Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio FM

Усилитель

Postări Recomandate

Doar detectorul este de tip pulse-counter (C-R). Este liniar, dar la 10,7 MHz panta lui este cam mica pentru deviatia de 75 kHz. Restul este o superheterodina normala. Trebuia pus un detector de raport cinstit, complicat si greu de reglat, dar s-a ales un detector mai simplu. Merge si asa.

Link spre comentariu

Revin ca sa inchei cercul concursului ptr radioul FM :)

Am primit ieri coletul de la colegul nostru @Усилитель , caruia doresc sa-i multumesc pentru amabilitate si pentru continut, din care voi incerca sa folosesc unele componente pentru alte proiecte de tip vintage. Promit ca voi inchina un paharel din solutia de uz intern pentru electronisti, cu colegii radioamatori cu care ma voi mai intalni si ca feedback, voi reveni cu o poza.

De asemenea, precizez ca intentionez sa creez o consecinta a concursului deschis de Усилитель pe tema receptorului FM. 

Mesteresc de vreo saptamana la ceva, dar voi posta cand voi avea niste rezultate un pic mai concrete.

Sper sa fie un articol interesant pentru toti cei interesati !

Un week-end cat mai placut si multa sanatate,

Cezar

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Iata si o alta schema a regretatului G.D. Oprescu (am vazut-o si in alta parte) pe care am descoperit-o de mult timp si am realizat-o, vorba unuia, acum 100 de ani!, (are si squelch). Partea de rf am construit-o pe cablaj imrimat si montata direct pe CV. Cealalta schema a fost construita in stil RST!

DSCF1533.JPG

DSCF1532.JPG

Editat de gica70
Link spre comentariu
Acum 5 minute, gica70 a spus:

@gica70 Salutare!

Ce tranzistoare ati folosit in blocul RF? La momentul cand am incercat eu, acum vreo 30 ani, am utilizat BF506 si nu mi-a functionat. Am abandonat apoi montajul. Dar o sa ma duc la ap. parintilor sa il caut prin debara si sa il iau din nou la pigulit.

Multumesc mult.

DSCF1532.JPG

Link spre comentariu

Pai BF-ul e cu siliciu.Eu am folosit, daca tin minte bine, 2SA431 si 2SA239, nu mai stiu exact, parca erau din blocul UUS din Mamaia..sau Albatros?! Dincolo am folosit rusesti tip MP41..parca! Merg si altele gen AF 139, 106 si EFT-uri romanesti (EFT 323, asta mi-l amintesc!). diodele sunt punctiforme tip EFD. T7 trebuie ales cu un curent initial de colector foarte redus, fara tensiune de polarizare fiind blocat; asta pentru a indeplini functia de squelch. A functionat multi ani intr-un cub facut din placaj cu gauri pentru difuzor, l-am facut pentru fetele mele! P.S. Mi-am amintit un amanunt important, alimenteaza-l dintr-o sursa de tensiune variabila (nu si AAF-ul!) intre 6 si 12 V pentru rezultatele cele mai bune.

Editat de gica70
Link spre comentariu

La vremea respectiva nu aveam tranzistoare cu germaniu... Imi amintesc ca am calculat rezistentele pentru polarizarea tranzistoarelor cu siliciu. La unul din seminarii (aveam laborator de PSPICE care rula pe I286) am simulat schema si... dupa aplicarea unui impuls dirac pe alimentare, montajul chiar oscila pe la 98MHz... Dar in lumea reala... NU.

Zilele astea voi cauta montajul.

Este prima data cand cineva spune ca a facut schema si i-a functionat.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, gica70 a spus:

Pai BF-ul e cu siliciu.Eu am folosit, daca tin minte bine, 2SA431 si 2SA239, nu mai stiu exact, parca erau din blocul UUS din Mamaia..sau Albatros?! 

Mamaia avea sigur AF 125 in blocul UUS, le-am jumulit personal din receptorul bunicii prin '88 tot pentru a realiza o schemă de GD Oprescu :rade:.

Bunica mea nu folosea UUS așa că nu s-a prins ...

Dintre tranzistoarele rusești cele mai potrivite sunt P403. 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Sigur, in acel articol scrie sa aiba beta peste 30 si  min. 100MHz frecventa de taiere. Atunci era banda de est deci trebuie tinut cont de cei cca 30MHz diferenta.

Link spre comentariu

Receptorul UUS  din Tehnium nr. 7/1978 (pag.7) l-am construit , a functionat.In loc de variabil,am folosit trimer ceramic.Nu am reusit sa prind

programul 3 de atunci, doar programele 1 si 2 transmise pe UUS.

Link spre comentariu

Eu am prins și programul 3, inclusiv sonorul programului tv cu superreacția de mai jos, construită cu AF-urile din Mamaia. Am tot schimbat/experimentat bobine, sonorul tvr1 era pe la 92 Mhz, deci ajunsesem și prin banda CCIR :rade:

Tot trimeri ceramici am folosit in lipsa cv-urilor cu aer. 

20200507_221820.jpg

Link spre comentariu

Walkie-Talkie  446MHz AM O alta schema experimentata, dar nu in varianta asta a lui Mike, era undeva printr-un Tehnium din anii 80, parca! A mers super bine!

Link spre comentariu
Acum 18 ore, RST a spus:

..............

Am mai observat atunci si ca, cu cat Ft a tranzistorului e mai mare, cu atat functionarea e mai uniforma intr-o banda mai larga. 

Din punct de vedere teoretic și practic ai dreptate.

Dar să-ți dau un exemplu (ca și exceptie ce confirmă regula), apropo de Ft a unor tranzistoare.

Acum vreo 10 ani m-am pricopsit cu un "Grundig  Yacht Boy", superheterodină germană de prin anii '60. Bineînțeles 88 ... 108 MHz pe FM. Se auzea ca într-un vis frumos, nu mai spun că selectivitatea/sensibilitatea erau mult peste Mamaia tataia Gloria, nu mai zic de chinezismele moderne.

În blocul UUS avea AF114 și AF115, în capsulă mare cilindrică, cu cele 4 terminale "în linie". 

Din curiozitate m-am uitat in catalog și... ce să vezi, Ft = 90 Mhz!!! ... am crezut că nu văd bine, e ceva eroare etc. După investigații amănunțite am constatat că acel tip de tranzistoare sigur avea Ft limitat la acea valoare ! ... și totuși aparatul funcționa lăudabil în banda CCIR.

E o enigmă pe care nu mi-o explic nici acum :rade:.

Link spre comentariu

In unele cazuri s-a intamplat ca, inlocuind un traz. cu ft mai mare, sa functioneze anapoda acel etaj. Ca oscilator (+mixer) tranzistorului nu-i trebuie ft mare, in schimb amplificatorul lucreaza mai mult, in cazul de fata, ca adaptor intre antena si oscilator. Amplificarea este..1.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări