Усилитель Postat Noiembrie 28, 2019 Partajează Postat Noiembrie 28, 2019 Intrucat concursul s-a incheiat si a fost 1 singur participant , de acord cu Craciun reprezentant staff Elforum,premiul se ofera constructorului Cirip . ( am avut convingerea ca constructorii vor publica lucrarile in ultima jumatate de ora ,si vor fi cam 5-7 ) ATENTIE : CONCURS Nr 2 !! Pt cei ce nu au terminat ,sau s-au gandit prea mult dar nu au avut curaj , Sponzorizez inca un premiu identic concursul nr2 ! Specificatii : constructie receptor UUS -FM , orice tranzistoare ,max 6 buc .Constructia trebuie sa aiba macar sasiu , fatada ,sau carcasa si sa aiba o tema . Concursul se incheie in 20 Decembrie la ora 21 . Lucrarile se afiseaza aici dupa acelasi regulament si sistem .Spor la lucru . 2 Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 28, 2019 Partajează Postat Noiembrie 28, 2019 (editat) Acum 6 ore, Усилитель a spus: Specificatii : constructie receptor UUS -FM , orice tranzistoare ,max 6 buc .Constructia trebuie sa aiba macar sasiu , fatada ,sau carcasa si sa aiba o tema . On topic...6 tranzistoare cu tot cu AJF cam putin, 7 buc era acoperitor... Editat Noiembrie 28, 2019 de okean Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 11, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2019 ATENTIE : CONCURS Nr 2 !! Pt cei ce nu au terminat ,sau s-au gandit prea mult dar nu au avut curaj , Sponzorizez inca un premiu identic concursul nr2 ! Specificatii : constructie receptor UUS -FM , orice tranzistoare ,max 6-7 buc .Constructia trebuie sa aiba macar sasiu , sau fatada ,sau carcasa si sa aiba o tema .( simpla -cateva pete =militar , cateva rotite ceasornic=steampunk etc ) Concursul se incheie in 20 Decembrie la ora 21 . Lucrarile se afiseaza aici dupa acelasi regulament si sistem .Spor la lucru . Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 13, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Lucreaza cineva la receptor FM pt concursul nr 2 ? Sa stiu sa pregatesc coletul cu piese si tuica....... mai sunt 7 ZILE !!! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 14, 2019 Partajează Postat Decembrie 14, 2019 (editat) Ma gandesc sa particip si eu cu ceva la premiu (la concurs nu, ca-s prea batran si nici nu am scule sa fac masuratori la frecventele alea). Mare lucru nu am de oferit, dar le ofer din suflet. Astept castigatorul sa-si exprime doleantele. O seara placuta. Editat Decembrie 15, 2019 de yo9hrb Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2019 MAI SUNT 3 zile "Concurs nr 2 - constructie receptor FM " , lucrarile se afiseaza aici ,dupa vechiul sistem >Concurent 1 , Concurent 2 etc . Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) CONCURENT 1 RECEPTOR FM CU 3 TRANZISTOARE Este vorba de un receptor FM descris in pagina "Spontaflex" a lui Sir Douglas Hall : http://www.spontaflex.free-online.co.uk/ Receptorul se regaseste sub titlul "VHF Reflex Portable" si schema originala este urmatoarea: Principiul de functionare este explicat in prima pagina a articolului original : Schema a fost preluata , modificata si publicata si in revista Tehnium nr. 10/1974 (pag.6), intr-un articol al carui titlu e cam derutant: " ADAPTOR PSEUDO-STEREO " (N.Turtureanu). Partea RF e aproximativ aceasi, iar in partea audio, autorul a folosit doua scheme diferite preluate tot din repertoriul lui Sir Douglas Hall (le puteti lejer regasi in celelalte proiecte FM de pe pagina SpontaFlex). Schema din Tehnium se vede mai jos: Personal, am folosit schema originala, cu urmatoarele mentiuni : - tranzistorii RF sunt BF180 (oscilator) si respectiv BF181 (ARF) ; - tranzistorul ptr preamplificatorul AF este BC547B ; - dioda cu germaniu este AA119 ; - functia condensatorului variabil este deocamdata asigurata de o sectiune de FM a unui CV recuperat, 7-25pF ; (intentionez sa-l inlocuiesc cu altceva) - circuitul de polarizare al tranzistorilor RF este cel din schema publicata in Tehnium ; - antena e o simpla sarma de 20cm. - nu am adaugat (inca) un etaj final AF, intrucat am folosit ptr probe un set de boxe ptr PC. Simularea zonei RF : Poze inca n-am facut (l-am pus in functiune azi noapte), dar am facut rapid un filmulet : Voi reveni cu cateva poze si probabil cu o cosmetizare a cutiei . Nu cred ca ii voi construi vreun etaj final audio, pentru ca dupa incheierea concursului, voi folosi cutia pentru un alt receptor in lucru. Deocamdata, principiul este ilustrat, aparatul functioneaza si demoduleaza FM. Totusi, calitatea semnalului reprodus lasa de dorit. E aspra, lipsita de joase si nu e prea comod de urmarit. Reglarea acordului pe flanc e destul de critica, iar regimul de polarizare a tranzistorilor RF trebuie schimbat din potentiometru in cadrul intregii benzi FM, cam de 2 ori de la un capat la celalalt. Stabilitatea montajului e buna, nu simti ca fuge, dar selectivitatea nu e un punct forte. CONCLUZIE: Ca demo pentru ilustrarea principiului si ca amuzament, merge - dar nu l-as recomanda ca si receptor FM dedicat. Chiar sunt curios daca exista cineva care a realizat practic vreun montaj de receptor FM simplu (care sa nu fie superheterodina) si care sa fi oferit rezultate multumitoare in calitatea auditiei ! Am mai incercat si superreactii obisnuite, cu rezultate si mai proaste. Mentionez ca nu am construit montajul pentru a castiga neaparat concursul, ci doar din amuzament. Intentionam de mult, dar motivatia mi-a dat-o colegul nostru care a organizat concursul. Mi se pare amuzanta dar si instructiva ideea ! Oricum, chiar daca va fi sa castig, componentele le voi dona unui incepator (am si eu in garajul tatalui meu o lada cu tot felul de componente pe care vreau s-o pun la bataie poate tot in cadrul unui concurs pe alta tema). 73 si toate cele bune - Cezar YO3FHM Editat Decembrie 17, 2019 de yo3fhm 6 Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) Acum 3 ore, yo3fhm a spus: Totusi, calitatea semnalului reprodus lasa de dorit. E aspra, lipsita de joase si nu e prea comod de urmarit. Reglarea acordului pe flanc e destul de critica, iar regimul de polarizare a tranzistorilor RF trebuie schimbat din potentiometru in cadrul intregii benzi FM, cam de 2 ori de la un capat la celalalt. Am mai incercat si superreactii obisnuite, cu rezultate si mai proaste. Mentionez ca nu am construit montajul pentru a castiga neaparat concursul, ci doar din amuzament. Se vede ca functioneaza cu distorsiuni. Initial am crezut ca este de la editarea filmului. Schema asta nu a fost publicata si in Tehnium, pe vremuri ? Merg curat receptoarele cu oscilator sincronizat, dupa scheme date de mai multe ori in revista Radio (URSS). Nu sunt prea sensibile, receptioneaza posturile locale. Demoduleaza FM de banda larga si superreactiile, daca se micscoreaza Q-ul bobinei de acord. N-am incercat in FM, m-am jucat doar cu AM (banda aviatorilor), dar exista multe circuite de tipul asta date pe Youtube, care se aud binisor. Precizez ca am receptionat FM de banda ingusta (militienii de la circulatie), in anii '70, cand am construit primul receptor cu superreactie, cu BF214. Se auzea mai incet, dar foarte curat. Era intr-o zi de decembrie, cu ceata afara. Tin minte ca un militian spunea prin radio ca la Fac. de Medicina (cladirea veche - Craiova) nu se vedea la un metru distanta. Acolo este locul mai jos. Nu cred ca nu va tenteaza premiul, mai ales ca tuica fiarta merge cu muraturi si cu porcarii. Editat Decembrie 17, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Postez un filmulet de pe Youtube, cu un receptor FM cu un singur tranzistor in montaj de superreactie, sa vedeti ca este simplu si eficient. Poate ca ii stimulez pe participantii la concurs (tuica !!!), sa se prezinte cu un montaj de tipul asta. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Fain! participati cu el la concurs sau il aveti mai de mult? Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Este de pe net, nu l-am construit eu. Sunt multe filmulete pe Youtube, pentru incurajarea celor care vor sa experimenteze. Ceva asemanator am construit cand eram la liceu. Fara cablaj, direct pe un condensator variabil de Mamaia (varianta japoneza, fara demultilplicare). Cu el am receptionat (in Craiova) aviatorii de la Viena. Variante perfectionate am construit cand eram profesor la liceu (inainte de '90 - necasatorit si faceam ce aveam chef). Acum nu am timp sa construiesc ceva, sunt "scurtcircuitat" de problemele cu porumbeii bolnavi (sunt doctor !). Incerc sa le salvez viata, am "salonul" plin. Cheltuiec cu ei mai mult decat ma costa intretinerea. Zilnic mancare de 12 lei (floarea soarelui, 2 lei/kg), medicamente scumpe (Augmentin, Cifran, Ronidazol, Eritromicina, Carnidazol, etc, etc). Am intrat in belea mare, dar sunt milos si nu-mi vine sa-i abandonez. Am descoperit ca antibioticele actuale sunt neputincioase, toxice, cu spectru de actiune ingust, scumpe. Cand i-am spus sotiei ca in ultimii trei ani, de cand cu porumbeii de la bloc, am "ars" peste 1000 (o mie !) de becuri cu LED (10 lei becul de 9W - la piata) nu i-a venit sa creada. Cam atat am cheltuit cu ei. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) Acum 10 ore, VAX a spus: Nu cred ca nu va tenteaza premiul, mai ales ca tuica fiarta merge cu muraturi si cu porcarii. He he, in mod normal, ati avea dreptate. Dar ca sa va demonstrez ca nu fac afirmatii false, ma angajez public ca in cazul in care voi castiga premiul, una dintre sticle va merge la dvs. ! (desigur, daca acceptati). De asemenea, daca va intereseaza ceva din cele oferite de colegul nostru, vi le pun la posta cu placere, m-as bucura sa va fie de folos (am inteles ca aveti destule "vechituri" utile, dar nu se stie niciodata daca altele nu prind bine!). Editat Decembrie 17, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Va multumesc pentru oferta, dar de peste zece ani nu mai tin "chimicale toxice" in casa, sa nu tenteze pe careva (sotia, copilul). Nici macar bere. Azi un paharel, pentru pofta la mancare, maine doua, devine obicei si duce la ceva rau. Eram mare consumator de dulciuri (miere, ciocolata, etc), insa am diabet si nu mai am voie. "Vechiturile" nu le-as refuza in mod normal (sunt lacom in privinta electronicelor), insa nu cred ca apuc sa consum 10% din ce am strans (multe semiconductoare si mai putine componente pasive), pana dau in primire. Ma voi limita la mici proiecte (de joaca), nu mai am planuri mari. Ar fi fost bune cand eram elev, student, in primii ani de serviciu. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Acum 24 minute, VAX a spus: Va multumesc pentru oferta, dar de peste zece ani nu mai tin "chimicale toxice" in casa, sa nu tenteze pe careva (sotia, copilul). Nici macar bere. Azi un paharel, pentru pofta la mancare, maine doua, devine obicei si duce la ceva rau. Presupun ca este o incercare de gluma, nu prea reusita de altfel! adica va este frica ca se apuca sotia de baut? sau copilul care este ba prin Bucuresti, ba prin America?!!! 1 Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 18, 2019 Partajează Postat Decembrie 18, 2019 Acum 19 ore, VAX a spus: Postez un filmulet de pe Youtube, cu un receptor FM cu un singur tranzistor in montaj de superreactie, sa vedeti ca este simplu si eficient. La montajul din film sa stiti ca bobinele drosel nu sunt facute tocmai corect, pentru ca sunt cu mai multe straturi si au capacitate parazita mare. Sunt din monitoare, pe ferita de joasa frecventa. Eu le faceam intr-un singur strat, cam 30-40 de spire CuEm 0,2mm, cu pas la capatul dinspre tranzistor. Pe tub izolator din varnis (luat cand faceam practica - 1973-1974 - la Electroputere) si cu miez cilindric de ferita de frecventa mare, recuperat de la blocurile UUS de la radiourile romanesti (Gloria, etc). Daca droselul are capacitate (paralel) mare, este cam greu sa mai intre montajul in regim de superreactie. Foarte important este ca reactia sa se faca prin trimer, nu prin condensator fix, pentru ca este critica si trebuie sa fie reglata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum