Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductie electromagnetica


Vizitator Idal

Postări Recomandate

Salut.

 

 As vrea stiu daca intre magnet/electromagnet si conductor se transfera ceva (particule) atunci cand rotorul de la generator se afla in miscare.
Am incercat sa aflu citind diverse materiale, dar observ ca lumea inca nu stie din ce este alcatuit un camp magnetic. Unii zic ca sunt fotoni(virtuali) iar la cel electromagnetic ar fi fotoni.
Ce porneste fluxul de electroni din conductor ?


O a doua intrebare: daca am o lanterna din aceea cu dinam cum este posibil sa lumineze continuu? Adica de ce poate un sistem inchis si deci finit, sa emita ceva (in cazul asta lumina) pe o perioada teoretic infinita(sa zicem ca mecanismul era pus in miscare de altceva, gen un flux de apa).

 

Multumesc.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ratza

    3

  • validae

    3

  • Liviu M

    2

  • icar

    2

La prima întrebare nu ştiu să răspund, mă depăşeşte fizica cuantică. Al doilea caz e posibil doar dacă dinamul e acţionat permanent, altfel nici vorbă să poată emite pe perioadă infinită.

Link spre comentariu
Vizitator Idal

Dinamul merge continuu. In exemplul meu imaginar e actionat de un rau.

 

Intrebarile mele sunt pe granita si nu e exclus ca cineva de aici sa stie. Desi asa e ar trebui sa incerc pe un forum fizica. Poti sa imi recomanzi ?


Uite ceva mai on topic (sau on forum : ) ) dar legat de cele mentionate mai sus.

 

Avem un circuit de curent continuu, ce contine un generator si un consumator. Consumatorul are o carcasa conectata la pamant. Conectata la propiu. Adica un cablu porneste de la aceasta si duce la un tarus metalic infipt in sol. Iar solul este ceva mai umed, sa nu opuna rezistenta prea mare. Daca faza atinge carcasa, curentul o ia prin respectivul cablu si merge in pamant. Si sa zicem ca nu sare siguranta pentru ca in exemplul asta ea nu exista. Asadar generatorul alimenteaza in continuu aparatul respectiv, a carui faza atinge carcasa dupa cum spuneam. Si acuma, avand in vedere ca respectivul sistem are in componenta lui un numar finit de electroni, si o parte din ei ajung in pamant, cum de mai functioneaza? Si cat timp ? Adica e clar ca sistemul pierde electroni. Ori asta ori imi scapa mie ceva : ))

 

Prima chestie care era evidenta pt mine e ca trebuie sa fie dus-intors, un circuit. In locuinte "impamantarea" e legata de obicei la nul. De aceea am dat acest exemplu unde impamantare chiar e impamantare.

 

Editat de Idal
Link spre comentariu

Da, iti scapa, cunostintele de fizica. In cazul de mai sus, pui dinamul in scurcircuit si...se blocheaza. Adica nu se mai invirte.

Eu zic sa citesti cartile de fizica din liceu. E suficient ca sa primesti raspuns la intrebarile tale.

Link spre comentariu
Vizitator Idal

A da. Era pozitivul in loc de faza.

Dar daca pun un bec pe conductorul de impamantare ? Atunci nu mai e scurt.

 

Generatorul nu are contact la pamant.

 

Editat de Idal
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Idal a spus:

Iar solul este ceva mai umed, sa nu opuna rezistenta prea mare.

 

Solul nu va opune nici o rezistenta .  .....nici la curent....nici la inmormantare...

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă (Antoine Laurent lavoisier).Dacă înţelegi conceptul ăsta, îţi explici totul....iar dacă mai studiezi şi conceptul de undă, ar fi o completare, pentru fenomenele ce implică transfer de energie.Adică nu trebuie să ajungă întotdeauna ceva particule între mine şi tine ca să te mişc, trebuie doar să mişc aerul din apropiere suficient de brusc astfel încât să creez o undă, care propagându-se, să ajungă la tine şi să te mişte.Deci nu e musai să ajungă chiar particula de lângă mine până la tine, ci să se lovească doar de cele vecine, iar unda propagată să acţioneze mecanic asupra ta.

Editat de validae
completări...
Link spre comentariu
Vizitator Idal
Acum 1 oră, validae a spus:

Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă (Antoine Laurent lavoisier).Dacă înţelegi conceptul ăsta, îţi explici totul....iar dacă mai studiezi şi conceptul de undă, ar fi o completare, pentru fenomenele ce implică transfer de energie.Adică nu trebuie să ajungă ceva particule între mine şi tine ca să te dobor.trebuie doar să mişc aerul din apropiere suficient de brusc astfel încât să creez o undă, care propagându-se, să ajungă la tine şi să te mişte.Deci nu e musai să ajungă particula de lângă mine până la tine, ci să se lovească de cele vecine, iar unda propagată să acţioneze mecanic asupra ta.

 

 

Perfect logic. Iar daca acuma te aflai la cativa metri de mine si imi spuneai chestia asta, insemna ca imi exemplifici chiar prin transmisia explicatiei catre mine. Incearca sa faci acelasi lucru daca intre noi se afla vid.

Editat de Idal
Link spre comentariu

Se vede că ştii mai multe decât arăţi, iar postările astea ,,nevinovate,, de începător sunt cam suspecte...şi nu doar pentru mine sau colegul miticamy.Ai mai multe conturi şi vrei să le completezi numărul minim de postări ? Că al naibii de mulţi ,,noi useri,, apar aproape zilnic, m-aş bucura să avem aşa succes la public.

Link spre comentariu

Oare "lumea inca nu stie din ce este alcatuit un camp magnetic"? Conform definitiei, un camp fizic este spatiul in care se manifesta o marime fizica. Acest spatiu poate fi plin cu ceva sau gol, finit sau infinit.

In fiecare punct al unui camp magnetic se manifesta o marime fizica vectoriala numita "intensitatea campului magnetic H (A/m)" care nu este cuantificata, adica poate avea orice valoare, directie si sens.

Cand o sarcina electrica se deplaseaza intr-un camp magnetic, asupra ei actioneaza o forta (Lorentz). Intr-un conductor de tip metalic se afla sarcini negative mobile (electronii) si sarcini pozitive fixe (ionii pozitivi ai retelei cristaline). Pentru cele doua tipuri de sarcini fortele Lorentz sunt egale si in sensuri opuse. Daca conductorul este deplasat intr-un sens de o forta exterioara, electronii se deplaseaza liber in sens invers, iar in conductor se induce o tensiune electrica. Daca conductorul formeaza un circuit inchis, in circuit se induce un curent electric.

Astfel, lucrul mecanic consumat pentru deplasarea/rotirea circuitului in camp magnetic se transforma prin inductie in energie electrica. Aceasta se poate transforma in alte tipuri de energie, inclusiv cea luminoasa. Fotonii sunt cuante de energie (hν). Poate s-o faca la nesfarsit, nu se produce si nu se consuma decat energie, nimic substantial.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări