Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

centrala termica Proterm Tiger- probleme boiler

alin 105

Postări Recomandate

1 oră în urmă, alin 105 a spus:

la apasarea ventilului nu iese apa...

20191214_211339.jpg

Poți sa ne explici, te rog, cam ce se vede în poza asta? Ma interesează racordurile flexibile ce rol au. 

Link spre comentariu

Cam asa ar trebui sa arate centrala dv . 

Sant doua locuri unde apa menajera ar putea intra peste agentul de racire . Boiler si robinetul 16.

La boiler eu nu cred ca sant probleme , dar nu este imposibil . Se poate sa aveti dreptate .

Eu as marsa mai intai pe robinetul 16 , si ca sa nu-l  demontati , incercati mai intai sa-l „blindati”, (garnitura oarba ) la una din cele doua insurabari . Apoi vedeti daca mai creste presiunea .

Daca mai creste ,  e de la boiler . Acesta este numai din inox special .Posibil sa fi facut vreo fisura undeva . cam dificil de reparat .

La mai multe tipuri de centrala , acest robinet se defecteaza .

Spor .

Proterm Tiger.xps

Link spre comentariu

Am blindat robinetul de incarcare.Din pacate, presiunea creste cat vrea ea....Nu mai ramane decat boilerul in cauza sa fie problema.Varianta de reparatie ar fi sa il dau jos -asta presupune sa dau centrala jos de tot, altfel nu iese boilerul.Dupa aia sa scot spirala afara din boiler prin taiere langa racordurile ei de pe corpul boilerului si sa lipesc prin brazare cu ceva aliaj de argint fisura spiralei, dupa care sa brazez spirala inapoi pe corpul boilerului.Nu stiu cum se poate scoate spirala afara, daca trebuie taiat un capac al boilerului, treaba e prea complicata si cu riscuri sa curga.Daca iese prin capacul de jos ( vad ceva capac cu susruburi in partea inferioara, am o sansa de reparatie.

Link spre comentariu

Ca tot veni vorba de capac, ai acces la piulita olandez de pe intrare apa rece boiler. Nu stiu de ce spuneai ca trebuie demontata centrala ca sa ai acces acolo si sa opresti admisia de apa rece, ca sa te convingi ca nu e din alta parte. In alta ordine de idei, daca asta e al 2-lea boiler care face probleme, ar fi din cale afara sa mai cumperi unul. Inseamna ca acolo e un viciu de fabricatie, si nu merita sa pariezi tot pe calul care pierde. Eu as recomanda instalarea unui boiler separat de centrala, daca centrala nu e la varsta pensionarii, si renuntarea la boilerul centralei.

PS- reparatia celui defect ramane o optiune in functie de posibilitatile tehnice pe care le ai.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Intradevar nu ma gandisem ca pot blinda doar intrarea ACM si iesire ACM.Eu ma gandeam ca nu am acces la racordurile spirale cu probleme.Racordurile is spre lateralul centralei inspre partea care e aproape de perete ( sta intrun colt).

Asta e o idee foarte buna cu boilerul separat.Sincer nu m-am gandit la varianta asta deloc.Nu stiu cum se racordeaza la centrala actuala, trebuie improvizate niste legaturi la racordurile actuale ale boilerului original sau este vreo varianta gandita de fabrica?

Link spre comentariu

In primul rand, cuvantul improvizatie aici nu are loc. Ori faci treaba cum trebuie, ori o lasi moarta. Boilerul separat, il cuplezi fara sa faci nici o modificare la centrala. Te cuplezi pe circuitul tur-retur cum se face de obicei si refaci instalatia de ACM si apa rece pt noul amplasament. Boilerul vechi ramane in centrala, cu intrarea-iesirea blindata, fara nici o alta modificare.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Vizitator Adr1an

Solutia recomandata de Doru este cat se poate de rationala si MULT mai ieftina.  Un boiler extern e cateva sute de lei. Pur si simplu nu ai decat de modificat niste conducte si eventual de lungit firele de la niste senzori. Trebuie doar sa alegi boilerul in asa fel incat sa se potriveasca cat mai bine dpdv tehnic (putere calorica, numar de racorduri - unele boilere incprporate in centrale au in partea de jos un racord unde se monteaza teava de la vasul de expansiune etc)

De verificat doar cum e treaba cu ISCIR-ul pe urma, dar asta discuti cu cel pe care-l platesti sa-ti faca lucrarea. (nu ca n-ai putea s-o faci si singur, e ceva extrem de simplu de fapt, dar daca tot ai ajuns aici oricum nu strica o revizie).

Editat de Adr1an
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Adr1an a spus:

De verificat doar cum e treaba cu ISCIR-ul pe urma

De asta i-am recomandat sa nu modifice nimic la centrala. Simplul fapt ca e anulat boilerul, nu are cu ce afecta restul cazanului. Se foloseste doar functia caldura, fara ACM. Dar daca centrala are o varsta, e motivul cel mai bun pt un upgrade.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Vizitator Adr1an

Da, aia e simplu.  Eu ma refeream la ultimul mesaj pe care l-ai postat :

Citat

Boilerul separat, il cuplezi fara sa faci nici o modificare la centrala. Te cuplezi pe circuitul tur-retur cum se face de obicei si refaci instalatia de ACM si apa rece pt noul amplasament. Boilerul vechi ramane in centrala, cu intrarea-iesirea blindata, fara nici o alta modificare.

In varianta asta i se mai poate face ISCIR? Sau tu te refereai la un boiler care sa nu aiba nici o legatura cu centrala?  Vad ca si Alin intelesese acelasi lucru ca si mine. (adica la legarea unui boiler extern la centrala actuala). In teorie nu vad de ce nu s-ar putea dpdv al ISCIR, pana la urma existe centrale care se vand fara boiler, doar cu vana cu 3 cai, dar la noi nu stii niciodata ce le-a tunat mintea celor care fac normele astea. Asa ca mai bine intrebi.

Editat de Adr1an
Link spre comentariu

I se face ITP si cu ocazia asta se fac toate verificarile de rigoare. Eu am precizat, nu te legi de centrala de nici un fel. Doar obturezi intrarea eventual iesirea ACM, adica fix ce e defect acum si ai terminat cu centrala. E in deplinatatea potentei de lucru, fara nici o modificare. Un boiler extern poate fin adaugat fie ca renunti sau nu la cel intern, deci n-ar trebui sa fie treaba celor care se ocupa de centrala. Automatizarea si sincronizarea cu cazanul, de acum depinde de ce e in stare fiecare.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări