Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended amplifier

Vizitator

Postări Recomandate

Sectiunea asta a devenit de ris si pot sa zic cu tristete si cu o oarecare detasare ca o urmaresc de peste 10 ani... urmaresc de cel putin acelasi numar de ani forumurile externe si pot sa spun ca asemenea nivel de balacareala nu exista decit in RO - hai sa-l brevetam, ce basca mea! :-)

Aici legile bunei auditii se schimba cam la 6 luni odata, in vreme ce aia din vest stiu cam care-i ceasul si cam cit costa acel ceas, bazat pe masuratori si pe auditii... deja vorbim de zeci de ani cu care sintem in urma... sa va dau un singur exemplu, fata de ce a produs industria romaneasca, sculele vestice erau cu 2-3 standarde mai sus... de aceea orice minitehnicus serios prefera un HP, Grundig, Philips sau Fluke (lista deschisa) unui Versatester facut in RO in schimbul de noapte ale carui componente pur si simplu ti se farimiteaza intre degete... 

In aceste conditii nu ma mir ca cel mai mare, singurul si cel mai plenipontentiar guru in materie de audio mioritica imi spune ca armonicele de grad ceva mai mare de 4 sint ingropate in zgomot, ma rog ii cinta in struna si Mucea-injinerul, ca intotdeauna - de unde si riderea absolut pantragruelica din partea mea... 

Poate ca sint personaje pe aici care nu accepta un biziit in boxe, la 300B , nu stiu, 60-70dB... poate ca am vizualizat in lumea reala armonici superioare mult mai pregnante decit ni se explica aici in Paint si in simulari - un fel de "whishfull thinking" - cum ca se "ingroapa" in armonici...

Puneti mina si masurati, lasati Paint si simulari! 

Si poate vedem si niste oscilograme/FFT reale...

Link spre comentariu

Ordinea firească

-proiectare

-simulare ajustare valori

-punere în practică, realizare de test sau finală

-măsurare-ajustare/reglare-măsurare.

Evident se poate simplifica

-clonare

-măsurare-ajustare/reglare-măsurare după caz

Un amplificator modest cfg.SE poate deveni mai bun dacă știm să modificăm schema existentă (sau măsuram și gata am terminat).

Boyuu-A20-KT88-tube-Class-A-amp.jpg

LE mă întreb cum de cereau unii modele ?! se știu ei , puteau să măsoare nu ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu PL500 am obtinut 9W pe sarcina rezistiva masuratori la 1250Hz THD=3,4% in bucla deschisa in parametrii: Ub=426V Ia=55mA Ug=-80V.Oscilograma pe sarcina si grila de comanda PL500.Mentionez Ra=4700 ohmi

image.thumb.png.cdd72c6abfa5f26b6a17597b84e684a0.png

Editat de simson
Link spre comentariu

DA, am apreciat la vremea respectivă realizarea/performanța(mă bucur că apare și în acest subiect, se leagă bine concludent).

Crezi că se putea obține 9W în sarcină la ieșire  cu THD 1% fără NFB pentru o altă valoare Ra cu un atac gc sinus pur fără predistorsiune ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Trebuiesc incercate mai multe tuburi si inca cateva PSF-uri dar este de apreciat ca in sfarsit cineva verifica acest tub in mod real si sint convins ca modelul teoretic a fost proiectat dupa  graficele tubului 6P36P  mai aproape de realitate decat cel din catalog pentru PL500 . Tabelul ar putea sa va ajute pentru a compara evolutia THD functie de putere si posibil sa gasiti un PSF mult mai bun decat cel gasit de mine si chiar daca tubul aparent pare a fi "maltratat" acesta este extrem de rezistent, eu am reusit sa stric un asemenea tub doar cu 600v si  80mA. 

20191126_190237.thumb.jpg.ad89f0124eab13aead1ad4e136922101.jpg

Link spre comentariu

Si un alt exemplu dezbatut intr-un alt topic este acest PSF "violent" dar perfect functional si care atunci cand a fost prezentat aproape nimeni nu a crezut in performantele  asestui SE cu PL504

post-220265-0-11161500-1401793950_thumb (1).jpg

Link spre comentariu

Pai puterea disipata pe tub in ultima schema este undeva la 32W rotunjit. De aceea si scepticismul. 

Deci si tu si simson v-ati dus cu mult peste puterea scrisa in foaia de catalog. 

Distorsiunile cresc odata cu cresterea amplitudinii in grila, dar una este sa am un PSF = 350V si 55mA si alta este un PSF = 350V dar cu 84mA. Este clar ca la aceeasi amplitudine a semnalului in grila cu al doilea PSF o sa obtin putere mai mare cam cu aceleasi distorsiuni. 

Voi doi,  bag seama ca asta ati facut. 

La ultima schema ai si o reactie, deci ar fi educativ 2 - 3 oscilograme cu semnalul in grila tubului final. 

P. S. Trafurile sunt bobinate de Niculian? (sper sa nu-l fi botezat) 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 11 ore, valderama a spus:

Crezi că se putea obține 9W în sarcină la ieșire  cu THD 1% fără NFB pentru o altă valoare Ra cu un atac gc sinus pur fără predistorsiune ?

In teste am folosit un OT cu A=17,7 si A=25 cu diverse sarcini rezistive in secundar  rezultand Ra si cu modificarea PSF ptr. THD minim la Pout max.

Nu am avut la dispozitie doar cateva tuburi, iar cel cu care am experimentat deja lucrase intr-un TV Miraj, totusi suporta lejer 20W Pd sinus continuu fara a se colora anodul.

Ca sa obtin 1% THD la 9W trbuia sa dispun multe lampi si probabil de un OT performant, desi la 1000Hz nu prea are relevanta. Din discutiile avute atunci ,cu colegul @popamariusrezulta faptul ca nu orice tub PL504 era capabil de 1%. De retinut ca eu am folosit PL500 nu PL504 posibil ca si asta conteaza desi sunt catalogate ca identice .

Link spre comentariu

Stiu ca iar o sa supar ceva prieteni dar asta cu selectarea tuburilor iarasi mi se pare o chestie de ris...

Tuburile sint consumabile, sint ca un bec cu incandescenta, este o vinare de vint sa cauti un PL504 "bun" intre 10 sau 100 de exemplare...

Adica sa incercam sa ne imaginam cam ce s-ar fi ales de AKAI daca ar fi scos un magnetofon 747 cu tranzistoare selectate...

Link spre comentariu
La 11.12.2019 la 16:08, valderama a spus:

Da, am înțeles, un amplificator cfg.SE ireproductibil (două tuburi finale selecționate din cinzeci după criteriu liniaritate cu condiția să existe dispersie mare...din ce alege "tuburile liniare"). Cu doar patru tuburi finale din același lot șanse mici să găsești două care să asigure thd 1%..., fără NFB.

Mai bine ne orientăm către o schemă cu performanțe reproductibile.

O astfel de schemă asigură performanțe reproductibile, nu necesită selecție tub final  1 din 50 după criteriu liniaritate.

00_EL84-SE.jpg.c2090acd18ddd549f6e556f01

Când o sa găsim această formă de undă în grila de comandă avem certitudinea că este compensată neliniaritatea tubului final în mare măsură.

Dacă nu găsim această formă de undă pentru schema dată înseamna ca tubul final este EXTRA-ULTRA-SUPRA-LINIAR-RARISIM (probabilitate unu la un milion).

liniaritate EL84.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Dorin Bodea a spus:

Stiu ca iar o sa supar ceva prieteni dar asta cu selectarea tuburilor iarasi mi se pare o chestie de ris...

Tuburile sint consumabile, sint ca un bec cu incandescenta, este o vinare de vint sa cauti un PL504 "bun" intre 10 sau 100 de exemplare...

Adica sa incercam sa ne imaginam cam ce s-ar fi ales de AKAI daca ar fi scos un magnetofon 747 cu tranzistoare selectate...

iata motivul pentru care folosesc uC pentru monitorizarea/reglarea PSF-urilor .

Link spre comentariu

Aiurea.

Ce să înțeleg de la dumneata ?!

Se vede în citat când am făcut referire la astfel de aspecte (performanțe reproductibile).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pentru o explorare amplă a dreptei de sarcină(amplitudinea maximă sinus nelimitat pe care o poate oferi etajul final) o să avem și un maxim al neliniaritați tub final.

Nu strică să corectăm pe cât posibil neliniaritatea amplificatoarelor cfg.SE cu tub final tetrodă cu fascicol dirijat sau pentodă.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pe mine nu ma deranjeaza afirmatile tale Dorin fiindca eu nu doresc sa construiesc 50 de amplificatoare, ma multumesc cu cea ce iese cel mai bine la ureche si masuratori, experimentele le fac din placere si nu ma crispez daca cineva care nu a construit nimic i-si da cu parerea si cred ca am sa limitez si informatile pe care le mai dau din cand in cand, oricum sectiunea aceasta de forum incepe sa fie plictisitoare si imprastiata

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări