Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nedumeriri centrale termice lemne/cărbuni


XAN77

Postări Recomandate

Nu am avut centrală de niciun fel nu știu multe despre domeniul ăsta, dar pentru iarna următoare sunt hotărât să pun o centrală pe lemne (nu există gaz momentan în sat). Singurul loc unde aș putea să pun centrala ar fi garajul care adăpostește și o mașină și este sub același acoperiș cu casa cu care are un perete lung comun, asta ca să nu investesc suplimentar într-o încăpere lipită de casă ce ar însemna cheltuieli în plus și inestetic zic eu. Am mai multe probleme / nelămuriri:

1.Temperatura în garaj este ca afară. Garajul având uși construite cu profile metalice și tablă cutată, chiar dacă am pus polistiren pe interior (util însă vara), nu se închid etanș, plus că garajul nu e încălzit cu nimic, temperatura ajunge la nivelul celei de afară, pe timp de zi chiar mai rece ca afară dacă este soare.

2. Problema înghețului presupun că se rezolvă cu antigel . Cât naiba o să mă coste agentul termic din sistem ?

3. Boilerul termoelectric trebuie musai să se afle în aceeași încăpere cu centrala, adică foarte aproape de centrală? Mă gândesc că la -10C în garaj ar avea pierderi mari boilerul.

4. Dacă boilerul trebuie să stea în garaj, și/sau instalația trebuie musai branșată la rețeaua de apă tot așa lângă centrală, nu o să-mi înghețe conducta cu apă de rețea ? Pot aduce apa în garaj dar așa prefera să nu o fac.

5. Ce diferență avantaje/dezavantaje este între un sistem deschis și unul închis? Înțeleg că există vas de expansiune pentru sistem închis respectiv deschis. Pot face sistemul complet separat de rețeaua de apă ? O umplu cumva pe la unul din punctele mai înalte etc, nu știu.

Ce știu sigur e că nu vreau să construiesc o altă încăpere pentru centrală și nici ușile garajului nu vor beneficia de un upgrade.

Poate sunt întrebări tâmpite, dar sigur o să mai fie și altele, asta e sunt străin de subiect.

Instalația intenționez să o fac din cupru și cred că o să o fac singur.

 

Link spre comentariu

Am sa incerc sa raspund eu

1. Chiar daca garahul nu este incalzit nu este ca afara. Este protejat fata de viscol si umezeala care sporesc senzatia de frig.

2. Este i dicata folosirea antigelului.

3. Nu stiu la ce te referi cand spui boiler termo electric. Cred ca te referi la un pufer/buffer. Daca nu ai o casa foarte mare nu ai nevoie de un buffer. Bufferul ar fi justificat daca vrei sa adaugi la inatalatie niste panouri solare pentru a incalzi partial apa cand e soare afara.

4. Vasele de expansiune pot fi inchise sau deschise. Rolul lor este de a prelua dilatarea lichidului la incalzire, iar daca ai casa cu etaj tot ele te asigura ca ai apa in cel mai inalt punct. Vasul de expansuine deschis trebuie sa fie situat in cel mai inalt punct. Este deschis, apa se evapora si trebuie calculat ca volum sa compenseze pierderile prin evaporeare si trebuie sa asigure spatiu pt dilatare. Trebuie protejat cu vata de sticla si trebuie sa il prevezi cu o conducta pt completarea apei. Ca acantaj asigura aerisirea si ai o presiune ceva mai mica in instalatie 

 

Editat de daniels
Link spre comentariu

Prin boiler termoelectric am vrut să spun boilerul pentru apă caldă menajeră. Dacă pun centrală mă gîndesc să nu mai folosesc boilerul electric ce deservește acum baia și bucătăria și mi-ar fi plăcut să pot pune boilerul termoelectric în locul celui electric actual, adică în baie. Nu am de gând să folosesc puffer, pentru că spațiul în graj nu îmi permite. Casa este doar parter, aproximativ 70mp spațiul locuibil în casă, fără garaj.

Editat de x_dadu
Link spre comentariu

Poate cele pe gaz, care practic sunt un instant deci nu au nevoie de rezervor de acumulare. La cazanul pe lemne exista un singur tur si un retur. Chiar daca ar fi tur retur separat pentru ACM tot ar fi nevoie de boiler de acumulare, pentru ca centrala nu incalzeste instant. 

Link spre comentariu

Fara puffer te angajezi fochist.

Trebuie sa ai mereu foc/jar in centrala ca sa fie bine in casa.

Cam ca la soba, ba chiar mai rau.

In cazul asta poti pune boilerul langa centrala pentru ca focul va arde cvasipermanent si in garaj vei avea bine peste 0C.

Asta daca locuiesti permanent.

Nu-mi pare chiar in regula sa aprind foc langa un rezervor cu combustibil, mai ales daca e benzina.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, yo7lhe a spus:

Nu-mi pare chiar in regula sa aprind foc langa un rezervor cu combustibil, mai ales daca e benzina.

Foarte bine punctat.

Nu e chiar asa rau cu alimentarea, depinde de centrala, o poate alimenta si la 12 ore.

Link spre comentariu

Da, m-ați pus pe ganduri la faza cu masina. Voi încerca s-o montez cat mai departe de mașină.

Pentru autonomie probabil voi folosi mai mult cărbuni. 

De la 7 la 17 însă nu e nimeni acasa si nu stiu daca va fi foc chiar permanent. 

Link spre comentariu

Eu am centrala pe lemne de cel putin 10 ani. Este intr-o magazie lipita de peretele casei, boilerul pentru apa calda in aceiasi incapere, vasul de expansiune inchis montat langa centrala. Nu am avut probleme absolut niciodata cu inghetul, si nu am nici macar antigel in ea. Atat timp cat faci focul mereu in ea, ai si caldura in incaperea respectiva. Pentru a avea temperatura si mai mare in camera centralei am racordat un horn de inox cu lungimea de un metru  la centrala si apoi am facut trecerea prin perete la hornul exterior - nici nu iti imaginezi cata caldura degaja hornul respectiv. 

Puffer nu am si chiar nu alimentez centrala la intervale mai scurte de 3 ore. Ca si consum la o casa de aproape 120mp  nu am depasit 10mp iarna trecuta. Am incercat si cu carbuni dar randamentul este mult mai mic in comparatie cu lemnele, cu toate ca in caracteristicile centralei scrie ca are putere mai mare pe carbuni. La arderea carbunilor ii trebuie mult mai mult aer, si ar trebuii putin ajutat cu un ventilator - am facut ceva improvizatii si am vazut ca merge mult mai bine.

In cele mai geroase ierni ultima data bagam lemne in centrala pe la ora 12 noaptea, efectiv cat intra 4 - 5 lemne si dimineata era jar.

Important este sa ai casa izolata si sa nu ai pierderi de caldura pe la usi, geamuri. 

Link spre comentariu

Eu am văzut la un cunoscut aici în sat la o centrală Viadrus U22 folosește numai cărbuni, alimentează dimineața și seara, are foc practic continuu. A zis că cu câteva excepții focul e permanent noiembrie-martie.

Știu că ideal ar fi o încăpere separată, dacă o să-mi permit o să fac, dar nu aș crede. garajul are 7 metri pe 3,10 metri. după ce bag mașina îmi rămâne din lungimea garajului cam 2,5m.

În prezent am 2 teracote cu avantajele și dezavantajele lor.

Link spre comentariu

Cred ca depinde de carbuni, eu am luat de la Ceptura de vreo 2 ani si nu sunt multumit, de cenusa nu mai zic - trebuie scoasa in fiecare zi.

Sti ca in constanta se gaseste cocs, este mult mai scump dar mai bun si decat lemnele, dar trebuie avut grija cu el fiindca, daca creste temperatura din greseala risti sa arzi pasta de izolare dintre elementii centralei - asa a patit cumnatul.

Am un vecin care tot in garaj  o are, a facut un separeu din OSB are loc doar sa treci pe langa ea si tot fara antigel.

Am pastrat sobele de teracota cam doi ani de frica sa nu faca centrala fata sau sa raman fara curent iarna, dar le-am demolat, am spatiul mult mai mare in camera. Alternativa la lipsa curent exista generator sau sursa, eu am luat un generator dar ideal este o sursa, trece  automat  nu trebuie sa fi langa ea sau cum e la generator sa il pornesc si sa fac comutarea.

 

Link spre comentariu

Da, aici se găsește cocsul petrolier la Midia.E murdar, e poluant, în rest numai calități :D

Dacă pun termoboilerul în baie, ceea ce înseamnă 6 m de conductă de la peretele garajului până sub boiler, e necesarp vreo pompă separată sau vreo electrovalvă ceva pentru boiler? Mă gândesc că atunci când se trece focu, pompa va recircula AT până când acesta va avea valori sub cea din boiler și să nu se producă efectul invers, adică să nu răcească apa din boiler.

Până acum mi s-au cristalizat câteva chestiuni obligatorii :

Pe tur: termostat imersie acționare pompă recirculare, 1-2 supape de siguranță, aerisitor automat, vas expansiune, Termomanometru, un T de deviație spre pompa de bypass/termoventil/vană 3 căi, nu neapărat în ordinea asta. Plus, probabil că nu sunt sigur, robinet de oprire și de umplere a sistemului.

Pe retur: termomanometru, robinet golire, termostat acționare pompă bypass, T ramificație spre pompă bypass, supapă sens, pompă recirculare, robient oprire.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări