeta operatiunile respective de cateva ori pentru fiecare set de filtre in parte ! (ma refer la dimensionarea infasurarilor de cuplaj ale bobinelor filtrului).

3) mai dihai decat alt tip de filtru, cel cu cuplaj inductiv e ca un balon. Performantele sale depind de fiecare element in parte. Tragi diintr-o parte - se umfla in cealalta si viceversa.

Alterarea valorilor condensatorului de cuplaj determina nu numai tipul cuplajului (critic, subcritic sau supracritic) dar modifica si atenuarea de insertie , banda filtrului , etc.

Valoarea infasurarilor de cuplaj determina adaptarea corecta a filtrului, de care depind si toate celelalte performante.

Ajuns aici, doresc sa precizez (am mai facut-o si cu alte ocazii) ca utilizarea unui vobuloscop nu garanteaza obtinerea adaptarii corecte a filtrelor.

Pentru ca vobuloscopul e un dispozitiv de analiza scalar, nu vectorial. Nu poate masura impedanta complexa; poate fi utilizat cu succes la stabilirea caracteristicii de transfer, dar nu da nici o informatie utila pentru S11 si astfel, stabilirea adaptarii ramane la inspiratia si priceperea constructorului. Hi. De exemplu, o solutie ar fi cea pe care am mai pomenit-o in articolul publicat in 2001 - monitorizarea injumatatirii tensiunii RF pe infasurarea de cuplaj (in conditiile utilizarii unui generator pe 50 ohmi si inchiderii filtrului pe o sarcina nereactiva de 50+j0 ohmi ). Dar ca sa faci asta in timp ce folosesti un vobuloscop pe de o parte si un osciloscop sau voltmetru electronic pe de alta parte, mi se pare overkill (mai ales in zilele de astazi).

Este si motivul ptr care nu m-am sinchisit sa dezvolt filtre pentru sincrodinele experimentale pe care le-am construit pentru altii.

Am preferat sa-i invat cum sa regleze filtrele . Mai departe, ramane la latitudinea lor, daca vor sa-si bata capul si timpul, sau nu.

Metoda din 2001 a fost o treaba desteapta pe care am invatat-o de la cineva caruia ii datorez foarte mult pe partea de RF si care a fost predata de dl. profesor Constantin din ETTI (pe vremea cand eu eram un pusti care visa la pluta lui Tom Sawyer).  E o metoda buna pentru radioamatorii care nu dispun de echipamente mai specializate. Ofera rezultate, dar metoda vobuloscopului e superioara. Iar celei cu vobuloscopul, ii este superioara cea cu VNA-ul, care este si cea mai potrivita in momentul de fata (cu conditia sa dispui de un VNA pe care sa te poti baza).

NOTA: zic "sa dispui de un VNA" - pentru ca daca apelezi la un prieten care dispune de asa ceva, trebuie sa te gandesti ca nu poti abuza si de timpul lui.

Cu alte cuvinte, una e sa te duci cu filtrele realizate dupa o reteta sigura si sa trebuiasca doar reglate, alta e sa te duci cu sufletul in poala si sa ii pasezi amicului respectiv toata sarcina de a-ti ajusta tie valorile fiecarui filtru in parte. Ar insemna sa-i ingropi o mare parte din timpul liber ! Mai e si solutia de a imprumuta un VNA, dar in acest caz, trebuie sa-ti asumi si decontul in cazul in care il strici si de asemenea, sa-ti asumi faptul ca stii ce sa faci cu el. Altfel, trebuie sa-l pui pe amicul respectiv sa-ti tina un mic curs despre cum sa folosesti VNA-ul si cum se regleaza filtrele - pentru ca si asta trebuie invatat... ( ideea ca se pot regla "tragand" miezurile in centrul benzii, e total nerealista ).

Prin argumentele de mai sus, nu vreau sa spun ca filtrele cu cuplaj inductiv nu ar da rezultate bune; sunt chiar foarte bune, in functie de circumstante. Totusi, un filtru Cebasev sau eliptic, fara cuplaj inductiv, precum cele din transceiverele moderne , e mult mai usor de construit si pus la punct si in plus, e usor reproductibil.

In general sunt proiectate pentru acoperiri mai mari, dar folosesc componente standardizate si cu toleranta de pana la 5%, ceea ce simplifica din start realizarea lor. Odata realizate, nu prea mai ai ce sa reglezi la ele (daca le reproduci intocmai). Sau, mai tragi de vreun condensator -doua, ca sa mai ingustezi putin banda sau sa obtii maximul plat pe banda dorita. Operatiuni mult mai simple decat in cazul celor cu cuplaj inductiv.

Cam asta ar fi, pe cat de scurt am putut, punctul meu de vedere. Nu inseamna ca e cel mai corect posibil si nici ca trebuie sa fie neaparat respectat.

Alegerea unei cai sau a alteia, depinde de fiecare in parte, de cheful de experimentare al fiecaruia (poate ca unii chiar doresc sa se straduiasca mai mult, pentru a intelege mai bine ce se intampla, sau pur si simplu pentru a trece printr-o astfel de experienta) si de echipamentele de masura de care dispun.

In speranta ca m-am facut suficient de bine inteles, inchei aici (nu fara a avea senzatia ca n-as fi uitat sa mentionez chiar tot ceea ce ar mai fi fost important!) si raman pe receptie daca mai pot ajuta cu ceva.

73 de Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Ai filtrul de 75 si cuartul lui si mai stai pe ganduri !?

O sinteza cu un Arduino si un SI o faci rapid.

E mai curata ca AD9850 si mai ieftina.

nici nu-ti trebuie cine stie ce scule sau multa stiinta (daca doar copiezi) si te mai pot ajuta la nevoie cei de pe aici.

La inceput nici nu o sa sesizezi maruntisurile, mai ales daca lucrezi din oras.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo3fhm a spus:

Nici eu nu incerc vreo polemica, dar imi voi exprima punctul de vedere.

1) una este cand ai de facut 2 bobine, alta e cand vrei sa construiesti bobinele pentru a acoperi 5 sau 6 benzi de radioamatori (10 sau 12 bobine , ca in placa A412-A).

OK! eu ma retrag, mult succes colegului!

-probabil ca sint eu prea batrin ca sa inteleg, dar a zburat omul pe Luna si inapoi acum o jumatate de secol, toruri de ferita cu parametri cunoscuti sint usor accesibile, echipamentele de masura nu mai sint chiar asa de rare (pina la urma un stick rtl-sdr si un generator de zgomot sint cit un cartus de tigari), sint disponibile gratuit zeci de scheme cu toate informatiile necesare, sint disponibile programe pentru calculul si sinteza filtrelor, iar noi trebuie sa ne inchinam ca la Sfintele Moaste la un FTB cu doua bobine!

-inca o data, succes si promit ca nu mai intervin!

Link spre comentariu
Acum 50 minute, Marele Savant a spus:

OK! eu ma retrag, mult succes colegului!

-probabil ca sint eu prea batrin ca sa inteleg, dar a zburat omul pe Luna si inapoi acum o jumatate de secol, toruri de ferita cu parametri cunoscuti sint usor accesibile, echipamentele de masura nu mai sint chiar asa de rare (pina la urma un stick rtl-sdr si un generator de zgomot sint cit un cartus de tigari), sint disponibile gratuit zeci de scheme cu toate informatiile necesare, sint disponibile programe pentru calculul si sinteza filtrelor, iar noi trebuie sa ne inchinam ca la Sfintele Moaste la un FTB cu doua bobine!

Nu vad de ce ar trebui sa va "retrageti", nu varsta conteaza :)  Solutia cu toruri e foarte buna, n-am obiectat nimic. Tot ceea ce am facut a fost sa imi exprim (la cererea dvs.) punctul de vedere referitor la realizarea si punerea la punct a filtrelor de banda bazate pe cuplaj inductiv, in contrast cu celelalte. Cine se inchina la FTB cu 2 bobine? Dupa cum ati vazut, nici eu n-am pledat pentru ele. Hi.

Si da, aveti dreptate: scheme exista, aplicatii de proiectare filtre de asemenea, torurile sunt accesibile . Restul, depinde de constructor. 

73 de Cezar

Link spre comentariu
Acum 53 minute, RST a spus:

Va recomand ( o simpla recomandare, nu trebuie polemici ) filtrul-preselector activ din urmatoarea schema:

[...]

Zgomotul propriu e " inexistent" Atat de mic incat daca scot generatorul de zgomot si culpez/decuplez alimentarea preselectorului, SDR-ul nu sesizeaza nimic.

O simulare a circuitului lui Felix. Nu vreau sa reliefez nimic, pur si simplu e un exercitiu util. 

Rezultatul arata ca la o alimentare de 5V, montajul ar oferi o amplificare de 45dB  la f=3.5 MHz .

Felix nu a mentionat inductanta bobinelor, asa ca am ales o valoare arbitrara ptr condensatorii de acord (Cx = 100pF) si am calculat Lx = 18.5uH .

Am luat in considerare un Q = 50 ptr toate bobinele.

Ca amplifica, se vede. Totusi, nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste chestiunea zgomotului. Asta mai ramane de verificat, dupa parerea mea.

Modelul mosfet utilizat este BF998 preluat de pe LTWiki.

73 de Cezar

preselect80m-RST-SCH.jpg

Modulul impedantei de intrare = aprox. 3K (f=3.5 MHz) si caracteristica de transfer

preselect80m-RST-GRF.png

Zgomotul pe iesire si castigul 

preselect80m-RST-noise.png

Link spre comentariu

Sa recapitulam:

Cu privire la sinteza, ma dau batut (deocamdata). Nu o inteleg si pace. Voi folosi prima FI la 75 MHz, iar frecventa o voi obtine din mixarea dintre o frecventa obtinuta dintr-un oscillator cu cristal (am unul de 48MHz) si un VFO. Ceva in genul FT250 (destul de aproximativ, in sensul ca FT250 are un singur VFO care mere pana la 500kHz si o gramajoara de oscilatoare cu cristal, cate unul pe fiecare banda). La mine va fi un singur oscillator cu cristal si un VFO pe mai multe frecvente. Alta varianta de a obtine o frecventa cat de cat stabila nu vad.

Referitor la filtrele trece-banda, ma incapatanez sa le fac pe cele de A412. Nu am nici o graba, nu lucrez industrial. Mi-a mai iesit o data acum multi ani, cand aveam mai putina aparatura si experienta, nu vad de ce nu mi-ar iesi acum. Eventual le voi mai alinia cand voi avea un wobbler.

Oricum constructia va fi modulara, cu posibitati de imbunatatire.

P.S. Primul cablaj este un dezastru. Aparatul foto refuza sa faca o poza la asa ceva. Maine fac altul. Wish me luck.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări