Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended amplifier

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Усилитель a spus:

am mai scris ,foaia de catalog este informativa se refera la parametrii garantati de producatori ,parametrii reali fiind diferiti ,sunt situatii in care tuburi "reusite " stiu 130% peste specificatii .Asa cum un condensator de 100nF /400V suna altfel decat unul Hi End ,cu toate ca masurate electric sunt identici ,asa si tubul poate suna diferit ,cu aceasi grafic etc .

,,Sunetul diferit,, cauzat de diferite componente având aceeaşi valoare nominală, dar alt producător şi procedeu de fabricaţie nu e un mit.Numai cine nu cunoaşte cum se construiesc diversele componente pasive sau active, se va mira auzind că de exemplu cu un condensator X se aude ,,altfel,, decât cu un condensator Y de aceeaşi valoare/tensiune nominală/toleranţă..etc.De exemplu, o rezistenţă bobinată are şi un comportament reactiv parazit, faţă de o rezistenţă volumică sau cu peliculă metalică.Deci cele bobinate nu se folosesc în aplicaţii cu frecvenţe înalte.La fel, există şi o capacitate parazită la rezistorii bobinaţi.

http://www.resistorguide.com/resistor-capacitance/

Condensatori electrolitici de fabricaţie diferită vor avea ESR (Equivalent Series Resistance) diferit, funcţie de tehnologia folosită.La fel şi inductanţa parazită...

https://circuitdigest.com/tutorial/understanding-esr-and-esl-in-capacitors

Editat de validae
Link spre comentariu

Domnule vaska2222 dacă construim/realizăm un montaj după o schemă ca asta  NU putem înregistra schimbări de tonalitate sau timbru cu urechea funcție de tubul ECC83 folosit RFT sau alt producător.

ECC83.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Absolut adevarat...reactia negativa serie introdusa in catodul primei triode omoara orice timbru de sunet.Oricare ECC83 vor suna identic.

Daca inlaturam bucla de reactie negativa inclusiv cea locala din prima trioda atunci da, s-ar putea observa diferente de sunet .

Link spre comentariu

Da, si eu marchez ca reactia negativa "uniformizeaza" tuburile, dar parca nu am vazut reactie negativa doar la driver. Am rezolvat problema cu tubul final + traful de am ajuns la driver? :rade:Acolo ii este greu voinicului!

Link spre comentariu
La 16.12.2019 la 17:53, adrian_pic a spus:

O concluzie hazlie este ca bagi rahat in rahat si iese parfum (Reactia negativa transforma rahatul in parfum!)

se pupa la fix cu avatarul

Vezi rahat in viata daca traiesti in rahat

Adevar grait-ai, sau gura bate guru :85

Link spre comentariu

Voi chiar nu puteţi să vă comportaţi civilizat în spatele unui ,,avatar,, aşa-i ? De aia nici nu vă puneţi poze reale la profil, să nu vă recunoască cumva vreun coleg pe care l-aţi insultat în mediul virtual şi să vă dea vreo ,,bucată,, reală...

Link spre comentariu
Chiar acum, validae a spus:

De aia nici nu vă puneţi poze reale la profil, să nu vă recunoască cumva vreun coleg pe care l-aţi insultat în mediul virtual şi să vă dea vreo ,,bucată,, reală...

ei sunt tari in clantza doar la tastatura ca in viata reala ... :85

P.S. Scuze de off topic

Link spre comentariu

Eu as putea sa pun la avatar proiectul Radio Titus Konteschweller (topic disparut suspect de pe forum) si proiectul Receptor de telegrafie tip A - centenar 100 de ani ROMANIA MARE, prezentate aici pe forum si la care am lucrat sute de ore puse cap la cap. Daca-i musai le pun la avatar acolo unde unii au rahatul.......

Link spre comentariu

Crede-mă că meseria nu poate înlocui bunul simţ...poţi să ai mâini de aur şi creier de geniu, dar să fii nul ca om în materie de socializare.Zmeii de pe aici sunt precum câinii care se latră unul pe celălalt, de-o parte şi de alta a gardului, dar când se termină gardul şi se întâlnesc brusc faţă-n faţă, se fac că nu s-a întâmplat nimic....

Link spre comentariu
Acum 2 minute, validae a spus:

Crede-mă că meseria nu poate înlocui bunul simţ...poţi să ai mâini de aur şi creier de geniu, dar să fii nul ca om în materie de socializare.Zmeii de pe aici sunt precum câinii care se latră unul pe celălalt, de-o parte şi de alta a gardului, dar când se termină gardul şi se întâlnesc brusc faţă-n faţă, se fac că nu s-a întâmplat nimic....

Nu cred asa ceva, lipsa bunului simt nu este justificata de nimic, cumetriile sint reminiscente jalnice....

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 15 ore, Усилитель a spus:

am mai scris ,foaia de catalog este informativa se refera la parametrii garantati de producatori ,parametrii reali fiind diferiti ,sunt situatii in care tuburi "reusite " stiu 130% peste specificatii .Asa cum un condensator de 100nF /400V suna altfel decat unul Hi End ,cu toate ca masurate electric sunt identici ,asa si tubul poate suna diferit ,cu aceasi grafic etc .( este tub care a fost fabricat cu anod "clasic"cu anod de cupru ,si anod de grafit ,masurate arata identic ,foaia de catalog e OK .........) 

Materialele folosite influenteaza sunetul ,( ex ECC83 JJ suna altfel)  decat originalul Tesla , cu toate ca sunt facute pe aceasi masini ,aceasi marimi ,dar JJ nu a primit Know-howul materialelor ,Tesla fabrica si in prezent tuburi de emisie / putere ,pe care se poate castiga mult mai mult decat pe cele uzuale )

( Si tuica facuta in cazan de cupru ,are alt gust,aroma decat in INOX..... sau aluminiu )si nici motoarele de masina de 2000cmc si aceasi putere  de diferite marci nu suna la fel. ( recunosc Honda oricand...)

Diferenta de sunet se simte cel mai bine pe sisteme  audiofil si mai putin pe cele de instrumente .

Schema de mai sus cu tot cu limitarea la 26dB va suna altfel cu un tub care are inalte multe fata de unul care e sarac in ele  ,sau la fel cu bassul , ......a se vedea tabelul din primul link ,este folositor ,mai ales daca vrei sa cumperi ,dar nu stii care....

Merita citit articolele din cele 3 linkuri date mai sus .

PS .consider incheiata tema sunetului diferit ,prea ajungem off ......

totusi dece dau multi peste 50 de euro pe un 12AX7 vechituri NOS ,cand sunt noi noute de la 13 euro.....

ECC83/12AX7 JJ nu are treabă cu Tesla , nu are treabă cu ECC83 ! Am pus pe catometru ECC83 JJ și nu "bate " la caracteristici cu ECC83 , este mai aproape de E88CC .

JJ  au venit doar cu tehnologia lor , un ECC83 JJ in interior nu arată ca un ECC83 Tesla .

Consider tuburile JJ niște pârnăi .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 12 ore, vaska2222 a spus:

referitor  la ECC83  , la amplificatoarele de chitara  ,dupa o experienta de 40  de ani , fost  electronist  la  cele  mai  mari trupe rock  din  Bucuresti , va  spun  ca  ecc 83   RFT era preferata , de toti  ptr. un sunet  cum spuneau ei gras si  cu tot  ce trebuie,  si  aceasta  constatare e  valabila   si azi ..  uitati-va pe  ebay  la pretul acestui    tub  NOS ..  1

Corect ! 

În funcție de producător , inclusiv de seria tuburilor de la același producător , tuburile au timbre diferite , aici vorbim de unele armonici .

Eu de ani buni sunt fan ECC83 RFT pentru V1 in amplificatoarele pentru instrument , de ce ? Având anozii mici , cred că cei mai mici anozi dintre toate mărcile care fabrică ECC83 , sunt cel mai puțin microfonice , când într-un amp high gain ai 4..5 triode amplificatoare in cascadă , " pestele " nu trebuie să se impută de la cap ! 

Noi știm că , chitariștii sunt la fel ca auditorului , schimbă diferite tuburi până ajung la un anumit sound pe care îl caută , este și normal , fiind muzicieni au altă ureche față de oamenii normali .Eu aud diferențe când se schimbă tuburile .

Legat de diferențele de sunet între două tuburi de același tip , există și explicații științifice  nu este nimic ezoteric sau mistic ! 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 12 ore, valderama a spus:

Domnule vaska2222 dacă construim/realizăm un montaj după o schemă ca asta  NU putem înregistra schimbări de tonalitate sau timbru cu urechea funcție de tubul ECC83 folosit RFT sau alt producător.

ECC83.jpg

Dom Vali , există schimbări de timbru , eu le aud , dacă ai o sursă bună de semnal , amplificator bun , dar mai ales incinte foarte bune , forte liniare , bine ...... contează și urechea .

Părerea mea , de ce există schimbări de timbru ,  tuburile fiind construite manual , cu forme diferite ale componentelor interne , în funcție de producător , au anumite capacități între componentele mecanice interne , între " table " , in foile de catalog sunt specificate aceste capacități , numai că pot fi cu +/-  valoarea n , valoare care modifică spectrul armonic al semnalului amplificat .

Toate tuburile au o anumită dispersie a caracteristicilor , nu au cum să iasă toate perfecte din fluxul de fabricație sau ale producătorului X să fie identice cu ale producătorului Y , diferențele de amplificare ale tuburilor  schimbă sunetul , mă repet , se poate auzi diferența doar pe un lanț audio foarte bun ! Se poate face un experiment , neapărat să participe și câțiva muzicieni care au ureche perfectă .

Diferențele de timbru se pot vizualiza și cu un simulator , când se face o analiză de spectru la anumite frecvente , să zicem 10 frecvențe diferite , să se modifice capacitățile interne ale tubului ( dacă se poate așa ceva în simulator ) , eventual să se modifice și tensiunile din anodul și catodul unui etaj de amplificare să zicem in anod să se varieze tensiunea de la 170V la 173 și 167 , in catod de la 1.5V la 1.3V și la 1.7V  , valorile sunt luate doar că exemplu , idea este să se varieze aceste valori , să vedem ......se schimbă spectrul audio la cele zece frecvențe ? Eu zic ...... că da .

Diferențele de sunet nu sunt imense , sunt de nuanță .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări