Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

centrala termica Proterm Tiger- probleme boiler

alin 105

Postări Recomandate

Salut,

Am o centrala Proterm Tiger cu boiler incorporat.Afiseaza o presiune f mare -3.2 bari.Am redus presiunea prin aerisire la un calorifer pana la valoarea de 1.1 bari  si a ajuns inapoi la 3.2 in cc 20 min.Se pare ca serpentina boilerului e perforata .Un astfel de boiler este cam 2800 de lei si as fi tentat sa incerc sa il repar.

1.Stie cineva din ce material este confectionat boilerul? Otel tratat, cupru, ....?

2.Are cineva ideea daca este reparabil (cositorire, sudura, brazare, etc)...?

3.Are cineva vre-o vedere/sectiune la acest boiler sau unul similar?Nu inteleg pretul sau nu inteleg ce contine un astfel de boiler de 45 de litri care justifica un cost  2800 de lei.L-am mai schimbat acum 4 ani, se pare ca nu a tinut prea mult.

Link spre comentariu

Dar starea robinetului de incarcare ati verificat-o ?

Sa nu fie intredeschis sau chiar deschis . Sau poate pur si simplu nu mai inchide cum trebuie .

Parca nu as crede in defectul mentionat de dv . Cu tote ca nu este imposibil .

Editat de vergil
Link spre comentariu

Doru, boilerul este incorporat in centrala...ar trebui sa blindez 4 racorduri, intrare+iesire serpentina  si intrare si iesire apa menajera.Accesul e imposibil pt blindat serpentina, fara de dezmembrez centrala complet.

Link spre comentariu

Si daca ar fi sa repari fisura pe care o banuiesti in boiler, cam ce ar trebui sa faci? Eu ma gandeam ca doar intrarea era suficient, ca pe acolo intra apa care are presiune mai mare decat in instalatie.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Cand creste presiunea la 3,2bari , cand functioneaza pe caldura ? Scuze , dar nu am inteles .

Daca se intampla in timpul functionarii trebuie sa refaceti presiunea la 1,1bari ,  in vasul de expansiune , fiindca sa pierdut presiunea acolo .

Link spre comentariu

@doru, ma apuc de desfacut centrala daca am sansa sa o repar, deocamdata nu stiu daca se poate si daca merita.In faza de reparatie imi asum dezmembrarea fara regret, dar deocamdata incerc sa imi dau seama de un diagnostic.

@vergil, presiunea este cea afisata pe manometrul centralei si corespunde cu presiunea agentului termic din instalatie ( tevi, calorifere....) .Creste pana la valoarea presiunii din reteaua orasului.Adica daca scad presiunea prin golire partiala de apa din calorifere pana l ao valoare de 1.1 , in cc 20-30 de min ajunge la presiunea de 3- 3.2  in functionare sau in repaos.

Link spre comentariu

Daca creste fara sa functioneze centrala , este clar ca undeva intra apa in centrala . Numai dv puteti gasi locul , prin eliminari.

Daca creste in functionare , sa pierdut presiunea in vasul de expansiune .

Fiti foarte atent ca este posibil sa munciti degeaba .

Link spre comentariu

Pai ai șanse sa ieși din iarna cu boilerul fisurat dacă îl separi de instalație. Fără sa faci o diagnosticare corecta, nu poți sa te apuci de reparat. Și ce povestești tu ca ai acolo, nu prea ai cum depista decât prin separare, sau o scanare interna a boilerului. Depinde ce îți convine. Problema apei calde se poate rezolva și separat de centrala, dacă nu sunt fonduri de alt boiler sau alta centrala. Cam atât am avut de spus... Succes. 

Link spre comentariu

Pai de asta am intrat pe forum, pt lamuriri in vederea unui diagnostic....Logica imi spune sa inlocuiesc prima data robinetul de incarcare, pt ca e simplu de facut asta si e ieftin -70 de lei.eu am doua optiuni

1.Ma apuc de dezmembrat coentrala si boilerul doar daca am sanse sa il si repar, nu stiu din ce e facut, nu m-am lamurit.

2.Nu pot repara boilerul ( daca e boilerul), cumpar o centrala noua  pt ca 2800 de lei la 4 ani pt un boiler e aiurea.

Ar mai fi varianta norocoasa 3. -daca e robinetul de incarcare e simplu.

Link spre comentariu

Din ce știu eu sint făcute din inox și e cam greu de reparat dacă nu imposibil. 

Mi se pare totuși ciudat ca să-ți crape doua schimbătoare de căldură la un interval asa de mic. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, adydep a spus:

Scade presiunea prin golire până ajungi la 1,1 apoi închide robinetul care alimentează cu apa rece centrala (de pe conducta)și vezi ce se întâmplă.

Am facut deja asta, normal ca daca mentin inchis robinetul de alimentare, presiunea in centrala e stabila.Dupa ca am facut asta, m-am intrebat  la ce ma ajuta manevra ? :))) Nu am avut nici o concluzie de tras.Ori e boilerul ori e robinetul de incarcare.Prin oprirea robinetului principal de intrarea apa nu poti sa le separi in vederea diagnozei. Era bine daca existau robineti pe serpentina de incalzire boiler, dar nu-s....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări