Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) gedd alias GM70 dacă infectezi în continuare acest subiect o să primești din partea mea nu-mi place până ajungi pe minus. din regulament 3.7 -Nu aduceti jigniri membrilor forumului(sub NICI O FORMA). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pentru o documentare mai bună amplificator în clasa A cfg.SE cu sau fără reacție negativă se poate accesa următoarea adresă http://www.valveradio.net/audio/ultra-low-distortion-valve-hybrid-amplifier.html Editat Decembrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 THD 0,47% ! Pentru 3,5w ! Miraculos ! Dacă a realizat cineva practic acel amplificator , l-aș măsura , sunt curios dacă simularea bate cu realitatea , nu mă uimește puterea , mă uimesc distorsiunile armonice la 3,5w , la ce frecvența sunt măsurate de simulator ? La 1000hz ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Da fundamentala 1000Hz(ai perioada în grafic 1ms). Semnalul pe grila de comandă tub final în realitate arată exact ca în simulare. Schema în cauză mai permite îmbunătățiri cu modificări minime. Când un amplificator fără reacție negativă în clasa A cfg.SE o să furnizeze o asemenea formă de undă pe grila de comandă tub final ?! Editat Decembrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Acum 5 minute, valderama a spus: Da fundamentala 1000Hz(ai perioada în grafic 1ms). Semnalul în grila de comandă tub final arată exact ca în simulare. Schema în cauza permite îmbunătățiri cu modificări minime. Nu schema mă intrigă , care este ok , mă intrigă distorsiunile armonice declarate de soft la 3,5w , chiar cu un traf de iesire ideal , imi par foarte mici , fiind Toma Necredinciosul , dacă a construit cineva acel amp ......sunt dispus să îl măsor cu distorsiometrul , filmez " laborioasa " masuratoare . Dacă în realitate THD este de 0,47% /3,5w/1000hz .......imi scot pălăria în fața softului de simulare . Distorsiometrul meu are un generator sinus intern , 1000hz /0,001% THD , este frecventă etalon recomandată de producător pentru masuratori . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Datorită reacției negative agresive se corectează semnalul din grila de comandă astfel încât tubul final răspunde mai liniar(pe ansamblu procentaj thd mic). Mare brânză să pui dumneata pe bancul de lucru(estimativ două ore de lucru).Necesită un OT ceva mai bun similar CXSE25-6.5K Evident schemele prezentate în subiect nu sunt copy/paste. (în trecut a fost prezentă o schemă mai performantă cu valori clare, nu se merită a fi reluată) Editat Decembrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Acum 32 minute, valderama a spus: Datorită reacției negative agresive se corectează semnalul din grila de comandă astfel încât tubul final răspunde mai liniar. Mare brânză să pui dumneata pe bancul de lucru(estimativ două ore de lucru).Necesită un OT ceva mai bun similar CXSE25-6.5K Evident schemele prezentate în subiect nu sunt copy/paste. (în trecut a fost prezentă o schemă mai performantă cu valori clare, nu se merită a fi reluată) L-aș face de test , dar nu am traf de iesire . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Găsești un Hammond destinat cfg.SE pe acolo (modifici sarcina în secundar) de test. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- O altă variantă a primei scheme din subiect. (in variata triodă primul etaj oferă câștig mai mic cu sarcină rezistivă la anod așadar a fost maximizat câștigul ) Editat Decembrie 16, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Vio, in link-ul pus de valderama, schema este facuta cu .... GU50 (faina lampa, nu?) si uite ce zice autorul: Citat These oscilloscope traces are taken from a real amplifier. You can see that to produce a clean plate current, the grid voltage has to be severely predistorted. Negative excursions of the grid voltage are exaggerated and pointy. The pre-distortion created by the feedback is quite substantial (probably about 20%) and looks "nasty" with the sharp "pointy" bends of the curve. A pentode alone would never have produced such nasty looking distortion. Therefore, negative feedback is got to be very deep (heavy) to reduce all distortion products referred to input to inaudible level below 0.01%. Such approach requires lots of gain from the error amplifier stage (Fig. 1). For example, with 20% of pre-distortion on the grid, to achieve 0.01% THD referred to input would require 66dB of loop gain. Such super-heavy negative feedback is unheard of in tube amplifier design. Fig. 1 Fig. 2 Foarte bun si convingator articolul din link-ul pus de valderama! Acum 2 ore, Faust2018 a spus: Dacă în realitate THD este de 0,47% /3,5w/1000hz .......imi scot pălăria în fața softului de simulare . Nu mi se pare irealizabil practic vazand forma de unda din grila tubului final (prima din oscilograma de mai sus), dar .... la ureche nu va mai suna a amplificator pe tuburi. Deci omul a obtinut o forma de unda reala care este cam aceeasi cu cea din simularea pentru 3,5W. Editat Decembrie 16, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Acum 13 ore, GM70 a spus: @miticamy...ia sa vedem cum reglam curentul de repaos prin tub....si ia vezi ce spune foaia de catalog pt 300B legat de negativarea de pe grila....ce valoare trebuie sa aiba pentru ca prin tub sa "treaca" 100mA? Nu cumva trebuie sa avem ceva mai mult decat -50V? Nu stiu...sa zicem...-120V? ca idee...si daca e cel putin dubla valoarea tensiunii...ce se mai intampla cu operationalul?? probabil ca acolo in schema erau utili niste tranzistori ca de exemplu...BF423??? Intreb si eu asa...ca sa ma aflu in treaba... Cu doar o bere vecinul Gogu ofera solutia: Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 Acum 6 minute, miticamy a spus: Cu doar o bere vecinul Gogu ofera solutia Dar nici cu un gratar de bere nu convingi pe cineva sa ti-o realizeze practic . 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 A construit cineva un sistem servobias ? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) 1 oră în urmă, adrian_pic a spus: Vio, in link-ul pus de valderama, schema este facuta cu .... GU50 (faina lampa, nu?) si uite ce zice autorul: Fig. 1 Fig. 2 Foarte bun si convingator articolul din link-ul pus de valderama! Nu mi se pare irealizabil practic vazand forma de unda din grila tubului final (prima din oscilograma de mai sus), dar .... la ureche nu va mai suna a amplificator pe tuburi. Deci omul a obtinut o forma de unda reala care este cam aceeasi cu cea din simularea pentru 3,5W. Adrian, osciloscopul din păcate, nu îți arată și distorsiunile care năvălesc în difuzor. Editat Decembrie 16, 2019 de viobio Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 1 oră în urmă, Faust2018 a spus: Adrian, osciloscopul din păcate, nu îți arată și distorsiunile care năvălesc în difuzor. Depinde in ce liga activezi. Daca ai parte doar de amplificatoare bune, cu osciloscopul nu vei decela distorsiunile (mai ales la PP), dar daca intrii la liga SE fara NFB vezi imediat pe osciloscop asimetria celor doua alternante. Mai este si liga SE cu reactie negativa mare (valderama a numit-o reacție negativa agresiva, in link-ul pus de valderama termenul este de very heavy negative feedback sau ultra-deep feedback) unde distorsiunile scad foarte mult si cu osciloscopul nu mai vezi asa limpede distorsiunile. Eu cand am vazut in scilograma de mai jos (semnal real obtinut pe osciloscop) cum arata semnalului din grila lui GU50: m-am convins ca se poate obtine si real nu numai in simulator THD mic cu conditia unei very heavy negative feedback sau ultra-deep feedback sau reacție negativa agresiva, doar ca asa ceva nu ma intereseaza, nu suntem la silicoane. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 De ce este atat de deformat semnalul pe grila ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Decembrie 16, 2019 Partajează Postat Decembrie 16, 2019 (editat) Pai la cat de neliniar este GU50, cam asa trebuie sa arate semnalul in grila ca pe iesire sa scoata sinus cat mai curat. Se pare ca si THD-ul este mic cu un asemenea (hal) de semnal in grila . Daca te uiti si in graficele de la o simulare tot asa naspa arata si acolo semnalul din grila (acolo tub final este EL84). O concluzie hazlie este ca bagi rahat in rahat si iese parfum . (Reactia negativa transforma rahatul in parfum!) Editat Decembrie 16, 2019 de adrian_pic 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum