Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iunosti

Postări Recomandate

Acum 18 ore, +_Florin_+ a spus:

De două zile privesc la acest cablaj rusesc (superb realizat) și nu-mi dau seama de la ce aparat provine (?)

Între timp mi-a venit o idee trăznită: de amorul artei (sunt curios cum sună), aș încerca un amplificator pe germaniu după următoarea topologie: etaj de preamplificare cu AC126, driver cu P213B (rusesc) sau AD152, traf defazor (4cmp), finale 2 x ASZ15, traf de ieșire (10cmp). Targhet-ul e (doar) 5W RMS, calitatea sunetului fiind obiectivul principal.

Transformatoare home made realizate ca la tuburi, cu miezuri de calitate și secțiuni intercalate. Am tot ce trebuie, doar timp să fie.

Dacă reușesc să găsesc două ASZ-uri (din cele disponibile) cu același factor de amplificare (+/- 5%) demarez proiectul ...

Cablajul este de la un calculator militar rusesc din generatia 2, cum bine a observat @sesebe , o opera de arta  pentru acea vreme, intr-adevar. Depanarea lor, in schimb, era o adevarata provocare si uneori se lasa cu mari dureri de cap.

Sotia mea vrea sa faca un (fel de) tablou in care sa includa niste "placi frumoase" din acestea... deja mi-a mai racolat un tiratron de vreo 45cm inaltime pentru o... veioza (desigur ca va ramane intact). 

Sunt sigur ca va iesi un proiect de succes in configuratia pe care v-ati propus-o. Imi amintesc ca dl. Lazaroiu apreceiaza deasemenea astfel de amplificatorare, cu siguranta ar putea sa va sugereze ceva. Va doresc succes!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
On 1/21/2021 at 6:24 PM, +_Florin_+ said:

De două zile privesc la acest cablaj rusesc (superb realizat) și nu-mi dau seama de la ce aparat provine (?)

Între timp mi-a venit o idee trăznită: de amorul artei (sunt curios cum sună), aș încerca un amplificator pe germaniu după următoarea topologie: etaj de preamplificare cu AC126, driver cu P213B (rusesc) sau AD152, traf defazor (4cmp), finale 2 x ASZ15, traf de ieșire (10cmp). Targhet-ul e (doar) 5W RMS, calitatea sunetului fiind obiectivul principal.

Transformatoare home made realizate ca la tuburi, cu miezuri de calitate și secțiuni intercalate. Am tot ce trebuie, doar timp să fie.

Dacă reușesc să găsesc două ASZ-uri (din cele disponibile) cu același factor de amplificare (+/- 5%) demarez proiectul ...

Am gasit o schema intr-o carte romaneasca, sper sa nu uit sa o caut maine, de amplificator cu tranzistori cu germaniu si transformatoare de iesire. De mult mi se lasa sa o construiesc. Daca o gasesc o sa o si scanez. Poate cineva ar putea spune ceva de performante, daca a fost reprodusa in practica.

Link spre comentariu

Eu am gasit intr-o bucata dintr-o (veeche!) revista Sport si tehnica o schema de ampli jf echipata cu traf/autotraf de iesire, cu eft 250 pe final, un 124 (sau eft213?) driver si ceva eft 353 la intrare; interesant ca sursa avea tot vreo 4 tranzistoare! Alimentare la 15 sau 12 volti. Am pastrat mult timp foaia aia, dar pana la urma am renuntat. Nu stiu nici acum numarul si anul revistei...

Pentru ofticare, trafurile aveau date sectiuni cu tip de tole, numar de spire, grosimi sarma, indicatii de tolare, tot tacamul....

Of, of, unde-i elanul tineretii...

Link spre comentariu

Se poate conecta  cursorul+statorul r16 in colectorul eft250 , r17 se deconecteaza din circuitul primarului , se conecteaza in colectorul eft 250; r16/17 trebuie sa fie la min. 3w, lipseste termocompensarea, etc.

O varianta ar fi schema folosita de Dl. Malcolm Hill (Hill heat generator), in urma cu aproape 50 de ani, un integrat (2030) un transformator defazor si 2 finali pe canal... e buna si iarna si functineaza perfect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări