yo9hrb Postat Decembrie 23, 2019 Partajează Postat Decembrie 23, 2019 Salutare tuturor, Avand in vedere ca am ceva timp liber si ma plictisesc, m-am gandit sa-mi fac un receptor de traffic. Detin niste bucati de R1300, printre care si filtrele de CW narrow, CW wide, LSB si USB. Toate pe 250kHz. Ca urmare m-am gandit la ceva cu doua schimbari de frecventa, prima FI sa fie de 9MHz iar a doua de 250kHz. Alimentarea va fi la o tensiune atipica, voi folosi elemente Li-Ion de laptop, ca tot am o gramajoara. Nefiind proiectant de electronice (meseria mea n-are legatura cu electronica), ma voi inspira din chestii deja construite. Evident ca va voi cere ajutorul pe unde nu ma pricep. Numa' sa nu ma trimiteti sa citesc prea multa teorie. Drept pentru care va multumesc anticipat celor care ma suporta si ma vor ajuta (chiar pot da cateva nume ale celor ce nu vor scapa de stress ). Craciun fericit si un an nou si mai si. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 23, 2019 Partajează Postat Decembrie 23, 2019 Este o idee foarte buna folosirea filtrelor la un receptor cu dubla conversie. Pot sa va recomand pentru partea de acord sinteza folosita la ubitx, fiind special conceputa pentru echipamentele cu dubla conversie. Astfel pe cele trei iesiri are disponibile semnale pentru VFO, BFO si pentru cel de-al doilea oscilator, rezolvind astfel mai multe probl;eme cu un montaj usor de realizat. Stir sa faca si alte chestii utile intr-un trx. Eu l-am construit pe cel din foto dar exista si o versiune smd. Adica, cum ar zice un coleg de-al nostru am lipit piesele pe un cablaj chinezesc! Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 Pâna la a lipi piese pe o placa chinezeasca mai este cale lunga. Înainte de toate, ar fi bine sa stabiliti ce si cum doriti sa receptionati: numai benzile de radioamatori sau toata banda de unde scurte. Solutiile cu FI pe 9 si 10,7 MHz au fost imaginate pentru receptoare dual-band-single-VFO. Cele doua benzi receptionate sunt fiecare pe frecventa imagine a celeilalte. De acest lucru trebuie tinut cont la alegerea si dimensionarea filtrelor de la intrarea receptorului. Pe sleau, daca doriti receptia continua în domeniul de unde scurte cu un receptor având o prima FI de valoare joasa (în cazul de fata 9 sau 10,7 MHz), aveti nevoie de acord continuu al filtrului de intrare. Daca doriti sa receptionati numai benzile de radioamatori, atunci sunt suficiente filtre de banda plus circuite de absorbtie sau rejectie a frecventei imagine. Se poate merge si pe o solutie de compromis, adica se implementeaza ambele variante: filtre comutabile pentru benzile de radioamatori si un filtru simplu, cu acord continuu si fara mari pretentii, pentru BC. O alta varianta ar fi un image rejection mixer pentru prima schimbare de frecventa. Oricum, pentru prima FI, o sa fie necesar un filtru cu o banda de câteva zeci de kHz si un factor de forma suficient de bun pentru a va scuti de problema frecventei imagine data de cea de-a doua mixare. Asa ca trebuie sa va întrebati daca FI de 9 MHz merita efortul sau treceti direct la o valoare mai mare. Se gasesc filtre pentru frecvente în jur de 21 si 45 MHz. Eu am gasit cu ani în urma pentru 18 MHz, cu o banda de 15 kHz. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 (editat) Solutia consacrata este cu prima FI de valoare mare. Cu ceva ani in urma prin targul YO de la turbomecanica s-au oferit filtre pe 100,2 MHz. Cred ca @Traian B le-a vizualizat caracteristica de transfer, aveau ~30 kHz banda de trecere si impedante de in/out de 50 ohm. Cu jucaria asta se rezolva problema frecventelor imagine, urmeaza FI 2 care poate fi pe 200 kHz folosind filtrele est germane sau 500 kHz cu EMF. Sau cele din R1300... Filtrele astea pe 100,2 MHz cu siguranta zac si acum prin sertare, erau sute de bucati la tzipla si vanzatorul mi-a confirmat ca au fost vandute toate catre radioamatori. Erau filtre profesionale, inclusiv cu serial number individual stantat. P.S. pretul filtrelor pe 100.2 MHz a fost modic, nici macar cat un pachet de tigari... Editat Decembrie 24, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 24, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2019 (editat) Multumesc pentru interes si ajutor. Pe de alta parte va rog sa nu va mai adresati cu persoana a doua plural, abia am facut juma' de secol. Si acum sa incepem in ordinea numerelor de pe tricouri: - Marele Savant - Nu am nivelul de cunostinte necesar ca sa construiesc sinteza de pe uBitx. Nu zic ca nu as putea lipi niste piese pe un cablaj, dar as vrea sa inteleg ceea ce fac. Iar nivelul meu de cunostinte nu-mi permite. Asa ca voi aborda un VFO mult mai simplu (cu toate inconvenientele lui). Cred ca voi reproduce VFO-ul de la A412 care, cu ceva rabdare, este destul de stabil. - Franzm: prima frecventa de 9MHz era o propunere. As putea merge pe 10.7MHz, unde as putea folosi un filtru de FM dintr-un RTM. Are o latime de vreo 15 kHz. Cred ca ar fi destul de util. Sau macar n-ar strica prea mult. Oricum ma intereseaza numai benzikle de radioamatori. -Nanopico: De ce ar trebui prima FI la o frecventa asa mare? R1300 avea pe undeva pe la vreo 70 MHz. Din pacate nu am nici filtrul, si nici posibilitati de masurare la asa frecvente. Sunt mai sarman, asa. Si daca afla nevasta preturile, am cacat steagul…. Editat Decembrie 24, 2019 de yo9hrb Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 -pai si daca considerati ca nu aveti nivelul de cunostinte necesar, nu ar fi bine sa profitati de ocazi si sa vedeti ce-i si cu Arduino si cu SI5351? VFO-ul de la A 412, cere o constructie mecanica foarte rigida si nu este prea stabil la frecvente mari, mai ales pentru modurile digitale. Sinteza rezolva problema stabilitatii vfo-ului, nu-l puteti realiza la zeci de Mhz cu circuite simple LC, ofera si semnal pentru ce-l de-al doilea mixer si pentru BFO. Documentatia si softul este liber pe internet iar montajul poate fi asamblat rapid in maxim doua ore! Si R1300 tot cu sinteza de frecventa era, nu prea mai merge altfel astazi! Nu trebuie neaparat prima MF la 100 de Mhz, colegul a pomenit filtrele care au circulat prin Ro, este OK si 70 de Mhz, personal am utilizat la UBITx pentru primul FI frecventa de 74,7Mhz. Apropo, ubitx realizat cu filtre industriale, nu LC pentru primul si cristale alese la plesneala pentru al doi-lea se comporta foarte bine, iar daca se pune si un amplificator in fata primului mixer este cit se poate de utilizabil! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 Pai, da... e o problema. Se folosea 70 MHz pentru ca asa au proiectat la R1300/1301. Ideea cu 100.2 MHz e buna pentru ca i. scapi de frecventa imagine si atunci nu trebuie la intrare filtre fioroase si ii. pentru ca filtrul se gaseste la 15-20 lei. Eu te stiam fumator, asa ca... evident ca de amorul artei vei folosi down-converter si atunci ai nevoie de sinteza in gama 103,7 - 130.2 MHz !!! Deci nu prea e bine pentru tine. Acum, eu as fi interesat in special cum vei aborda schema pentru FI, daca e receptor de trafic, un FI prost compromite un frontend bun. Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 24, 2019 Partajează Postat Decembrie 24, 2019 La uBitx e interesanta si calea de semnal. O sinteza clasica nu e chiar asa de greu de realizat. Dupa Craciun caut în colectia Funkamateur. Au avut o sinteza pentru toate benzile de radioamatori. Fara piese exotice. Am pus pe un alt topic un link la documentatia unui transceiver, Blue Cool Radio. Poate va este de folos. În orice caz, va recomand sa realizati receptorul pe module. În felul acesta îl puteti moderniza la nevoie. Nu am folosit filtrul din RTM în receptor de trafic. Când fu filtru, nu fu interes pt benzile de amatori si vice-versa. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 24, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2019 Acum 31 minute, Marele Savant a spus: -pai si daca considerati ca nu aveti nivelul de cunostinte necesar, nu ar fi bine sa profitati de ocazi si sa vedeti ce-i si cu Arduino si cu SI5351? VFO-ul de la A 412, cere o constructie mecanica foarte rigida si nu este prea stabil la frecvente mari, mai ales pentru modurile digitale. Sinteza rezolva problema stabilitatii vfo-ului, nu-l puteti realiza la zeci de Mhz cu circuite simple LC, ofera si semnal pentru ce-l de-al doilea mixer si pentru BFO. Documentatia si softul este liber pe internet iar montajul poate fi asamblat rapid in maxim doua ore! Si R1300 tot cu sinteza de frecventa era, nu prea mai merge altfel astazi! Nu trebuie neaparat prima MF la 100 de Mhz, colegul a pomenit filtrele care au circulat prin Ro, este OK si 70 de Mhz, personal am utilizat la UBITx pentru primul FI frecventa de 74,7Mhz. Apropo, ubitx realizat cu filtre industriale, nu LC pentru primul si cristale alese la plesneala pentru al doi-lea se comporta foarte bine, iar daca se pune si un amplificator in fata primului mixer este cit se poate de utilizabil! OK, in ciuda nivelului de cunostinte voi incerca sa vad care-i treaba cu Arduino si Silab. Drept pentru care va rog sa va asteptati la intrebari. Poate unele destul de idioate. Noi sa fim sanatosi. Cat despre VFO-ul de la A412, ala chiar mi-a reusit. Dupa multe cautari de condensatoare cu variatie pozitiva sau negativa cu temperatura. N-am lucrat digitale cu acel VFO, ce-i drept. Pe de alta parte, cu ce m-ar incurca prima FI la 10.7MHz? N-am decat filtrul de FM pe 10.7MHz si l-as folosi, sa nu stea degeaba. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 25, 2019 Partajează Postat Decembrie 25, 2019 Salut, 10.7 MHz ca prima frecventa intermediara nu incurca la nimic. S-a folosit solutia in echipamente militare romanesti. Doar ca ai nevoie de filtre de banda la intrare, nu merge cu un simplu trece jos. Se pierde continuitatea acoperirii. Mai pot sa apara probleme, daca modulele nu sunt ecranate, in unele benzi. Cu o prima IF mare e mult mai usor de lucrat, vezi uBitx-ul care e monoplaca. Dar decat sa folosesc un filtru simplu cu 3 terminale de pe la China as prefera cutii de tabla si un filtru de RTP din lada cu gioarse. Chestie de gust. La fel si cu sintezele comune de frecventa. Se obtine foarte simplu o stabilitate excelenta cu pret mic si efort minim. Merg. Si cam atat. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 25, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2019 Acum 10 ore, yo7lhe a spus: Salut, ... Doar ca ai nevoie de filtre de banda la intrare, nu merge cu un simplu trece jos. …. Ma gandesc ca filtrele de pe placa A a lui A412 ar fi ceea ce imi trebuie. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 25, 2019 Partajează Postat Decembrie 25, 2019 Imi pare o idee buna, mai ales ca ai la indemana toata documentatia de reglare simpla si corecta(a lui Cezar). Dar le-as comuta cu relee. Niste RES49, daca ai prin cutii, sunt mici si nu consuma mai mult ca o dioda alimentata ok. Sau cu relee bistabile(latch) pentru portabil. Iar o chestie de gust. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 26, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 26, 2019 De ce ar fi mai buna comutarea cu relee? Nu cred ca am RES49, dar, daca e cazul, gasesc eu ceva de pus acolo. Link spre comentariu
yo7lhe Postat Decembrie 26, 2019 Partajează Postat Decembrie 26, 2019 Am folosit la comutare diode de tot felul, incepand cu 1N4007, cum se recomanda candva. Sunt probleme de atenuare insuficienta in blocare, reactioneaza straniu uneori cand ai vecini cu putere si alte surprize. Toate problemele se pot atenua, dar prefer sa le ocolesc cat pot. Pana prin 2001 am lucrat doar cu hm, apoi cu un MF090 iar in 2008 am trecut pe japoneze. Am avut un soc la inceput cand cu Icom mi-a fost imposibil sa lucrez in concurs, in aceleasi conditii in care MF-ul, plin de relee, nu se sinchisea. A urmat o perioada de informare si teste dupa care recomand relee cat se poate. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 27, 2019 Partajează Postat Decembrie 27, 2019 Acum 22 ore, yo7lhe a spus: Am avut un soc la inceput cand cu Icom mi-a fost imposibil sa lucrez in concurs, in aceleasi conditii in care MF-ul, plin de relee, nu se sinchisea. Cu ce model de ICOM ati avut problemele respective ? Nu va intreb inutil, ci ptr ca ma intereseaza sincer. Aici, in cartierul Dr. Taberei, suntem cel putin 3 colegi cu IC--7300 si nu am sesizat nici un fel de probleme. Eu nu lucrez in concursuri, dar trag cu urechea. In schimb , Adrian YO3GFH si Cristi YO3LX (ex-YO3GLH) opereaza in concursuri si nu s-au plans de necazuri date de sistemul de comutare al filtrelor de banda. In IC-7300 se folosesc diode PIN 1SV308 (Toshiba) . Filtrele de banda sunt realizate cu componente standard si sunt usor de reprodus. Sunt ceva mai largi decat cele din A412, dar nu vad vreun impediment. De ce mentionez cele de mai sus ? Deoarece constructia si mai ales reglajul unui bloc de filtre precum cele din A412 este anevoioasa. Sunt filtre cu cuplaj inductiv si daca vrei sa obtii performante de la ele, ai de bibilit de-ti vine sa te pensionezi. Am construit o serie de placi A (impreuna cu filtrele aferente) si am mai reglat alte cateva. E o munca laborioasa si care necesita rabdare. Indiferent de metoda de reglaj, tot vor fi cronofage si vor pune la incercare nervii constructorului. Asta, intr-o vreme cand aveam intre 27 si 35 ani. Acum nu as mai fi tentat de o asemenea aventura. Hi ! Cu stima, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum