Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Liniaritatea tuburilor EL34 si GU50 este asemanatoare, deci care este explicatia oscilogramei de pe grila finalei Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Una singură. Așa se obține liniaritate, forma de undă din gc tub final corectează în mare măsura neliniaritatea tubului final. sau aici Editat Decembrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Si cum se obtine aceasta forma pe grila tubului final ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Cu ajutorul reacției negative. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Ce rau imi pare ca nu am acceptat un radio Capri care din ce imi aduc aminte avea 2 amplif. cu EL84, l-a dus la ghena. Era prin 95, nu stiam ca va apare Elforum. Dar ca bagator de seama dar cu cele mai multe oscilograme de pe forum, de ce mama naibii nu puneti oscilograme cu sarcina rezistiva, apoi difuzor, cu reactie apoi fara, cu un traf de firma si apoi cu unul facut acasa, cu o sonda pe iesire si una in grila finalei. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Citat Ce zice Nelson Pass despre reactia negativa: We use negative feedback in audio amplifiers to stabilize the gain, increase the bandwidth, lower the output impedance and lower the non-linear distortion. If the open loop distortion of the amplifier is 5%, then 60 dB of feedback should make it about .005%. Un grafic foarte elocvent (a decalat celelalte 4 trase spre dreapta) a lui Nelson Pass - using a power Mosfet in a single-ended Class A gain stage driving 1 watt into an 8 ohm load: Acum 58 minute, popa marius a spus: Si cum se obtine aceasta forma pe grila tubului final ? Uite un raspuns mai clar cum lucreaza reactia negativa: In graficul din Fig. 11 se vede ca armonica a 2-a descreste liniar odata cu cresterea reactiei insa armonica a 3-a , 4-a, 5-a a 6-a incep sa creasca!!! In Fig. 10 se vede acest lucru mai bine reprezentat. Deci practic reactia negativa pana la o valoare de 15dB creste valoarea armonicilor 3,4,5 si 6!!! Editat Decembrie 16, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Eu inteleg intrebarea lui &Marius asa: daca dansul are are o asemenea corespondenta frumoasa intrare-iesire fara reactie, presupune ca si in grila finalei are tot o sinusoida frumoasa (pana acum eu as fi masurat-o de 10 ori). Asa ca nu se explica cum pt o sinusoida curata la iesire un amplificator (chiar daca are reactie) sa aibe forma aia ciudata in grila. Sau mai bine zis, ai o lampa cu traf in anod si poti obtine aceeasi sinusoida la iesire cu doua semnale diferite pe grila. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Acum 15 minute, miticamy a spus: Eu inteleg intrebarea lui &Marius asa: daca dansul are are o asemenea corespondenta frumoasa intrare-iesire fara reactie, presupune ca si in grila finalei are tot o sinusoida frumoasa (pana acum eu as fi masurat-o de 10 ori). Asa ca nu se explica cum pt o sinusoida curata la iesire un amplificator (chiar daca are reactie) sa aibe forma aia ciudata in grila. Sau mai bine zis, ai o lampa cu traf in anod si poti obtine aceeasi sinusoida la iesire cu doua semnale diferite pe grila. Distorsiunile masurate pe grila sint extrem de mici si evident sint date doar de driver ce are ca sarcina rezistorul de grila, nu exista predistorsionare sau reactii locale, practic adaptarea corecta a sarcinii si PSF ales asigura distributia armonica si distorsiuni armonice decente deci se poate si fara NFB dar evident ca cine doreste sa rezolve liniaritatea amplificatorului prin alte metode este o optiune deschisa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) Exemplu verde. După ordinul 5-6 se îngroapă în zgomot. Editat Decembrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Acum 9 ore, miticamy a spus: daca dansul are are o asemenea corespondenta frumoasa intrare-iesire fara reactie, presupune ca si in grila finalei are tot o sinusoida frumoasa (pana acum eu as fi masurat-o de 10 ori). Asa ca nu se explica cum pt o sinusoida curata la iesire un amplificator (chiar daca are reactie) sa aibe forma aia ciudata in grila. Sau mai bine zis, ai o lampa cu traf in anod si poti obtine aceeasi sinusoida la iesire cu doua semnale diferite pe grila. Sunt doua cazuri diferite: - cazul 1 - Marius - amplificator SE fara reactie negativa folosind un tub destul de liniar si obtine un sinus bun cu distorsiuni mici. La el semnalul din grila tubului final este tot un sinus. Deci la Marius tubul este configurat sa functioneze intr-o zona cat mai liniara. - cazul 2 - autorul din link-ul pus de valderama - amplificator SE cu reactie negativa mare (puternica, agresiva sau cum vrea lumea sa o numeasca) foloseste un GU50 (tub neliniar) si reuseste cu acest tub sa scoata distorsiuni foarte mici (la o putere mare). Deci cand ai reactie negativa agresiva nu mai esti stresat ca ai sa ai distorsiuni mari ci cauti sa obtii putere cat mai mare (PSF ales pentru putere cat mai mare ca distorsiunile vor fi minimizate de reactia negativa). La un tub (fata de un mosfet) nu poti sa te apropii de capetele intervalului de functionare pentru ca este foarte neliniar. Deci distorsiunile nu cresc liniar cu puterea ci as zice un pic exponential. Se vede clar in graficul de mai jos cum reactia negativa incearca sa pastreze sinusul pe iesire chiar daca tubul este impins sa lucreze aproape de capete unde este neliniar schimbam forma de unda din grila: Deci pentru un 3,5W avem in grila un semnal care seamana un pic a sinus, dar pentru a obtine 5,5W cu distorsiuni mici in grila trebuie bagat semnalul ala bizar din stanga pentru a obtine sinus pe iesire. Cu reactie negativa tot timpul se va obtine pe acelasi amplificator distorsiuni mult mai mici. Deci daca Marius la amplificatorul lui unde in grila tubului final semnalul este un sinus cu distorsiuni foarte mici baga o bucla de reactie distorsiunile ii scad si mai mult insa el vrea amplificator fara reactie negativa. Si eu prefer tot amplificator fara reactie negativa. Deci pe scurt povestea ar fi: - caz I - amplificator fara reactie => tubul trebuie sa lucreze intr-o zona cat mai liniara (puterea de iesire va fi mai mica) pentru a obtine distorsiuni mici - caz II - amplificator cu reactie => tubul poate lucra si in zona neliniara bine merci (puterea va fi mare )=> distorsiunile vor fi mai mici decat in cazul I 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) Ce valoare poate avea dreapta de sarcină care trece prin acest PSF astfel încât pentru un atac gc sinus 40Vvv să putem spune ca tubul se comportă liniar ?! (amplifică fidel semnalul injectat gc sinus 40Vvv). sau poate exista pentru acest PSF(390V 67,6mA) o dreaptă de sarcină care să asigure THD 1% pentru Pout 8W ?! FĂRĂ "predistorsionare" sinus atac gc (întrebare esențială) Nu există domnilor o dreaptă de sarcină care să satisfacă cerințele de mai sus pentru reprezentarea grafică dată. Editat Decembrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Acum 53 minute, valderama a spus: Ce valoare poate avea dreapta de sarcină care trece prin acest PSF astfel încât pentru un atac gc sinus 40Vvv să putem spune ca tubul se comportă liniar ?! (amplifică fidel semnalul injectat gc sinus 40Vvv). sau poate exista pentru acest PSF(390V 67,6mA) o dreaptă de sarcină care să asigure THD 1% pentru Pout 8W ?! FĂRĂ "predistorsionare" sinus din atac gc (întrebare esențială) O demonstrație excepțională! În SE chiar cu un tub nativ liniar (300B,2A3...) nu se poate obține o putere mare (data de foaia de catalog) cu THD <=1% fără NFB, părerea mea! 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Acum 2 ore, valderama a spus: Ce valoare poate avea dreapta de sarcină care trece prin acest PSF astfel încât pentru un atac gc sinus 40Vvv să putem spune ca tubul se comportă liniar ?! (amplifică fidel semnalul injectat gc sinus 40Vvv). sau poate exista pentru acest PSF(390V 67,6mA) o dreaptă de sarcină care să asigure THD 1% pentru Pout 8W ?! FĂRĂ "predistorsionare" sinus atac gc (întrebare esențială) Nu există domnilor o dreaptă de sarcină care să satisfacă cerințele de mai sus pentru reprezentarea grafică dată. Din ce imi aduc aminte Marius a obtinut ceva perfomante (a prezentat ceva fain in clasa A2, distorsiuni mai mici la un SE cu nu stiu ce lampa) dar pentru ca a folosit lampi PLxxx , care mie nu-mi plac din cauza alimentarii filamentului, nu am retinut exact ce distorsiuni a obtinut si la ce puteri (datele mai sunt cred pe sectiune dar nu am rabdare sa le caut). Tin minte bine ca nu este fan NFB (asta pentru ca si eu am fost atras de SE fara NFB). Din graficul cu PL504 ochiometric se vede ca nu ai cum sa obtii 8W cu THD de 1% fara reactie negativa. Eu raspunzandu-i lui miticamy (amplificator SE fara NFB cu un tub in zona liniara vs amplificator SE cu NFB agresiv care desi functioneaza si in zona puternic neliniara are distorsiuni mai mici). Imi cer scuze ca am incurcat borcanele si nu m-am docemntat exact despre care din amplificatoarele lui Marius era vorba. miticamy daca vrei sa simulezi ceva cu mosuri fara NFB uite la Son of Zen: aici ai mai multe informatii: https://www.passdiy.com/project/amplifiers/zen-variations-1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 (editat) Acum 45 minute, adrian_pic a spus: ... nu am retinut exact ce distorsiuni a obtinut si la ce puteri (datele mai sunt cred pe sectiune dar nu am rabdare sa le caut). Tin minte bine ca nu este fan NFB (asta pentru ca si eu am fost atras de SE fara NFB). Din graficul cu PL504 ochiometric se vede ca nu ai cum sa obtii 8W cu THD de 1% fara reactie negativa. .... Stă scris în imagine P=8W THD=1% 300B a rămas la barieră, așteaptă să treacă "trendul PL504" P=8W THD=1% la ieșire în sarcină înfășurarea secundară. Sunt marcaje clare în imagine ca atare se poate deduce randamentul OT în situația 5W la ieșire în sarcină înfășurarea secundară. Editat Decembrie 17, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 17, 2019 Partajează Postat Decembrie 17, 2019 Cred ca undeva este o eroare. 8W cu THD de 1% fara NFB din PL504 ar fi prea frumos. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum