Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iunosti

Postări Recomandate

Acum 2 minute, roadrunner a spus:

Era pe timpuri un radio romanesc "maestro stereo" care avea etajul final cu germaniu si era enervant de ne-robust (nu-mi vine cuvantul potrivit) - eventual l-am inlocuit cu unul facut de mine din doua kit-uri de 10W de la IPRS si a mers ani buni.

RR

Eu inlocuiam AD-urile cu ASZ15 si gauream pe acolo radiatorul...Avem exemple si la radio Bucur de germaniu si modelele mai noi care s-au facut pe siliciu cu 2n30055.Nu stiam chestia asta.Probabil ca s-au fabricat dupa 89.https://elektrotanya.com/radio_bucur_1_sm.pdf/download.html

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Am citeva EFT250 și AC180k/AC181K. Cum pot face un amplificator de putere ceva mai mare? Sa zicem minim 10W.

Mâine ,spre seară,îmi fac timp și postez câteva scheme mai potente care vor fi full germaniu sau ,cel puțin,finali/prefinali germaniu....cred că voi deschide un topic nou...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, flomar60 a spus:

Mâine ,spre seară,îmi fac timp și postez câteva scheme mai potente care vor fi full germaniu sau ,cel puțin,finali/prefinali germaniu....cred că voi deschide un topic nou...

Aștept cu nerăbdare.....:freaza:

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Utilizarea Germaniului era avantajoasă la tensiuni mici de alimentare, nu înțeleg de ce vă cramponați atâta pentru un 2-3W la 12V cu utilizarea unei tehnologii depășite.

Numai când îmi amintesc ce probleme erau cu filtrajele mari, care atunci erau foarte greu accesibile, și nu scăpai de brum, parca mă apuca nervii iar. Foloseam simulator de capacitate, cu tranzistor serie, dar în cazul ăsta eram limitat de cât putea duce acel tranzistor. Când au apărut 2N3055 nici nu am mai vrut sa aud de germaniu pe audio de putere, dacă 25W pe canal poate fi numit putere. La posibilitățile de acum, pare banal un amplificator cu discrete pe germaniu, dar parca mai comod ar fi de utilizat un integrat dedicat, uns cu ulei de șarpe cu aromă de germaniu. 

Link spre comentariu

Da, 2W pe canal sint suficienți ca să asculți pe difuzoare full range cu gain ridicat si care au neliniaritati de redare iar rezultatul final sa fie un sunet ca dintr-un butoi. 

Este ca și cum ai spune ca o mașină de 20HP este suficienta ca să te dai pe autostrada pt ca poate prinde 50km/h limita inferioara ca să ai voie sa intri pe autostrada. 

Sint curios citi dintre adepții puterii de 2W /canal ați merge pe autostrada cu o mașină de 20cai putere. Da, în condiții de trafic urban aglomerat este perfectă o astfel de mașină așa cum 2W canal este bun pt ascultat știrile de la radio în condiții de mediu zgomotos dar în nici un caz de ascultat muzica în condiții Hi-Fi. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Este ca și cum ai spune ca o mașină de 20HP este suficienta ca să te dai pe autostrada pt ca poate prinde 50km/h limita inferioara ca să ai voie sa intri pe autostrada. 

Acum mai depinde și de raportul cp/greutate, pt că am mers cu 100km/oră cu doar 4cp. Dar e drept, nu era mașină. 

Nu cred că un amp cu germaniu ar putea da satisfacție la audiție mai mare decât unul cu siliciu. E fix ca discuția lămpi vs solid state. La forja susținută, în sarcină, un amp pe germaniu cere răcire serioasă, altfel te trezești ca se ambalează termic și încep să cânte nuntașii în locul boxelor. Oricum la puterea aia, de 25...30W în aer liber, vorbim de gălăgie nu de muzică. Cu schema de Gloria am scos cu ASZ în final cca 8...10W, cu alimentare la 24V, stabilizat, deci aveam 3 tranzistoare abonate la radiator și răcire cât casa, altfel fierbeai oua pe agregat. Dar se întâmpla prin 79, și eram tare fudul de reușită. Nu văd de ce aș repeta asta, după 45 ani, pe aceleași scheme... 

Link spre comentariu
La 23.10.2024 la 18:39, sesebe a spus:

Am citeva EFT250 și AC180k/AC181K. Cum pot face un amplificator de putere ceva mai mare? Sa zicem minim 10W.

Suna diferit ca au 0.2 v deschidere dar asta asa nostalgie si curiozitate,daca mergi cu ei o noapte isi dau sufletul...Si amplifurile astea de pe piata daca mergi la nunta cu ele nu scapa sa nu crape.Poti sa faci schema de Bucur si bagi siliciu pe defazori bd-uri si doar finalii germaniu.Cu asz 15 e ceva mai bine ca erau de comutatie pe atunci.Exista o variata cu mai multe asz15 pe la 50 de wati.Curiozitatea a omorit pisica cum se spune...dar e totusi nostalgia acelor vremuri   care e tentanta.Eft-urile alea 317 pe radiofrecventa as fi curios cum merg ca pre-uri cu 200mv deschdere.Erau casetofoanele alea Phiilips care amplifica de la 400uV cu 3 sau 4 tranzistori.E adevarat ca aveau la fisiit la greu....Discutam si noi pe aici ca am vecini santieristi....si nu se pot discuta asa probleme.

Acum 19 ore, doru3160 a spus:

Acum mai depinde și de raportul cp/greutate, pt că am mers cu 100km/oră cu doar 4cp. Dar e drept, nu era mașină. 

Nu cred că un amp cu germaniu ar putea da satisfacție la audiție mai mare decât unul cu siliciu. E fix ca discuția lămpi vs solid state. La forja susținută, în sarcină, un amp pe germaniu cere răcire serioasă, altfel te trezești ca se ambalează termic și încep să cânte nuntașii în locul boxelor. Oricum la puterea aia, de 25...30W în aer liber, vorbim de gălăgie nu de muzică. Cu schema de Gloria am scos cu ASZ în final cca 8...10W, cu alimentare la 24V, stabilizat, deci aveam 3 tranzistoare abonate la radiator și răcire cât casa, altfel fierbeai oua pe agregat. Dar se întâmpla prin 79, și eram tare fudul de reușită. Nu văd de ce aș repeta asta, după 45 ani, pe aceleași scheme... 

Esti haios.

Link spre comentariu

Se vorbește de lucruri puse în opera acum 45 de ani...cu materiale disponibile atunci, acum sunt alte posibilități....pe vremea aia era foarte greu de procurat câțiva tranzistori, acum cu toate ca sunt apusi ca perioada se gasesc destui...

Se pot monta mai mulți în paralel pentru o disipatie mai mica per tranzistor....radiatoare ventilate..etc

De ce germaniu...pentru ca trebuie sa mesteresti ceva, unii spun ca e pierdere de vreme, altora le place chestiile arhaice, deci nu suntem toți la fel și nu trebuie sa ne arătăm cu degetu unii pe alții...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări