Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Ariston debit f mic apa calda


Taraxacus

Postări Recomandate

Am o centrala Ariston pe gaz si de la un timp debitul apei calde este f mic. Pe calorifere merge bine. Am curațat filtrul pt impuritati mecanice de la intrare apa rece, am curatat filtrul cu magneți permanenti - nu erau infundate deloc.

IMG_4499.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Taraxacus

    18

  • doru3160

    10

  • validae

    6

  • mac01

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Verifica furtunele subtiri de la bateriile de chiuveta...eu pe acelea am gasit depuneri. La bucatarie la un moment dat numai aveam deloc presiune.

Centrala are tevi sanatoase...cam greu riscul infundarii.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 18 minute, mac01 a spus:

Verifica furtunele subtiri de la bateriile de chiuveta...eu pe acelea am gasit depuneri. La bucatarie la un moment dat numai aveam deloc presiune.

Centrala are tevi sanatoase...cam greu riscul infundarii.

Bună idee, am sa le verific , de fapt cred ca am sa le inlocuiesc mai bine....

 

Link spre comentariu

Am avut cazuri de schimbător colmatat. Mi-am imaginat ca dacă ai trecut la verificarea filtrelor, ai trecut de faza cu sitele bateriilor înfundate. Nu întrebi de ce nu da centrala apa, și ai probleme la baterii. De regulă schimbătorul în placi este din inox. Singurul pericol este sa cedeze o sudura, dar și dacă e înfundat nu ai ce face cu el. De regulă detartrantul nu apuca sa corodeze interiorul, nu e chiar atât de agresiv, și are de treaba cu calcarul. Cu obiectul demontat de pe centrala,  cu răbdare și atenție, se face treaba buna, dacă nu scapi cu bateriile de la baie și bucătărie. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

inca nu m-am apucat de schimbător să-l curăț.Centrala este a nepotului meu si mai mult e plecat de acasa de aceea nu m-am apucat inca. Aș avea o nedumerire. Filtrul cu granule de tripolifosfat de sodiu este eficient, merită montat ? Eu personal am o centrala Vaillant din 2001, la inceput, primii 3 ani n-am avut probleme apoi au venit cei cu verificarea, au facut tratamentul instaltiei cu acid si după 2 zile s-a infundat schimbătorul. I-am chemat din nou, au desfundat si mi-au spus ca trebuie filtri. L-am montat si am schimbat granulele odata pe an si nu am mai avut probleme. Am recomandat unui coleg și colegului un specialist i-a spus că acel filtru nu e bun de nimic ceea ce mă nedumerește pt ca la mine am vazut ca are efect. Ce părere aveți ? Desigur, cel mai eficient este un filtru cu rășină schimbătoare de ioni dar acel tip de filtru trebuie să știi cum să-l tratezi pt regenerare.

Link spre comentariu

Ce mai conteaza ce spun altii, daca ai constatat pe propria piele/centrala ca produsul e bun... Eu am din 99 centrala (am schimbat-o odata), si exceptand primii 3 ani, nu am avut filtru polifosfat si nici spalare chimica nu am facut. Am doar filtru Y si filtru magnetic. Nu stiu cat de eficient este ala magnetic, dar in cateva experimente facute separat cu un filtru din comert, am vazut ca totusi face ceva treaba. Polifosfat nu am mai pus din motive personale. Poate chiar isi face treaba, dupa cum ai constatat, dar eu nu i-am simtit lipsa. O fi si asta din categoria, cum nu ajuta, asa nu strica, cum e si calgonul la masina de spalat.Nici din asta nu am folosit niciodata, si n-am avut probleme cauzate de depunerile de calcar.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am înţeles de la nişte băieţi care se ocupă cu montarea de centrale termice (Saunier Duval şi Vaillant) că acele ,,filtre magnetice,, nu au practic niciun efect, ei au demontat mai multe filtre ce fuseseră montate pe centrale vechi şi le-au găsit absolut curate.Eu mă aşteptam de la acele filtre să colecteze măcar particule de magnetită şi să fie negre la interior, dar ei au susţinut că erau absolut curate....

Ar fi bine colegul să-şi verifice toate sitele de ,,aerare,, ale robineţilor, fiindcă şi eu am găsit acele site înfundate de mai multe ori şi la mine dar şi la alţii....fiindcă puţini se ocupă şi de schimbarea lor periodică, mulţi cred că nu se pot înfunda, dar practica demonstrează că nu e chiar aşa...

Editat de validae
Link spre comentariu

Filtrul magnetic este  o "afacere "   de la inceputuri ,cineva care asigura filtrele respective a apelat unde trebuie si s-a pus litera de lege ca este obligatoriu folosirea lui ....asa avea piata de desfacere garantata......cu piatra nu face nimic......

Schimbatoarele se infunda de la apa cu multe minerale si de la regimul de lucru cu temperatura prea mare la apa menajera care apare atunci cand robinetul este folosit cu amestecarea apei calde cu cea rece ,asa la cea calda se reduce debitul si se supraincalzeste ,favorizand calcifierea .Unele centrale stiu deja sa se protejeze la supraincalzire dar nu chiar 100% = Aristonul Evo de 5 ani  meu are flacara modulata ,si reglaj digital al Temp apei menajere ,si desi este reglat la 42 grade , daca inchid la jumate apa calda deja vine mult mai fierbinte ......

Link spre comentariu

Teoria spune cam asa:

Citat

La trecerea apei prin acest dispozitiv, campul magnetic foarte puternic provoaca disocierea moleculara a sarurilor dure (ioni de calciu si magneziu), transformand cristalele de calciu intr-un precipitat de forma unei pulberi foarte fine, care este mentinuta in suspensie, prevenind astfel formarea crustelor calcaroase.

De probat, am probat si am obtinut acel precipitat fata de proba martor, care nu a fost circulata prin magnet. In rest sunt doar discutii.  Eu macar am avut curiozitatea sa probez. Altii nu stiu cum isi sustin punctul de vedere, dar e problema lor.

Nu sunt obligatorii la montaj.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Am demontat schimbătorul in plăci - era colmatat cu piatră , aproape plin. Am  facut rost de un alt schimbător SH care s-a potrivit si  am pus centrala in funcțiune. Funcționează perfect. Acum am pus la decolmatat schimbătorul si am montat un filtru cu tripolifosfat.

Link spre comentariu

Dar celebrul ,,filtru magnetic,, l-ai avut montat ? Doar de curiozitate întreb, să văd dacă şi-a făcut datoria, conform teoriei...

Sunt de acord că filtrul cu fosfat decalcifiază eficient apa, dar n-o avea şi  vreun efect negativ asupra pielii, că apa aia fosfatată (dedurizată chimic) o folosim preponderent la spălat vase şi igienă corporală.Zic şi eu, nu dau cu parul.Aşa ca metodă, ar mai fi un dispozitiv cu înaltă frecvenţă, care ar avea acelaşi efect de precipitare a calciului din apă.Dar nu am văzut teste şi cercetări documentate, mă gândeam să folosesc unul, că se poate construi uşor şi în regim DIY, dar n-aş vrea să muncesc de pomană....

Link spre comentariu

Filtrul magnetic este inutil (așa cum este prezentat în comerț), doar reține eventuale particule metalice reziduale de pe țevi. Ca să fie eficient, un filtru magnetic ar trebui făcut din magneți puternici de neodimium, care fiind puși unul in fața altuia ca sa se atragă. Între ei trebuie puse două tije de cupru pt ca să nu se lipească. Apa care trece prin câmpul magnetic practic este supusă unui proces de electroliză . Fenomenul poate fi explicat simplu, apa fiind electroconductoare sa comportă ca un cablu care trece printr-un câmp magnetic fiind produs un curent de autoinducție care o supune electrolizei. Prin electroliză ionii de bicarbonat se separă de cei de calciu care la temperatură nu se vor mai precipita sub formă de carbonat de calciu.

Filtrul cu granule de fosfat de fapt este un filtru care are depuse pelicular pe granule de material plastic o cantitate de TRIPOLIFOSFAT ( Trifosfatul de sodiu (STP), numit, de asemenea, tripolifosfat de sodiu (STPP) sau tripolifosfat (TPP) este un compus anorganic cu formula Na5P3O10. ). Trifosfatul de sodiu se dizolvă greu și in cantitate mică în apă si are ca proprietăți blocarea calciului și a magneziului și mai are rol de floculant (aglomerează particule organice și anorganice in vederea unei filtrări mai ușoare). Acest produs este întâlnit și în produsele alimentare (Trifosfat de sodiu are rol de emulsifiant, stabilizator, conservant si sechestrant E 451).

Am montat filtrul de tripolifosfat in locul filtrului magnetic pt că mi-a fost mai ușor, fitingurile fiind deja prezente pe conductă, am pus două coturi, racorduri flexibile de inox gofrat și un colier de fixat în perete. Desigur, pentru cei care au probleme cu apa, daca e direct din fântână sau conductele sunt vechi trebuie înseriat un filtru de bumbac (care de fapt nu e bumbac e o papiotă de fir sintetic - atunci când se colmatează desfaci firul și scoți un strat doua sau trei până devine din nou alb si poti sa-l refolosești).

Cel mai bine ar fi dacă plăcile schimbătorului ar avea un strat de pulbere de zinc aglomerat,  caz în care nu mai ai nevoie de magneți sau fosfați....

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am încercat cu detratrant sa curăț schimbătorul... am 3 saptamani de cand îl tot tratez, l-am scufundat in detratrant .... am schimbat 4 sticle de detratrant... partea de preparare apa calda menajera tot infundată este, partea pt calorifer nu are probleme. Singurul progres este că piciorușele de fixare (alea cu filet interior ) au fost destul de serios afectate, cred ca renunț la idee pt ca mi-e teama că la montare filetele vor ceda .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări