Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Ariston debit f mic apa calda

Taraxacus

Postări Recomandate

• Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Taraxacus

18

• doru3160

10

• validae

6

• mac01

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am să încerc să-l înfierbânt si apoi să torn detartrant pe una din găuri deși nu cred ca fac mare lucru. Bine ar fi fost daca era demontabil sa pot desface plăcile sa le curat si sa le montez inapoi cu garnituri noi dar cred că ar fi fost prea costisitor. Unul nou costă 350 ron, am sa văd poate găsesc o ofertă mai ieftină deși nu cred.

Link spre comentariu

Păi aveţi impresia că producătorii vor să nu mai vândă şi piese consumabile ? Dacă făceau ceva refolosibil pe termen nedefinit, le scădeau vânzările, că nu toţi au bani să schimbe centrala la câţiva ani....mulţi au centrale vechi de peste 15 ani şi trag de ele cu disperare, deşi nu e chiar o avere să dai 14-30 milioane vechi pe una nouă în condensare, cu randament ceva mai bun.

Link spre comentariu

Daca e in halul asta de colmatat, mai bine aruncat...eu n-am intalnit pana acum nici unul care sa fie 100% blocat. Iar prin cele prin care mai curge un firisor de la un capat la altul, e imposibil sa nu se desfunde.Mai luati in calcul sa nu fie infundat cu altceva decat calcar...ceva cauciuc sau material de etansare de prin instalatie. Daca tot e de aruncat, eu i-as face autopsie inainte.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
La 20.12.2019 la 7:16, Taraxacus a spus:

Filtrul magnetic este inutil (așa cum este prezentat în comerț), doar reține eventuale particule metalice reziduale de pe țevi. Ca să fie eficient, un filtru magnetic ar trebui făcut din magneți puternici de neodimium, care fiind puși unul in fața altuia ca sa se atragă. Între ei trebuie puse două tije de cupru pt ca să nu se lipească. Apa care trece prin câmpul magnetic practic este supusă unui proces de electroliză . Fenomenul poate fi explicat simplu, apa fiind electroconductoare sa comportă ca un cablu care trece printr-un câmp magnetic fiind produs un curent de autoinducție care o supune electrolizei. Prin electroliză ionii de bicarbonat se separă de cei de calciu care la temperatură nu se vor mai precipita sub formă de carbonat de calciu.

Afirmartiile de mai sus va apartin, sau le-ati preluat de undeva?

Link spre comentariu

Am făcut mai multe afirmații. Prima , filtrul din comerț de formă paralelipipedică pe care scrie XCal, nu sunt bune de nimic ! Această afirmație se bazează pe experiența mea proprie. În trei cazuri întâlnite de mine personal și-au dovedit inutilitatea ! Celelate afirmații, le-am făcut pe baza mai multor materiale citite și pe experimentele efectuate de un amic, fizician, eu nu am făcut astfel de experimente pt că am considerat că e pierdere de timp însă consider că este plauzibilă disocierea sărurilor de calciu și magneziu prin electroliză, duritatea temporară fiind astfel păstrată nu mai trece în duritate permanentă adică bicarbonatul de calciu nu se mai transformă în carbonat de calciu. Pentru a se produce electroliza ar trebui ca apa sa aibă o anumită conductibilitate, pe care o are, și o valoare minimă a vitezei de trecere (care depinde de presiune și secțiune). Nu neg faptul ca un astfel de filtru ar putea funcționa dar afirm cu certitudine că în trei cazuri concrete întâlnite de mine, rezultatul a fost zero.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Taraxacus a spus:

afirm cu certitudine că în trei cazuri concrete întâlnite de mine, rezultatul a fost zero.

Cu analize sau organoleptic s-a constatat rezultatul zero ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Cu analize sau organoleptic s-a constatat rezultatul zero ?

Organoleptic, desigur. Trei schimbătoare de căldură la 3 centrale diferite, toate trei dotate cu astfel de filtre magnetice , s-au infundat atât de tare cu piatră încât unul din ele incerc sa--l recuperez de 3 săptămâni, îl țin scufundat intr-o sticlă de 1,5 l de PET la care am tăiat vârful (de aia pătrată de Aloe Vera) și peste care am pus 3 sticle de detartrant Nufărul (câte una pe săptămână) care e pe bază de acid clorhidric și încă este înfundat bocnă. Celelalte două le-am inlocuit unul cu un schimbător nou si celălalt cu unul SH de la o centrală pe care a aruncat-o cineva. Desigur, situația este diferită de la de la o apă la alta, cele 3 centrale sunt alimentate cu apă potabilă de Timișești care este subterană și e dură, 12 grade germane. 

Link spre comentariu

Aceeasi apa folosesc si eu. In 13...14 ani de exploatare (la centrala actuala), nici o problema, nici o spalare chimica. Fara filtru polifosfat, doar filtru magnetic. Nu sustin ca e meritul lui, dar asta e situatia.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Aceeasi apa folosesc si eu. In 13...14 ani de exploatare (la centrala actuala), nici o problema, nici o spalare chimica. Fara filtru polifosfat, doar filtru magnetic. Nu sustin ca e meritul lui, dar asta e situatia.

si la sitele de la pipa bateriei nu ai depuneri de calcar ? Desigur, depinde de centrală si de schimbător. Sunt unele schimbătoare de căldură care au suprafața dintre plăci tratată cu zinc sau cu alte materiale (crom nichel fara pori - chiar daca se formeaza piatra, nu adera la suprafața lor) Alea nu se vor înfunda niciodată. Prima dată , după 3 ani de funcționare au venit unii sa facă ei intretinerea la centrală (era in garanție). Nu am avut probleme dar au băgat soluție cu pompa sa curețe. Bineinteles că soluția a dizolvat zincul si s-a zis cu protectia). După o saptamana s-a infundat schimbătorul.... i-am chemat iar au curatat cu soluție dar după aceea m-am dus si am luat filtru cu TPP deși aveam filtru cu magneți. Asta am pățit eu la centrala mea (Vaillant din 2001).

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Ba da, se mai colmateaza sitele, nu asa des cum aud la unii, dar le mai schimb din cand in cand cand vad ca debitul e redus. Duritatea o masor cu testul din imagini. De o vreme nici nu-l mai fac decat la altii, unde nu cunosc sursa. La mine deja stiu...e dura apa.

20200119-121002.jpg

20200119-121326.jpg

Ca tot a venit vorba, am facut acum un test...a iesit 12.Apa chioara, de la robinet.

20200119-122458.jpg

Apa cu 2 picaturi din solutia A

20200119-122544.jpg

Dupa 12 picaturi din solutia B

20200119-122646.jpg

Au fost si zile mai bune, cand iesea 14 constant. Cum o picatura este egala cu 2 grade...ne incadram in categoria 21-30 TH.

Untitled.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am renunțat la ideea de curațare prin imersie, cum nu am pompă și nici nu merita sa-mi construiesc pt ca dacă se desfunda un canal celelalte tot înfundate vor ramane, am decis sa fac o secțiune în schimbător Traseele sunt în forma de V (nu am mai facut poza). Menționez ca partea care încălza agentul termic de la flacără era destul de ok în schimb partea care prelua căldura de la agentul primar (fie ca e apa din calorifer fie ca e apa calda menajera, este înfundata bocnă. Sunt depuneri care provin probabil și din caloriferele de fontă (deși au fost spălate) și din depunerile de piatră.Cand am sa cumpăr schimbător nou am sa pun si un filtru pe apa din calorifere (bumbac) iar după filtrul de TPP am sa mai pun unul din bumbac.

Sectiune_1.jpg

Link spre comentariu

Ca filtru pe returul de la calorifere e suficient doar unul  de tip (Y) fiindcă cel cu bumbac poate opune o rezistenţă prea mare fluxului de apă şi forţează pompa inutil, dar problema principală e calcarul din apă, fiindcă el e cel care înfundă schimbătorul.Un sistem de filtrare eficient costă mai mult decât centrala, iar filtrele cu regenerare consumă multă sare, trebuie să stai cu sacul lângă ele..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări