sesebe Postat Iunie 4, 2020 Partajează Postat Iunie 4, 2020 Vezi ca în cazul acesta se pot distruge contactele termostatul pt ca pompa generează scintei mari comparativ cu o sarcina pur rezistiva. Link spre comentariu
XAN77 Postat August 8, 2020 Autor Partajează Postat August 8, 2020 Întretimp am luat centrala (ferroli 4 elemenți), boiler termoelectric cu o serpentină, vas expansiune și 3 tone de cocs, deocamdată aștept instalatorul, undeva peste 1-2 săptămâni. Până atunci problema mea este că nu știu ce componente să cumpăr pentru racordul centralei la coșul de fum. Coșul a fost făcut din blocuri ceramice cu gaură interioară de 210, cu 4 corniere pe exterior unite cu segmente de platbandă. Unul din blocurile ceramice are o gaură laterală de 180 pentru racord. Coșul este distanțat de peretele casei la 75cm, pentru că nu am vrut să modific nimic la acoperiș. Ieșirea centralei este un segment scurt de țeavă conică de 154 mm la margine și cred că depășește 160 la bază. Mă gândeam la tubul flexibil de inox cu perete dublu ce se găsește la bucăți de 2m dar din păcate cred că nu îmi ajunge 2m, probabil cu puțin, dar nu va ajunge și voi fi nevoit să le îmbin, dacă voi folosi astfel de tuburi flexibile. Cum se pot îmbina 2 astfel de tuburi? Aș fi preferat niște elemente de tablă inox rigide (cot, burlan etc) dar mă uit pe site la dede și nu există de 160mm. La racordarea la blocul ceramic al coșului, bănuiesc că nu e o problemă dacă tubul de 160 vine în gaura de 180, probabil se încarcă cu ceva adeziv/mortar !? Link spre comentariu
BRANCA Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Dadu.Nu stiu de ce ai distanta asa mare intre centrala si cos!!Regula e sa pui centrala cat mai aproape de acesta. Cu lungimea aia mare de tubulatura inox o sa mai apara condens.Norocul ca sunt de inox!La racordare tub 160 in gaura 180 mm se poate sa gasesti garnituri siliconice consacrate sau masticuri sau benzi etansare.Meseriasii buni trebuie sa stie asta! Oricum,dat find ca lucrezi cu carbune,verifica sa ai tragere buna la cos si etansare f buna la racorduri! Pentru tubul 160mm exista mufa consacrata de imbinare. Link spre comentariu
XAN77 Postat August 8, 2020 Autor Partajează Postat August 8, 2020 (editat) Coșul este distanțat de casă la 75 cm din 2 motive : - ca să nu fac modificări la streașină/acoperiș din motive estetice, de cost și mai ales anti-incendiu, - ca să am acces liber pe trotuar, între casă și coș. Asta a presupus ca racordul de la centrală să- vină pe la 1,75m înălțime față de trotuar. Am făcut acum niște măsurători. Podeaua în garaj fiind un pic mai sus decît la exterior, face ca gaura în perete să vină la 140 cm de podea. Iar evacuarea de fum de la centrală este la 65 cm de podea. Deci tubul va urca cu 75 cm față de nivelul de la care este îmbinat la centrală. Eu credeam că va urca mai mult, deci e posibil să ajungă un tub de 2m. Distanța dintre centrală și peretele din spate nu e critică, va fi atât cât va fi necesar ca să pot curba tubul flexibil, asta fiind altă necunoscută. Interesul meu este să pun centrala cât mai lângă perete posibil. Acum gura evacuării este la 56 cm de perete. Folosirea unei porțiuni de tub în interior mă gândeam eu că ar aduce și un plus de căldură la interior. Pe exterior voi acoperi cel puțin tubul de inox dar probabil și coșul, cu vată minerală cu aluminiu. Editat August 8, 2020 de x_dadu Link spre comentariu
XAN77 Postat August 15, 2020 Autor Partajează Postat August 15, 2020 (editat) A folosit cineva astfel de tubulaturi ? Cât or fi de rezistente? Văd că au o tablă mai groasă, cam 1,5mm din cîte am văzut eu. Se poate ”poza” mai frumos ca tubul flexibil și arată mai bine. Editat August 15, 2020 de x_dadu Link spre comentariu
BRANCA Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 (editat) Dadu.M-as mira sa fie tabla 1,5 mm!!Vad ca imbinarea e faltzuita.Zic maxim 1 mm.Tabla de 1,5 nu s-ar putea faltzui asa,din cauza grosimii mari. Am folosit coturi din tabla neagra.Problema cu ele e ca din cauza condensului ruginesc si se mananca.Preferabil emailate sau din inox.In plus si astea ar trebui izolate tot pe motivul scurgerii condensului. Editat August 15, 2020 de BRANCA Link spre comentariu
XAN77 Postat August 15, 2020 Autor Partajează Postat August 15, 2020 am cumpărat 2 astfel de coturi, am pus șublerul pe ele, au 1,5mm. La interior în garaj nu izolez nimic că vreau căldură de la tubulatură, dar afară voi pune vată minerală ce are folie aluminiu pe o parte. Link spre comentariu
BRANCA Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 Dadu.Daca e subler chaina minte...Tablele,functie de grosime,au o raza minim admisa de indoire.Tehnologic la faltzul acela e f f greu sa indoi 1,5 din otel. Izolarea ti-am spus e pentru condens.Teoretic asa ar fi bine,neizolat.Ca sa mai degaje caldura. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 (editat) La 08.08.2020 la 10:30, x_dadu a spus: Eu credeam că va urca mai mult, deci e posibil să ajungă un tub de 2m. Nu e nici o problema lungimea aia de pana in 2m. Am nenumarate exemple de cosuri din inox, la interior, neizolate, care functioneaza din 2006...2008 fara probleme, si dau si caldura in punctul tehnic. E bine sa incerci trecerea prin zid cu contrapanta, ca eventualul condens de pe cosul extern sa nu vina in centrala. Cosul din inox este suficient de subtire si preia repede temperatura gazelor, ca sa mai formeze condens la interior. Acum 8 ore, BRANCA a spus: Daca e subler chaina minte... Cam greu de crezut ca un subler sa dea gres cu 0,5mm la masuratea a 1,5mm, oricat de prost ar fi. Afara de cazul cand a fost decalibrat, dar asta se vede cand se aduce pe zero. Editat August 15, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Faker Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 1,5 mm are, am si eu un cot din ala la centrala. Rezista bine de cativa ani, bine, il si curat destul de des. Vreo 60 lei parca a fost la praktiker pe vremuri. Link spre comentariu
BRANCA Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 Faker nu contest.Am lucrat si in constructii de masini si stiu cu ce se "mananca" indoirea tablelor!Ala e un faltz strans,cu raze f mici de curbura la indoitura.In mod normal tabla ar avea tendinta de-a crapa,pe curbura. Poate e tabla moale,poate e indoita la cald... Link spre comentariu
Faker Postat August 15, 2020 Partajează Postat August 15, 2020 E faltzuit si asta al meu dar din loc in loc e si sudat in puncte. Acuma, daca mai tine un an, doi, la cat a costat eu zic ca si a facut treaba. Link spre comentariu
XAN77 Postat August 22, 2020 Autor Partajează Postat August 22, 2020 Am dat cam mult pe tubulatura aia, dar voi face numai cu ea legătura de la centrală la coșul ceramic de afară. Una peste alta arată și mai bine ca tubu flexibil, și va fi mai ușor de curățat. Am altă nedumerire :D Câtă autonomie de funcționare (ca timp în ore) poate oferi un pufer de 1000 litri ? Ar fi interesante date de la deținători, de genu cu 1000 de litri încălzesc casă de x m2 și ține y ore. Mă gândesc că dacă nu voi fi mulțumit de autonomia oferită de cocs, pentru că am ceva emoții referitor la ce temperatură o să am în dormitor dimineață, o variantă de creștere a autonomiei de funcționare după ce nu mai pun nimic pe foc ar fi un acumulator de apă caldă. Sunt convins că folosirea unui pufer ar fi fost extrem de bună oricum, doar că e vorba de ceva bani în plus și poate mai important spațiul necesar. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 22, 2020 Partajează Postat August 22, 2020 1 oră în urmă, x_dadu a spus: Câtă autonomie de funcționare (ca timp în ore) poate oferi un pufer de 1000 litri ? Ar fi interesante date de la deținători, de genu cu 1000 de litri încălzesc casă de x m2 și ține y ore. Orice informatie legata de " autonomie " este relativa . Sunt multe variabile de la o locatie la alta , inclusiv izolatia puferului si a incaperii in care este instalat . Link spre comentariu
XAN77 Postat August 30, 2020 Autor Partajează Postat August 30, 2020 Am terminat cu montarea centralei, am făcut și un foc, totul este ok. Pompa folosită este un EVERPOWER 25/6 luată cu 180 lei acu un an de zile pentru niște experimente. Are treptele de consum de 46W / 67W / 93W. Este o pompă simplă nu electronică și aș vrea s-o schimb nefiind ”de firmă”, cred, dar și datorită consumului măricel ceea ce duce la autonomie scăzută când va merge pe UPS la penele de rețea. Oscilez între: - Grundfos Alfa 2L 25/40 - maxim 22W , 2,4mc/h - Grundfos Alfa 2L 25/60 - maxim 45W, 3mc/h Recunosc că cea de 22W e foarte tentantă datorită consumului. Din calculele mele după o formulă de pe net ar fi mai mult decât suficient, respectiv: debit pompă = (0,86 * Putere cazan) / Dt = 0,86 * 27Kw(puterea maximă pe cărbuni) / 20 grade C(diferența tur-retur) = 1,16mc. Ce mă încurcă, pe lângă eventuala apreciere greșită privind puterea pompei, e un review pe siteul unui magazin renumit românesc unde zice că i s-a ars după 2 ani. Ce părere aveți, pe care dintre cele 2 să o iau ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum