Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

testare condensatoare

Vizitator msido

Postări Recomandate

Are cineva idee cum pot testa condensatoare la tensiune mare (1200V) ? Teoretic este vorba de masurarea unghiului de pierdere (tangenta) condensatorului. Nu gasesc nici o metoda practica de realizare a unui astfel de aparat... Help me please

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristiansen

2

• cirip

1

Vizitator msido

tangenta, adica unghiul de pierdere la condensatoare inglobeaza in mare parte calitatile unui condensator...pierderi in dielectric, rezistenta serie etc.Oricum...am o tema de testat filtre RC (care se monteaza pe partea de alimentare 230V a aparatelor electronice) Partea de masurare a tolerantei componentelor deja am si realizat cu un microcontroler Mega16....insa pe partea de masurare la tensiune 1200V nu prea am idei...sa ma uit eventual la curentii de incarcare-descarcare a acestor condensatoare???Condensii sunt legati in triungi, 2*27nF si unul de 270nF....si nici nu pot fi desfacute in timpul masurarii :prayer: Tema este greoaie oricum...si mersi pentru pentru idei daca aveti...

Link spre comentariu

Tangenta unghiului de pierderi o poti masura aplicand o tensiune sinusoidala si masurand cu precizie defazajul curentului prin cond. Nu cred ca trebuie masurat la tensiune mare pentru ca, daca nu strapungi condensatorul, unghiul de pierderi e relativ constant.Cred ca tensiunea mare iti trebuie pentru a masura rezistenta de izolatie, dar asta e in CC si nu mai e vorba de unghi de pierderi. Ptr rez de izolatie as face un mic convertizor ridicator comandat de procesor si as pune o rez in serie cu condul, spre masa, pe post de traductor de curent. Cu procesorul as masura tensiunea pe rezistenta ca sa determin rez de izolatie.Atentie la protectia procesorului in cazul in care condul nu tine la tensiunea de test.Bafta!Cirip

Link spre comentariu
Vizitator msido

mersi pentru ideile bune, deja am si facut un test in acest sens...defapt am masurat curentul de descarcare pe condensator, am gasit un senzor foarte bun (hall) care are timp de raspuns sub 500ns, si am si izolatie galvanica de 5KV !!!. Astfel si microcontrolerul va fi protejat pe masura.Dupa testele facute in Pspice, rezultatul este foarte asemanator cu cea ce am obtinut in practica...Deoarece impulsul acesta de curent este de aprox. 0,3mS, m-am gandit sa utilizez inaintea la ADC microcontroler un detector de varf, ca sa am totusi un semnal cat de cat stabil la intrare...Inca o data thanks pentru ideiforumul acesta este ok :yawinkle:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări