Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio FM

Усилитель

Postări Recomandate

Acum 2 ore, maxente a spus:

A auzit cineva de HEX3653

Acum 7 minute, RST a spus:

A auzit toata lumea fara sa stie, se gaseste in mini boxele alea mici cu radio si MP3. E DSP, 

Bre Felix, cine sapa in cutii din alea, afla si ce zace-n ele. Eu de exemplu, n-am "operat" nici una. 

Se gasesc prin talcioc tot felul de prostii, m-ati facut curios tu si cu colegul Maxente :)

Interesant e ca nu gasesc pe net nici un datasheet al lui HEX3653 . Stii tu vreun loc cu asa ceva? Sau sunt secretosi galbejitii ? 

Asa, la prima vedere, cateva link-uri despre:

file:///K:/Users/Cezar2/Downloads/AK-270_HEX3653_FM_Receiver_DIY_Kit.pdf

https://goughlui.com/2016/09/28/project-reverse-eng-hex3653-av2b-stereo-fm-receiver-kit/

https://store.open-electronics.org/HEX3653-fm-radio-receiver-1606-KITRADIOFM

Ah, si inca ceva. Pentru cei care se intreaba daca unii dintre noi n-au luat-o razna cu superreactii, reflexuri, FM-sincro, pulse-counting si alte asemenea...

Domle' , aici e vorba de interesul pentru ceva diferit de standarde. Superheterodina si mai nou DSP sunt standarde industriale, OK. 
Dar receptia radio cu mijloace modeste e mai atractiva pentru unii dintre noi. 

Asa e cand imbatranesti, o iei prin porumbi. Imi place sa scap de apasarea complexitatii schemelor traditionale si sa imi pierd timpul cu provocarile pe care le ridica receptia radio cu mijloace rudimentare !

Si mai ontopic: n-am uitat de superreactie si de faptul ca mai trebuie sa verific o teorie , in incercarea de a convinge tipul asta de receptor sa demoduleze corect si FM-broadcast. Dar mai imi trebuie timp ;-)  

73 de Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
Acum 7 ore, RST a spus:

Merge intre 76 - 108Mhz, mai jos din cate stiu, nu. 

Mda, sunt convins ca jmecherii de galbejiti nu fac documentatia publica, tocmai ptr a-l pastra la dospeala momentan. 

Ca orice saracie digitala, cu siguranta si asta poate fi programat, dar daca nu ai manualul de programare, degeaba... 

Sunt convins ca poate (sau va putea fi) regasit si in alte ipostaze. N-ar strica sa tii o geana pe el sa vezi daca apare pe undeva vreo documentatie.

Daca nu l-au conceput ei, chinezoii l-au copiat sigur de pe undeva si atunci, asta ar fi un motiv in plus sa tina la popreala modul de programare :)

73 de Cezar

Link spre comentariu

Am sapat si eu dintr-o vechitura o parte de radio mica ,are AM-FM stereo si este cu CXA1238S de la SONY ,merge bine ,se vede ca este mai vechi ,are 3 bobine patrate in carcasa metalica si 2 in aer pt FM ,condensator variabil.

Poate il incadrez intr-un amplif "de atelier " cu finale SE pe tuburi.......cu designul meu preferat ,anii 1930-1939...

Link spre comentariu
Acum 9 ore, RST a spus:

La fel ca TDA7088 ( CD9088 ) daca prinde un post se opreste, daca nu..nu. 

Asta dacă folosești butonul de scan. Eu fac acordul cu un potențiometru legat la varicap și merge de rupe. Modificarea e fantastic de simplă.

Link spre comentariu

1 oră în urmă, ratza a spus:

Modificarea e fantastic de simplă.

De exemplu asa.

Acum 21 minute, RST a spus:

Un alt CI asemanator TDA7000 ( fara scan si reset ) este LA1800. 

Fain, un TDA7000 si un ZN414 în aceeasi carcasa.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

De exemplu asa.

Fain, un TDA7000 si un ZN414 în aceeasi carcasa.

Am si eu cateva LA1800. cumparate cu 3 lei bucata (zaceau nevandute de peste zece ani - nu se mai folosesc decat la reparatii). Nu cred ca le voi utiliza vreodata, prefer alte tipuri de integrate, mai performante.

Link spre comentariu

Am mai gasit un GS1299 care e unu si acelati cu HEX3653. Cine stie ce integrat o fi copiat si facute astea  dupa el.

Interesanta treaba cu dioda varicap ca sa faci tuningu din potentiometru. Si pe mine ma enerveaza cu scanarea aia din butoane. 

@ratza, merge varianta de modificare postata de @franzm mai sus, sau ai mai facut ceva ''artificii'' ? Intreb ca eu sunt cam habarnist in radio receptoare.

Multam de idee !

Link spre comentariu
Acum 1 oră, maxente a spus:

@ratza, merge varianta de modificare postata de @franzm mai sus, sau ai mai facut ceva ''artificii'' ? Intreb ca eu sunt cam habarnist in radio receptoare.

Fix la fel, cu diferența că am mutat și antena pe un fir separat, nu mai folosesc masa firului de la căști.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ratza a spus:

Fix la fel, cu diferența că am mutat și antena pe un fir separat, nu mai folosesc masa firului de la căști.

Am inteles.

Vreau sa incerc o varianta cu integratele astea sa vad daca rezolv problema cu gaura  de receptie de o avem noi in zona

Daca nu oi rezolva cu astea, am vazut ca mai e o variana kit cu TEA5767 

Ar mai fi cipurile alea destepte de la Silicon Lab gen SI4734

Link spre comentariu
Acum 38 minute, maxente a spus:

Am inteles.

Vreau sa incerc o varianta cu integratele astea sa vad daca rezolv problema cu gaura  de receptie de o avem noi in zona

Daca nu oi rezolva cu astea, am vazut ca mai e o variana kit cu TEA5767 

Ar mai fi cipurile alea destepte de la Silicon Lab gen SI4734

Se rezolva cu antena cu castig mare si amplificator cu zgomot mic montat direct la antena. Restul nu conteaza.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Se rezolva cu antena cu castig mare si amplificator cu zgomot mic montat direct la antena. Restul nu conteaza.

Nu va contrazic, dar as vrea sa vad daca reusesc fara sa mai fac antene speciale plus amplificatoare, vreau sa vad daca iese ceva doar dintr-un ciot chior de sarma. :rade:

Link spre comentariu

Va salut,

Am folosit atat module cu TEA5767 cat si cu RDA5807. RDA5807 are mai multe moduri de utilizare, dintre care unul dintre ele este identic cu cel al lui TEA5767. De fapt mi-a fost practic imposibil sa inteleg cum functioneaza si sa scriu codul de programare urmarind foaia de catalog a lui RDA5807, dar cand am aflat ca exista modul compatibil cu TEA5767, am folosit foaia de catalog a ultimului si a mers bine mersi.

Una peste alta, ambele integrate sunt o mica uzina. Contin sintetizor, mixer cu rejectia imaginii (de aia nu prea e necesar filtru la intrarea RF), demodulare MF, decodor stereo. RDA5807 are in plus decodare de date RDS, control de volum si alte cateva chestii pe care nu mi le mai amintesc. Exista foaia de catalog completa ptr RDA5807, dar e numai in chineza. Folosesc unul dintre cele doua integrate in radioul cu lampi pe care l-am postat mai demult pe forum. Merge foarte bine, desi am observat ca ocazional pleaca de pe post, dar isi revine singur in 2-3 secunde. Nu am stat sa investighez de unde e beleaua. Fuga de pe post apare rar si la intamplare.

Sunt sceptic in ceea ce priveste folosirea in 6m. Cipanele sunt destinate receptiei si demodularii semnalelor de radiodifuziune, adica WBFM. In benzile de radioamatori se foloseste NBFM.

Asta implica 2 probleme:

• banda FI e prea larga si nu exista protectie la statiile adiacente; altfel spus, selectivitatea e in plopul de Craciun.
  • cipanele asteapta deviatia mare de frecventa (75KHz ptr WBFM de radiodifuziune). NBFM are deviatie maxima de 5KHz, daca imi amintesc bine. Ceea ce inseamna ca si daca e un singur pot in canalul de FI, centrat bine mersi, nivelul demodulat va fi foarte mic din cauza deviatiei mici de frecventa. Reducerea de semnal ar fi cam de 15 ori ( -23.5dB) fata de nominal, ceea ce e foarte mult.

Dar la pretul la care se vand, pentru un radio MF stereo sunt niste bijuterii, care merita explorate.

Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări