Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Excitatie generator asincron

joe

Postări Recomandate

Va salut colegi!

Am ceva probleme cu acest tip de generator. Atunci cand se conecteaza condensatorul de excitatie, motorul termic este pus pe branci. Motorul termic a fost verificat si inlocuit cu altul, deci excludem eventuale probleme de putere redusa a motorului. Statorul a fost inlocuit si el precum si diodele din excitatia rotorului. Toate masuratorile de  rezistenta (stator, rotor) de izolatie sunt bune, cat si cele de rezistenta a infasurarilor, conform datelor de producator. Rulmentii sunt OK, rotorul nu atinge statorul, nu are zgomot de rulaj. Rotorul si statorul sunt rebobinate. Puterea aparenta a generatorului este 9KVA. Valoare condensatorului este 80uF (2x40uF/450V), conform tabel dat de producator.

S-a mai intalnit careva dintre dumneavoastra cu aceste simptome sau exista vre-o explicatie ce ar putea rezulta din principiul de functionare al acestui tip de generator? 

Multumesc!

linz.png

P.S. Am masurat intre timp curentul prin infasurarea de excitatie  -> 17A. 

Editat de joe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Condensatorii sunt OK. Cert este ca ambele statoare au fost bobinate de aceeasi firma. Tind sa cred ca nu si-au făcut treaba. Simptomele sunt de spire in scurt. Dar cand ei un stator bobinat recent, il pui pe motor, parca nu iti vine sa crezi ca e bobinat gresit. Asta te da peste cap si incerci sa găsești alte explicații pentru fenomen cu atat mai mult cu cat cateva zeci de spire in scurt nu le-ai putea detecta la masuratori. Mulțumesc de răspuns. 

Link spre comentariu

Handbuch Linz E1C13 Generatoren.pdfAm atasat documentatia alternatorului. Am ajuns la concluzia ca bobinajul nu a fost executat corect dupa ce am urmarit istoricul altor generatoare similare in softul de mentenanta. Alti colegi de ai mei s-au confruntat cu aceleasi probleme dupa ce statoarele au fost rebobinate de "doi negri mititei'' (proiectul este in Africa). Am comandat cateva statoare. O sa va dau de stire dupa ce ce asamblez statorul nou.

Multumesc de raspunsuri.

Link spre comentariu

Cele doua infasurari principale A12 si A34 sunt conectate in serie sau paralel?

Daca sunt e in paralel e posibil sa fie fazate gresit si la conectare cond excitatie generatorul e in scurt-circuit.

Daca nu-s conectate in paralel, cel mai probabil exista spire in scurt in infasurarile A.

Link spre comentariu

iop95 statorul a fost reboninat cu o singura infasurare de 230V, deci nu e cazul (sper sa nu fi facut legaturile in interior intre cele doua infasurari, in loc sa execute un singur bobinaj de 230V) desi ar fi o explicatie mai mult decat plauzibila. Sunt convins acum ca, desi am avut 2 statoare reboninate, ambele au fost executate gresit. Astept statoare noi. Multumesc de interes.

Craciun fericit!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări