Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iunosti

Postări Recomandate

Cel de sus, l-am lucrat prin anii ”80 și a dat deplină satisfacție!

Cu finali AC180/181....se poate alimenta intre 10-14v...nu depășiți 14V că se duc AC-urile....de asemenea la 14V folosiți difuzor cu impedanța de 8 ohmi...

Link spre comentariu

Gloria avea corector pasiv la intrare si sensibilitatea foarte mare cu un nr. mic de tranzistoare ceea ce merita sa fie studiat macar.Aparatul se auzea bine ca si alte aparate portabile precum Neptun spre exemplu.Avea difuzor de 3 ohm /3W de banda larga si la maxim distorsiona foarte puternic.La nivel mic suna bine cu corectiile de ton si avea un bas placut.Pentru o camera de bloc este suficient sa nu deranjeze vecinii.Principiu de la gloria poate sa fie folosit ca preu dar ofera distorsiuni mari cred.Amplificam cu un final 40w spre exemplu ce vine din preu pe germaniu.La 0,2 v baza emitor are sensibilitate mare la milivolti si amplifica mult.Pe intrare a folosit siliciu pentru zgomot mic si stabilitate termica mai buna.Semnalul ce intra in intrare la Gloria  este neamplificat si vine din demodulatorul AM si FM adica de citeva zeci de milivolti.Pe corector pasiv la intrare avem cadere mare de amplificare.Poate sa fie alimentat diferential in +- 4-6 volti sa obtinem zero pe difuzor fara condensator pe iesire.Ca preu merge rece pe sarcina mare...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Degetica a spus:

Imi trebuie un amplif mic, pina in 2 W .

Am gasit tranzistoare cu germaniu, AC-uri 187, 188 si 180K

Dintre cele 2 scheme de mai jos, ce ati alege si de ce ?

Nici una. Pentru ca nu cunosc nivelul semnalului de intrare, tensiunea de alimentare disponibila, impedanta difuzorului, tipul sursei de semnal, etc.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Danut Marinescu a spus:

Gloria avea corector pasiv la intrare

Daca urmarim ideea, sigur nu va reproduce si corectorul de ton. Nici cea subtirica nu are corector de ton. Omul cauta sa reproduca un final de pana in 2W. Pe cel de Gloria il stiu bine, am crescut cu el, si am realizat primul amplificator cu ASZ in loc de AC prin anii 77, alimentat la 24V stabilizat. Doar ca e mai dificil de reprodus in comparatie cu cel simplu.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, franzm a spus:

Nici una. Pentru ca nu cunosc nivelul semnalului de intrare, tensiunea de alimentare disponibila, impedanta difuzorului, tipul sursei de semnal, etc.

Tensiune alimentare : 12 V.

Difuzor 8 ohmi, 3VA, RFT, membrana hartie , diametru 15 cm .

Intrare semnal : CD player .

Link spre comentariu
La 22.10.2024 la 12:50, dumitrumy a spus:

Postare inutila, am vazut ca doresti cu Ge.

EDIT:  si totusi, nu e forumul mai tare ca Google

germaniu1.jpg

https://bestengineeringprojects.com/3w-audio-amplifier-using-ac187-ac188-pair/

amp-4Ge.jpg

Pe la maguri Grundig exista un final cu AD161-AD162 pe la 6 W cu aceiasi configuratie.TK121 si 121 U  https://elektrotanya.com/grundig_tk121_tk121z_sch.pdf/download.html#dl

Link spre comentariu

Era pe timpuri un radio romanesc "maestro stereo" care avea etajul final cu germaniu si era enervant de ne-robust (nu-mi vine cuvantul potrivit) - eventual l-am inlocuit cu unul facut de mine din doua kit-uri de 10W de la IPRS si a mers ani buni.

Asta daca OP e interesat in etaje finale cu germaniu se poate inspira de acolo sunt sigur ca exista schema pe undeva pe net (ca venea cu aparatul)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări