Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio FM

Усилитель

Postări Recomandate

Acum 3 ore, validae a spus:

Ca idee, a încercat cineva schema asta, publicată într-una din cărţile regretatului GD. Oprescu ?  :

Salutare!

La o configuratie foarte asemanatoare lucrez acum - ala e receptorul despre care spuneam ca il am pe "teava". 

Este si motivul pentru care as dori sa cer ca , dupa finalizarea concursului, sa nu se inchida topicul - ci daca initiatorul este de acord, sa il lase deschis, astfel incat cei care poate mai lucram la astfel de montaje, sa putem posta in continuare, chiar daca nu se mai tine vreun alt concurs. 

Nu cred ca il voi putea finaliza pana la termenul incheierii concursului, dar e in lucru si sunt foarte curios sa vad ce rezultate voi obtine. 

Link spre comentariu

Apropo de aceasta provocare de a construi un receptor FM cu cat mai putine tranzistoare, sa veniti in zona mea la Dunare sa incercati sa prindeti vreun post de radio de-al nostru :rade:

Ce vreau sa spun e, ca in orasele pe unde stati dvs. sunt deja antenele posturilor de radio si semnalul e puternic, teoretic si cu o dioda infipta intr-un cartof sunt sanse mari sa prindeti ceva posturi, asa prindem noi aici bulgarii, dar cand e vorba de ceva romanesc, zici ca e zona crepusculara.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, maxente a spus:

Apropo de aceasta provocare de a construi un receptor FM cu cat mai putine tranzistoare, sa veniti in zona mea la Dunare sa incercati sa prindeti vreun post de radio de-al nostru :rade:

Ahoy there,

Corabia e un port in care inca n-am ajuns de cand ma tot straduiesc sa imbin pasiunea pentru barci cu radioamatorismul :)

N-am relatii pe acolo, asa ca daca imi asigurati un loc de acostare la vreun ponton din zona, promit ca vin la primavara, cand reiau plimbarile pe ape, sa vad cum e la Corabia. 

Deocamdata, de pe Dunare am vazut doar insulele de langa Giurgiu si am ratat din pacate o excursie pana la Turnu-Magurele, unde as fi mers cu o gasca combinata (radioamatori / pescari / barcagii  - era loc de o partida buna la salau la varsarea Oltului in Dunare).

Cand se va face frumos afara, vreau sa fac niste legaturi radio de test, precum si niste receptii experimentale ale unor semnale din banda de unde medii, atat timp cat voi fi pe ape. Daca vin acolo, am nevoie de o zona in care adancimea apei sa fie de minimum 2m si sa pot acosta o ambarcatiune de 32' (aprox. 10m lungime).

Chiar sunt curios sa vad cum merge FM-ul in zona !  

cezar-edith2-s.jpg

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Receptorul interesant de mai sus nu este sincrodina, ci PLL. Oscilatorul local cu Ct-L2 este sincronizat de semnalul de intrare care este exact pe armonica a doua a oscilatorului. Tranzistorul este fortat sa oscileze cu modulatie in frecventa, curentul sau fiind modulat in amplitudine. Detectia de frecventa este perfect liniara.

Asemenea scheme apar de mult timp in revista ruseasca "Radio". Cea mai buna am si testat-o in anii '90 in banda Vest.

829331898_PLLFM.thumb.png.19b3fc2c267279a8bcb8349bf53f3f12.png

Sensibilitatea este mica, antena si circuitul de intrare trebuie sa fie bine acordate. Curentul tranzistorului trebuie sa fie reglat (R3 variabil) putin peste pragul de oscilatie. Uneori semnalul stereo deranjeaza si el.

Link spre comentariu

Rusii au publicat multe scheme de receptoare PLL si FLL simple, în RADIO. În Tehnium, pe la sfîrsitul anilor '70, s-a publicat schema unui receptor FM tranzistorizat de tip pulse-counter, dar fara a explica principiul de functionare.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, yo3fhm a spus:

Ahoy there,

Corabia e un port in care inca n-am ajuns de cand ma tot straduiesc sa imbin pasiunea pentru barci cu radioamatorismul :)

N-am relatii pe acolo, asa ca daca imi asigurati un loc de acostare la vreun ponton din zona, promit ca vin la primavara, cand reiau plimbarile pe ape, sa vad cum e la Corabia. 

Deocamdata, de pe Dunare am vazut doar insulele de langa Giurgiu si am ratat din pacate o excursie pana la Turnu-Magurele, unde as fi mers cu o gasca combinata (radioamatori / pescari / barcagii  - era loc de o partida buna la salau la varsarea Oltului in Dunare).

Cand se va face frumos afara, vreau sa fac niste legaturi radio de test, precum si niste receptii experimentale ale unor semnale din banda de unde medii, atat timp cat voi fi pe ape. Daca vin acolo, am nevoie de o zona in care adancimea apei sa fie de minimum 2m si sa pot acosta o ambarcatiune de 32' (aprox. 10m lungime).

Chiar sunt curios sa vad cum merge FM-ul in zona !  

E cam problema cu dragarea Dunarii la noi in zona. Au facut la noi pe fonduri europene un asa-zis port turistic in care teoretic se pot acosta diverse ambarcatiuni. In realitate zici ca e mai mult o băltoacă in care ii vezi vara fundu' cand e Dunarea scazuta.

Dunarea in zona noastra si in imprejurimi e destul de interesanta pentru plimbat si pescuit, sunt tot felul de insulite create artificial de apa.

Scuze de offtopic.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, VAX a spus:

Receptoare FM cu "galene". Pentru cultura ochiului.

Cautati pe Youtube si alte filmulete de genul asta. Sunt instructive la orice varsta, material didactic.

Exact ce spuneam, cu o dioda infipta intr-un cartof, prinzi o gramada de posturi cand ai antenele de emisie deasupra capului. Adevaratul ''chalenge'' e in zonele moarte cum e la mine :) 

Link spre comentariu

Mneata tuturor (ca-i trecut de 1 AM! ), 

Am mai surubarit la radioul FM construit dupa planurile lui Sir Douglas Hall, dar mai bine decat am reusit pana acum, n-am scos. 

Radioul functioneaza, dar raman aceleasi observatii: semnalul FM demodulat contine distorsiuni pe care nu le-am putut reduce. 

De altfel, ma surprinde ceea ce scrie in prima pagina in care se ofera o explicatie a principiului de functionare (pagina se regaseste in postarea mea cu schema montajului, pe prima pagina a topicului):

" With FM signals, the circuit is held in a gently oscillating condition whereupon synchronous detection takes place " . 

Personal, nu am vazut pana acum demodulator FM sincron . Poate cineva mai experimentat dintre dvs. !

E posibil sa nu fi bibilit eu suficient montajul , dar mai mult de-atat nu am nervi s-o fac. Daca altcineva dintre dvs. va dori sa incerce, sunt foarte curios ce rezultate va obtine. 

M-as bucura sa reuseasca ceva vizibil imbunatatit fata de mine, dar sunt cam sceptic.  

Am inceput lucrul la receptorul din link-ul mentionat de VAX:  http://radiostorage.net/134-ukv-chm-radiopriemnik-65-73-mhz-s-fapch-i-ramochnoj-antennoj.html 

Il vizasem anterior si eu, despre el era vorba cand am mentionat pe pagina cealalta ca mesteresc la un alt receptor diferit ca principiu. 

Sambata o sa plec la intalnirea anuala de la Campina, cu colegii radioamatori, voi incerca sa mai mesteresc maine seara si duminica. 

Va voi tine la curent !

1 oră în urmă, maxente a spus:

E cam problema cu dragarea Dunarii la noi in zona. Au facut la noi pe fonduri europene un asa-zis port turistic in care teoretic se pot acosta diverse ambarcatiuni. In realitate zici ca e mai mult o băltoacă in care ii vezi vara fundu' cand e Dunarea scazuta. 

Multumesc ptr informatii , pacat ca n-au continuat proiectul. Sigur ca o pneumatica sau o barca rigida de pana la 5m s-ar descurca minunat, dar ca sa pot face experimente radio, e nevoie de o ambarcatiune mai mare - macar de 7m. O sa vorbesc cu un amic care are un velier cu derivor rabatabil, poate voi incerca impreuna cu el. Spatiul si confortul sunt mult reduse, dar ptr o aventura de 2-3 zile, merge. Hi ! Sunt curios sa vad cum se receptioneaza semnalele Navtex in zona, dar sa incerc si legaturi radio direct de pe barca :)

73 de Cezar

Link spre comentariu
Acum 4 ore, yo3fhm a spus:

Personal, nu am vazut pana acum demodulator FM sincron . Poate cineva mai experimentat dintre dvs. !

Prima schema cu oscilator sincronizat am vazut-o in anii '70 intr-o revista Funkamateur. Era in AFI de radio FM, inainte de demodulatorul (detector de faza) cu diode . Utilizarea oscilatorului sincronizat mareste raportul semnal/zgomot la nivel mic al semnalului. In privinta asta este superior circuitelor cu PLL.

https://wiki.jlab.org/ciswiki/images/8/88/Injection_locking_paper_2.pdf

https://wiki.jlab.org/ciswiki/images/e/eb/Injection_locking_paper_1.pdf

http://www.amalgamate2000.com/radio-hobbies/radio/synchronous_oscillator.htm

https://nvlpubs.nist.gov/nistpubs/jres/38/jresv38n4p397_A1b.pdf

Link spre comentariu

Buna dimineata ,

Am hotarat sa abandonez concursul .

Receptorul reprodus dupa proiectul lui Sir Douglas Hall nu ofera o auditie normala (lipsita de distorsiuni audibile) si din acest motiv, nu consider corect ca ar trebui sa il las propus ca proiect pentru tema sugerata de initiatorul topicului. Sincer, mi se pare jenant, asadar considerati va rog ca m-am retras. 

Daca exista alti colegi care ar mai avea vreo realizare acum, la finele perioadei de concurs, poate au o sansa. 

Cele de mai sus le exprim din considerente de etica, atat morala cat si de hobby. Sincer, n-am avut niciodata un proiect care sa ma frustreze mai mult. Hi ! :)

concurs-abandonat2.jpg

Cu stima, 

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu
Acum 2 ore, RST a spus:

Salut! Pai ai mai prezentat unul, ala parea destul de bun si merge ptr concurs. Superreactia se aude cam distorsionat in FM, asta e. 

Azi daca am ceva timp si imi iese din prima, as incerca pe cel de G. D. Oprescu ( reluat cu amplif audio in schema 3 a d-lui VAX ). Din cate stiu, l-am mai facut prin anii 90.  

Salut!

Primul pe care l-am postat, cel realizat efectiv, reprezinta partea RF si preamp AF din proiectul "VHF Portable " al lui Sir Douglas Hall . 

Nu e chiar superreactie. La acest proiect m-am referit. In videoclipul pe care l-am prezentat, receptionam emisiunea de la GoldFM sau nu mai stiu care post de radio local si am precizat clar ca auditia este aspra, contine distorsiuni sesizabile. 

Asadar, consider ca atat timp cat auditia nu e decenta, nu poate fi luat in considerare ca proiect pentru un concurs in care ar fi de bun simt sa fie asteptat un receptor care sa ofere macar o auditie fara distorsiuni sesizabile. Altfel, celelalte functii de radioreceptor sunt indeplinite (in limitele pe care un montaj atat de simplu le impune). 

Receptorul lui GD Oprescu e dupa acelasi calapod cu cel rusesc, din link-ul postat de dl. VAX si care are un "urmas" despre care spusesem azi noapte ca m-am apucat de lucru.

Ambele sunt mentionate ca functionand dupa principiul "VHF FM direct conversion receivers with phase-locked loop (PLL) implemented by directly synchronizing the local oscillator frequency with the received signal  " .

Schema GD Oprescu:

rx-pll-gdoprescu.png

Schema ruseasca (  http://www.diagram.com.ua/list/pr-b85.shtml  )  

pr-b851.gif

Iata si "urmasul" de care m-am apucat azi noapte :

pr-b852.gif

Cam asta ar fi . 

In concluzie, raman la opinia mea - atat timp cat receptorul testat nu ofera o auditie lipsita de distorsiuni sesizabile "urechiometric" (parametru tehnic standardizat si de bun simt), nu cred ca poate face obiectul introducerii in concurs. 

@VAX:

Acum 4 ore, VAX a spus:

Prima schema cu oscilator sincronizat am vazut-o in anii '70 intr-o revista Funkamateur. Era in AFI de radio FM, inainte de demodulatorul (detector de faza) cu diode . Utilizarea oscilatorului sincronizat mareste raportul semnal/zgomot la nivel mic al semnalului. In privinta asta este superior circuitelor cu PLL.

Multumesc pentru link-uri, le voi studia. Interesante ! 

73 de Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări