Vizitator Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 (editat) Indiferent ce tub ECC83 punem în montaj/schemă simulat/fizic sau cum vrei Nu se schimbă timbru. Reacțiile negative din schemă conduc la un câștig mic 26dB în această situație Nu se poate sesiza/percepe cu urechea o schimbare de timbru. Ce te oprește să verifici fizic cu urechea această situație ? evident cu condiția să respecți câștigul și configurația. (cu siguranța deții o diversitate de modele ECC83) Editat Decembrie 19, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 (editat) Parerea mea este ca toate testele facute in linkurile recomandate pentru studiu sunt oarecum subiective pentru ca in niciunul nu am vazut facuta o analiza de laborator cu aparatura specializata. Colegul Viorel a punctat clar si pot sustine si eu aceste afirmatii in ceea ce priveste amplificatoarele de chitara.Personal impreuna cu colegul Gelu am probat o sumedenie de tuburi ECC83 din "inventarul" nostru pe un amplificator clona Marshall JCM 800 (clasicul amplificator!) si chiar la urechea mea diferentele erau evidente insa daca punem problema strict tehnic si analizand schema colegului @valderama (A=26dB) ,nu ar trebui sa se simta practic nicio diferenta de sunet schimband diverse branduri de ECC83.Sa nu uitam ca intr-un amplificator de chitara nu exista nicio reactie negativa in etajele de intrare,lucru extrem de important in "aranjarea" pachetului spectral. Nu stiu daca cineva a lucrat vreodata la un amplificator de chitara cu generatorul,osciloscopul sau analizorul de spectru,ma refer numai la etajele de amplificare semnal mic (!!!!)...Poate confirma asta colegul Viorel care din punctul meu de vedere este incontestabil cel mai productiv constructor de amplificatoare de chitara si care din cate stiu lucreaza cu urechisti de mare clasa ! Ce spune colegul Viorel este foarte corect; daca tuburile probate au aceeasi parametrii mai ales coeficientii de perveanta si capacitatile interne sau sa se incadreze in procentele de dispersie de +/-2% si probate intr-un etaj de amplificare cu sau fara NFB,sunetul ar trebui sa fie acelasi. Da,putem face o simulare cu un model de ECC83 rezultat dintr-un tracer modificand in ecuatie valorile capacitatilor interne,se poate asa ceva dar...nu stiu ce concluzie putem trage?!?! Ca exemplu aveti mai jos un model Matematic Spice pentru ECC83 unde se poate vdea clar ca putem modifica valorile capacitatilor interne dar in ce masura acei picofarazi (pF) vor influienta spectrul armonic in gama audio(20Hz...20KHz)...Dumnezeu stie! ****************** .SUBCKT ECC83 1 2 3 *ANODE G CAT X1 1 2 3 TRIO2 G=1.02m MU=90.6 B=18 Vc=50.7 k=5 X2 2 3 Igrid ALPHA=.01m BETA=.1U C1 1 2 1.7p C2 2 3 1.6p C3 1 3 .46p RF1 1 3 200MEG RF2 2 3 50MEG .ENDS ****************** L.E dl.Vali! ca sa nu mai fac eu efortul sa stabilesc PSF-urile in schema dv. postati schema cu valori cu tot si eu o sa fac aici o simulare pe aceasta schema modificand capacitatile interne in modelul ECC83 cu valorile propuse de colegi si vom vedea ce raspuns spectral vom vedea la iesirea acestui preamplificator,ok ? Editat Decembrie 19, 2019 de LMOlimpiu 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 (editat) O schemă orientativă cu valori se găsește la pagina 7 trebuie închisă o buclă de reacție negativă pentru 26db Se pun în discuție capacitați, simplu, modificați o zecime două în plus sau în minus (pF) aleator în modelul matematic după care comparați thd sau imd ...(pentru schema dată). Astfel se poate vedea cât de decelabil cu urechea este timbrul (thd) pentru o fundamentală dată sau cum stă la imd schema dată (ECC83 26dB). LE se poate modifica inclusiv s +_0,1 mA/V Editat Decembrie 19, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 Acum 39 minute, valderama a spus: O schemă orientativă cu valori se găsește la pagina 7 trebuie închisă o buclă de reacție negativă pentru 26db Se pun în discuție capacitați, simplu, modificați o zecime două în plus sau în minus (pF) aleator în modelul matematic după care comparați thd sau imd ...(pentru schema dată). Astfel se poate vedea cât de decelabil cu urechea este timbrul (thd) pentru o fundamentală dată sau cum stă la imd schema dată (ECC83 26dB). LE se poate modifica inclusiv s +_0,1 mA/V Analiza spectrala să se facă la mai multe frecvențe. Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 (editat) Acum 27 minute, Faust2018 a spus: Analiza spectrala să se facă la mai multe frecvențe. De,se poate face la orice frecventa dorim. Ca fapt divers vedeti diferentele de capacitati interne la tubul 6N2P comparativ cu ECC83: ********************************************** .SUBCKT 6n2p 1 2 3 ; P G C; NEW MODEL + PARAMS: MU=76.8 EX=.863 KG1=707.9 KP=612.6 KVB=1807.9 RGI=2000 ADD .5PF TO ADJACENT PINS; .5 TO OTHERS. E1 7 0 VALUE= +{V(1,3)/KP*LOG(1+EXP(KP*(1/MU+V(2,3)/SQRT(KVB+V(1,3)*V(1,3)))))} RE1 7 0 1G G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1} RCP 1 3 1G ; TO AVOID FLOATING NODES IN MU-FOLLOWER C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID; WAS 1.6P C2 2 1 {CGP} ; GRID-PLATE; WAS 1.5P C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE; WAS 0.5P D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT R1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS *********************************************** L.E nu promit ca o sa fac aceste comparatii astazi pentru ca sunt la job si sunetm in revizii,asa ca pastram discutiile "calde" ! Editat Decembrie 19, 2019 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Decembrie 19, 2019 Partajează Postat Decembrie 19, 2019 S-ar putea sa-l evaluez spre pozitiv pe Validae, cu toate baiurile lui :-) Eu am o singura datorie pe acest forum, si anume sa documentez un "iron Schmitt" pentru ECC83... am facut-o pentru 6N1P dar s-a "ingropat" in zgomot, vorba lui Valderama :-) ... normal, nu ma obliga nimeni, este o chestiune de onoare Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 Un mic rezumat. Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 La 18.12.2019 la 18:30, valderama a spus: Domnule vaska2222 dacă construim/realizăm un montaj după o schemă ca asta NU putem înregistra schimbări de tonalitate sau timbru cu urechea funcție de tubul ECC83 folosit RFT sau alt producător. La acest tip de reactie negativa (zisa paralel-serie sau cu esantionare în nod si comparare pe bucla, similara în c.a. cu amplificatorul operational în conexiune neinversoare), erorile portului de intrare al primei triode (simplificat spus: spatiul grila-catod) nu sunt corectate de reactia negativa. Tensiunile (în c.a.) pe grila si catod fiind în faza, cresterea factorului de reactie reduce tensiunea aplicata spatiului grila-catod si prin aceasta reduce erorile (neliniaritatile) tubului dar nu le corecteaza. Asa ca înlocuirea tubului poate duce la modificarea caracteristicilor amplificatorului. Cât de mari si cât de audibile vor fi aceste modificari, asta-i deja alta poveste. Altfel se petrec lucrurile la configuratia de reactie cu comparare în nod în schema de mai jos (similara unui AO în configuratie inversoare, reactie paralel-paralel): Acum 41 minute, valderama a spus: Aici primul tub este complet în interiorul buclei de reactie si erorile sale sunt corectate de rectie. Schema are însa un mic dezavantaj: zgomotul este mai mare decât la configuratia paralel serie (pentru Gogu: noise gain vs. signal gain). 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 (editat) La 19.12.2019 la 8:22, valderama a spus: Reacțiile negative din schemă conduc la un câștig mic 26dB în această situație Nu se poate sesiza/percepe cu urechea o schimbare de timbru. idem și în citatul de mai sus(cu urechea). Pentru restul nimic de adăugat(la obiect, obiectiv). Editat Decembrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 (editat) Maximă atenție la modelul ECC83 dacă se simulează (în montaj practic se poate proba cu orice tub bun ECC83 indiferent de producător lot sau perioadă de fabricație, inclusiv JJ). În bătaie de joc se poate testa auditiv cu 6n2p (blind test) orice perioadă de fabricație tub bun să fie(se pun două socluri pe stuctură). LE Pentru schema de amplificator prezentată mai sus care conține tub final +OT diferă valorile componentelor. Editat Decembrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 (editat) Pentru blind test ECC83 se poate lucra și așa sau similar (Vout=Vin). Vă stau la dispoziție pentru un blind test ECC83. LE Sugestie.Mixăm două semnale audio diferite (pasaje muzicale etc) care ating în principiu aceleași vârfuri dar unul din semnale îl introducem atenuat -80dB în mixer (factor de divizare 1:10000). Semnalul atenuat (-80dB) devine perturbator ?, acuitatea auditiva(urechea) îl descoperă ? în timp ce curge se manifestă semnalul neatenuat. Editat Decembrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2019 Partajează Postat Decembrie 20, 2019 (editat) Pentru cine are curiozitatea să asculte două tonuri (unul în 0db și altul la -80db), trei tonuri... descarcă tonegen. (tonegen are suficiente setări) https://www.nch.com.au/tonegen/index.html Editat Decembrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Dorin Bodea Postat Decembrie 21, 2019 Partajează Postat Decembrie 21, 2019 La 20.12.2019 la 11:10, franzm a spus: La acest tip de reactie negativa (zisa paralel-serie sau cu esantionare în nod si comparare pe bucla, similara în c.a. cu amplificatorul operational în conexiune neinversoare), erorile portului de intrare al primei triode (simplificat spus: spatiul grila-catod) nu sunt corectate de reactia negativa. Tensiunile (în c.a.) pe grila si catod fiind în faza, cresterea factorului de reactie reduce tensiunea aplicata spatiului grila-catod si prin aceasta reduce erorile (neliniaritatile) tubului dar nu le corecteaza. Asa ca înlocuirea tubului poate duce la modificarea caracteristicilor amplificatorului. Cât de mari si cât de audibile vor fi aceste modificari, asta-i deja alta poveste. Altfel se petrec lucrurile la configuratia de reactie cu comparare în nod în schema de mai jos (similara unui AO în configuratie inversoare, reactie paralel-paralel): Aici primul tub este complet în interiorul buclei de reactie si erorile sale sunt corectate de rectie. Schema are însa un mic dezavantaj: zgomotul este mai mare decât la configuratia paralel serie (pentru Gogu: noise gain vs. signal gain). Cam asta este bine de stiut - in mare - cind asteptam minuni din partea reactiei. Poate acum se lamuresc si acei consumatori de scheme clasice de ce un amplificator in care au investit o gramada de bani are totusi un zgomot pe iesire, mai mult sau mai putin sesizabil, depinzind evident si de sensibilitatea difuzoarelor. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 21, 2019 Partajează Postat Decembrie 21, 2019 Unele au fiss, altele au brum. Link spre comentariu
romicap Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) La 21.12.2019 la 13:44, Dorin Bodea a spus: Cam asta este bine de stiut - in mare - cind asteptam minuni din partea reactiei. Poate acum se lamuresc si acei consumatori de scheme clasice de ce un amplificator in care au investit o gramada de bani are totusi un zgomot pe iesire, mai mult sau mai putin sesizabil, depinzind evident si de sensibilitatea difuzoarelor. Din partea reactiei negative , pozitive , serie paralel , paralel serie nu te poti astepta la nici un fel de minune . Calificatii de astazi fac tot ce le sta in putere sa construiasca amplificatoare cu lampi fara reactie ,in ciuda procentului mai ridicat de distorsiuni . Cine spune ca reactia indiferent de care, nu schimba timbrul si dinamica sunetului, ori este afon ori nu are suficienta experienta in domeniul acesta . Vasca 2222 chiar stie ce spune , verso filozofii care cred ca e bine sa aplici reactie locala , pe fiecare trioda din linia de amplificare plus (culmea !) o reactie globala pe grila de comanda a primei triode ! !Figuratia asta este probabil pentru analfabetii functionali din domeniu, ( altii le zic lipitori de piese ) care stiu sa citeasca o schema , stiu sa o puna in aplicatiune dar in final , nu pricep nimic din ce se petrece acolo ... Editat Martie 14, 2020 de romicap Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum