icar Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Acum vad ca intrerupatorul nu e cel original. Din ce vad, ...nu face nimic. Intii verifica bistabilul. Daca da un semnal continuu, partea aia e OK. Apoi verifica sursa de IT. Dar mai inainte urmeaza sfatul lui Validae. Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Cum promis, pozele pentru ...colibri Ce se vede in poza a doua, prin gaura, nu e bateria CIP-ului, ci un sprijin pentru poza. Aparatul avea un acumulator ce se incarca de la o baterie solara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Cum credeam, tubul din pozele dumneavoastră e un SBM19 sau SBM21, iar cel mai probabil "condensatorul" meu e de fapt GM-ul SBM21M. Abia am ajuns acasă. Cum am putin timp mă apuc de el. Promit să revin cu date noi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2020 Partajează Postat Februarie 13, 2020 Bună seara după două luni si mai bine de lipsă. După chinuri infernale cu 2 tuburi GM miniaturale care până la urmă nu au mers...am găsit un al treilea, care s-a concretizat in ceea ce vedeți mai sus. Proiectul a stagnat însă din lipsă de timp. Întretimp am făcut rost de 2 contoare de radiații autentice, și anume AD-111M (copiat după DP-5A/5V sovietic) daaar....am o mică mare problemă. Persoana care mi le-a vândut le-a dat la un pret curios de mic având totuși amabilitatea de a livra in avans niste poze care imi arată un maaaaare lips si anume o lampă spartă. După luarea in primire a coletului si verificarea cu amănuntul (inclusiv a contaminării radioactive....sursa beta e inca într-una din borsete) am constatat ca a aplicarea tensiunii nu am nici o mișcare a acului, se aprind doar becurile de fundal ale cadranului si un consum de 90 mA. Ambele contoare au aceeași lampă sparta si anume SG301S-1 care din schemă pare principalul vinovat. Tuburile GM SI3BG si SBM20 sunt intacte iar tiratroanele de TX4B asemenea. Are cineva SG301S-1 pe acasa (2 bucăți) sau eventual stie cu ce as putea sa o înlocuiesc lejer in zilele noastre ? Lampa in cauza este următoarea: http://russian-electronics.com/products/vacuum-tubes/:sg301s-1 Bonus, vă las un filmuleț cu sursa inainte sa isi găsească obștescul sfârșit intr-o cutie de plumb undeva departe de lume. VID-20200213-WA0013.mp4 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 (editat) Are cineva idee daca in locul lui SG301S1 (destul de accesibil pe site-urile de specialitate, dar vine in 30-60 zile) pot folosi un varistor MOS cu aceleasi caracteristici ? Ceva sugestii ? Domnii Icar, Validae ? Editat Februarie 16, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 Sau....de fapt chestia asta e un stabilitron si pot folosi Zennere de aceeasi valoare ca si tubul in cauza ? Ma cam bate chestia asta, asa ca aveti mila de ignoranta si nestiinta mea in domeniu. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 Acum 3 minute, Misstretz a spus: Sau....de fapt chestia asta e un stabilitron si pot folosi Zennere de aceeasi valoare ca si tubul in cauza ? Ma cam bate chestia asta, asa ca aveti mila de ignoranta si nestiinta mea in domeniu. Mie asa mi se pare. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 (editat) Problema cu diodele Zenner e că au nevoie de un curent mult mai mare decât tubul stabilitron (stabilovolt) fiindcă au o rezistenţă internă foarte mică.Acolo trebuie un stabilizator care să asigure stabilizarea la curenţi de ordinul microAmperilor...acel tub stabilizează între 3-100uA iar la 50uA tensiunea stabilizată este între 380-400V. Editat Februarie 16, 2020 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 Slabe sanse sa găsesc modelul ăsta de stabilotron pe forum... Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 16, 2020 Partajează Postat Februarie 16, 2020 Se găsesc diode Zener de curent mic . De exemplu TME are MMSZ4717 de 43V la 50µA. Nu știu dacă merg bine și la 3µA dar nu cred că e necesar . Cu 8-9 bucăți în serie ai rezolvat problema . Sunt SMD , mici, deci pe o plăcuță ai montat ușor cele 8-9 diode . Prețul este foarte OK . PS Este doar o sugestie , n-am nicio siguranță că merge deși ar trebui. Link spre comentariu
icar Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 Acea "lampa" este un stabilizator de tensiune, cam greu de inlocuit cu semiconductori. O poti inlocui cu un alt stabilizator pe gaz, de aceeasi tensiune. In privinta sursei, ai grija cu ea. Este o sursa (Sr-Y)-90, emitatoare beta de energie foarte mare. Nu prea e OK sa fie ecranata cu plumb, din cauza radiatiei de frinare. Un conteiner de aluminiu, invelit in foita de plumb, era mai bun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 Am găsit stabilizatoare de schimb identice. 4 bucăți 80 de lei. Partea proastă e că microampermetrele sunt praf iar cele luate de pe forum sunt de pe DP-63A si mutarea lor nu îmi iese neam...poate gasesc pe cineva capabil sa le repare pe cele originale. Mai exact firele care suspendă bobina. Acele microampermetre dedicate pentru DP-5V sunt 300 € pe un site de surplusuri in Rusia. Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 La 13.02.2020 la 20:13, Misstretz a spus: Are cineva SG301S-1 pe acasa (2 bucăți) sau eventual stie cu ce as putea sa o înlocuiesc lejer in zilele noastre ? Eu as incerca cu asa ceva: https://www.tme.eu/ro/katalog/surse-de-lumina-miniaturale_113568/?s_order=desc&search=neon&s_field=1000011 se pot inseria doua de 90Vdc cu doua de 105Vdc si se obtin 390V. Link spre comentariu
icar Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 Instrumentul este pe fir de torsiune, nu stiu cine mai repara asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 29, 2020 Partajează Postat Martie 29, 2020 (editat) Amândouă rontgenmetrele au venit acelasi defect. Stabilizatoarele sparte si firele de torsiune de la microampermetre rupte. Modelul de microampermetru este un M132 sovietic de 10 ųA. Am primit niste M160 aproximativ similare de la QQME....10 ųA, constructie mai mica dar mecanica in sine similara...singura problemă a fost acul indicator mult mai scurt. Unul a mers transplantat, inca imi e frica sa tai acul si sa il schimb (nu se lipeste la pistol din pacate, probabil cu Picătura) iar pe cel de-al doilea tentativa de schimbare a acului a dus la....evident, ruperea firului anterior de torsiune. Pentru gherutele mele prea putin delicate, structuril astea sunt cu muuult prea delicate. Variantele de M132 10 ųA de pe la rusi costa enorm. La 300 de euro bucata iau 10 rontgenmetre DP-5 de pe eBay si las de piese aceste AD111M. Are cineva ampermetrele astea pentru piese ? P.S. Sursa Sr-90 e in continuare in lacasul ei din capac unde închisă emite undeva la 0.18 ųSv/h la 2 cm distanta. In libertate absolută are cam 200 ųSv la 2 cm distanță si 26 ųSv la 5 cm. La 10 cm deja radiația e normală. La un moment dat va fi mutata definitiv intr--un container de 3.5 cm grosime Pb-Plexiglas unde isi va dormi restul zilelor. Între timp am mai adaugat un rontgenmetru gamma de proveniență armata olandeză, fabricat in 1980 in Franta. AD-111M-urile sunt construite in 1978 si 1983 si sunt cu mult rudimentare celui frantuzesc. Editat Martie 29, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum