Vizitator Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Bună seara si bine v-am găsit, sunt proaspăt sosit pe forum cu o intrebare la care internetul nu are răspuns: Acum cateva ore am achiziționat de la o doamnă foarte amabilă ceea ce pe carcasa din spate se cheamă Avertizor de Radiatii Nucleare IFA 104A si ca este ori dozimetru, ori contor Geiger, produs prin anii '80 din ce a putut dânsa să imi povestească. Toate bune si frumoase însă alimentarea cu baterii il face sa piuie frenetic si ritmic si cam atât. Dezmembrarea lui (in camera de hotel cu o mini-surubelnita de care nu ma despart nici in deplasări) imi arată o placă rudimentară fără tub GM (deci pică treaba cu contorul Geiger) si nici a dozimetru nu îmi sună. Câteva modificări stângace cu un intrerupator adăugat ulterior si un difuzor provenit de la o cască. Cel mai probabil cel initial, de fabrică a dat coltul de-a lungul timpului Are cineva idee de schematică, manual, mod de operare, si cum ar trebui de fapt să se comporte ? Nu am insistat prea mult in a-l bibili datorită faptului ca sunt in deplasare la un congres la București si nu am cele trebuincioase la îndemână. Piesele sunt greu de identificat, marcaje șterse murdare. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 (editat) Pe piesa cilindrică şi maronie, cu terminale axiale, ce scrie ? Ar putea fi un soi de tub Geiger miniatură, deşi arată mai mult a condensator electrolitic.Untub detector Geiger are nevoie de o sursă ridicătoare de tensiune (circa 300Vc.c.) şi pe placă se vede un mic transformator miniatură, undeva într-un colţ... Editat Decembrie 7, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Scrisul e indescifrabil, iar tuburi Geiger imbracate în vopsea încă nu am văzut. Intr-adevăr, intr-unul din colțuri e un transformator pe care nu am cu ce sa il masor momentan, însă la polii lui sigur nu sunt 300-450-600 V cât ar fi cerut tubul că la testarea cu clasicul deget nu s-a decelat nimic. Trebuie luat totul la mână, insa cineva cu o schemă sau experiență/povestioară cu ele ar fi totuși mai la îndemână. Dacă nu, rămâne sa iau totul la puricat si sa văd care ce este. Nu am marcaj nici măcar pe condensatorul ăla de IPRS ca sa am o idee vaga daca pe-acolo e vreo linie de înaltă tensiune spre așa zisul tub. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Pe baza sugestiei dumneavoastră am căutat o idee de tuburi Geiger miniaturale si am descoperit SBM10 SBM21care au terminalele la același pol si nu bilateral si cameră de ioni specifică, la celălalt pol Semne mari de intrebare le ridica SBM20M-ul din imaginea atașată...să fie oare el ? Dar de ce vopsit ? Specificații pentru SBM20M: Intended for beta and gamma radiation. Voltage of start of counting: 260 – 320V; Operating voltage: 350 – 475V; Length of flat part of counting curve (plateau): 100 V Geiger plateau slope: < 0.15%/V; Own background: < 1 imp/s; Working temperature range: -50…+60 C Working life: 50*10E+10 counts Weight: 2,5g. Dimensions: Length 48mm, diameter 10mm Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Vopseaua nu afectează câtuşi de puţin detecţia, fiindcă particulele cu energii mari trec uşor prin materiale dielectrice.Probabil vopseaua ar fi avut un rol de izolator, să nu conturneze din cauza umezelii şi să afecteze alte componente învecinate... Daţi jos componenta ce o suspectam a fi tub Geiger şi măsuraţi-o cu un capacimetru şi cu un ohmmetru.Dacă nu prezintă nici capacitate semnificativă (sute de nF- 1uF)sau rezistenţă infinită, probabil e un tub miniatură.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Acum 9 minute, validae a spus: Vopseaua nu afectează câtuşi de puţin detecţia, fiindcă particulele cu energii mari trec uşor prin materiale dielectrice.Probabil vopseaua ar fi avut un rol de izolator, să nu conturneze din cauza umezelii şi să afecteze alte componente învecinate... Daţi jos componenta ce o suspectam a fi tub Geiger şi măsuraţi-o cu un capacimetru şi cu un ohmmetru.Dacă nu prezintă nici capacitate semnificativă (sute de nF- 1uF)sau rezistenţă infinită, probabil e un tub miniatură.... Mâine după-amiază când ajung la Craiova o sa ii acord puțin mai multă atenție si vă anunț de rezultate. Cu ocazia asta o sa iau la măsurat si circuitul propriu-zis ca sa vedem unde e buba. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Acum 5 ore, Misstretz a spus: Avertizor de Radiatii Nucleare IFA 104A si ca este ori dozimetru, ori contor Geiger Contorul/dozimetrul prin definitie, masoara. Asta fiind doar avertizor, sesizeaza radiatiile peste un anumit nivel. Depinde cum a fost calibrat. Pe cablaj se poate intui un multiplicator de tensiune plecand de la acel traf si tensiunea obtinuta se aplica acelei piese maro. Cel mai plauzibil ar fi sa fie tubul sub acea vopsea. Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 (editat) Este un avertizor de radiatii, CIP, cum il numeam noi. Este un montaj care doar avertizeaza prezenta radiatiilor. Orientativ, frecventa "ciripiturilor" iti da o indicatie asupra intensitatii/dozei de radiatii. Era dotat cu un GM facut in IFIN, pe care nu-l vad in poza. Functionarea era simpla. Sursa de inalta tensiune, mutiplicator cu diode, alimenta detectorul. Cind se producea o ionizare in acesta, semnalul de pe detector deschidea un bistabil, care producea un sunet asemanator cu ciripitul unei pasari, de aici si denumirea de "CIP". Ma rog, mai insemna si Contor Individual Portabil. Prin anii 80, s-au mai facut unele cu un integrat. Din asta cred ca mai am unul scos la casat. Daca dau de el, ii pun poze. Acel "transformator", este oala de ferita a oscilatorului ce furnizeaza tensiunea multiplicata apoi de diode. CIP-ul nu avea prag, el sesiza radiatia incepind de la nivelul fondului natural de radiatii. Daca imi aduc bine aminte, dadea un semnal continuu de pe la 50uGy/h. Tot din pacate, nu mai am cartea tehnica. Un pacat al CIP-urilor era araldita in care era incastrata oala: uneori, in timp rupea firele bobinei. Din experienta mea: nu am vazut niciodata un detector de radiatii vopsit. Editat Decembrie 7, 2019 de icar Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 (editat) Acum 10 ore, icar a spus: CIP-ul nu avea prag, el sesiza radiatia incepind de la nivelul fondului natural de radiatii. Daca nu avea prag, inseamna ca ciripea tot timpul ca voiosul. Mai alert sau mai lent, dar facea zgomot tot timpul, pt ca sesiza fondul. Asta ma gandesc in anumite medii devenea obositor, mai ales daca erau mai multi cu aparatul in piept...se luau la intrecere Logic ar fi fost sa fie calibrate, dar nu am avut pe mana nici un exemplar din asta, nu stiu, deci iau de bun ce aflu. Am niste tuburi GM vopsite cu negru, facute la IFA, dar vopseaua aia e departe de cea maro din poza...ala pare mai repede un condensator, dar asta inseamna ca tubul era undeva in afara cablajului, si pe moment lipseste. Editat Decembrie 7, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Cum nu am găsit pe net alte poze cu acest model, în care să se vadă clar tubul, presupun că este acel cilindru vopsit maro.Poate mă înşel, nu ar fi prima dată... Dar observ şi prezenţa câtorva ,,tăntălăi,, cum le mai spuneau unii meseriaşi mai demult, sau condensatorii tip ,,picătură,, cu tantal.Eu vă recomand din capul locului să-i verificaţi cu atenţie şi eventual (şi preferabil) să-i schimbaţi pe toţi cu nişte condensatori moderni miniatură, fiindcă cei de atunci (mai ales cei de producţie autohtonă)aveau un obicei prost în a se scurtcircuita din senin..... Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 7, 2019 Partajează Postat Decembrie 7, 2019 Acum 10 ore, validae a spus: poze cu acest model, în care să se vadă clar tubul, presupun că este acel cilindru vopsit maro. E un singur mod de a afla...se rade putin din vopsea si daca da de sticla e GM daca da de metal sau plastic ordinar, e condensator. Dupa forma terminalelor, mai ales ca unul e mai gros, ca si cum ar fi sertizata sarma de iesire, imi pare mai mult condensator electrolitic. Daca era un GM miniatura, nu avea ce sa caute acolo acea sertizare. Si eu presupun. Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Citat Daca nu avea prag, inseamna ca ciripea tot timpul ca voiosul In absenta unei surse, doar fondul natural, era un semnal la 40 - 120 secunde. CIP-urile nu se calibrau, nu aveai ce, doar se verifica functionarea lor. Se purtau doar cind intrai in cimp de radiatii, si atunci erau utile, nu te deranja, din contra! E posibil ca detectorul sa fie acel cilindru maroniu, eu insa, nu am vazut insa asa ceva. Nu toti detectorii erau din sticla. Aveau si invelis metalic. Plastic nu. Pentru lamurite, trebuie citit ce scrie pe piesa, altfel doar presupunem. Cum spuneam, nu mai am schema, dar ea este foarte simpla, se poate ridica usor, deslusind cablajul si legarurile la piese. Dupa mine, problema ar putea fi la oala de ferita, contacte intrerupte. Daca tiuie incontinuu, problema poate fi si la detector, care da un semnal fals, bistabilului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Acum 11 ore, icar a spus: Este un avertizor de radiatii, CIP, cum il numeam noi. Este un montaj care doar avertizeaza prezenta radiatiilor. Orientativ, frecventa "ciripiturilor" iti da o indicatie asupra intensitatii/dozei de radiatii. Era dotat cu un GM facut in IFIN, pe care nu-l vad in poza. Functionarea era simpla. Sursa de inalta tensiune, mutiplicator cu diode, alimenta detectorul. Cind se producea o ionizare in acesta, semnalul de pe detector deschidea un bistabil, care producea un sunet asemanator cu ciripitul unei pasari, de aici si denumirea de "CIP". Ma rog, mai insemna si Contor Individual Portabil. Prin anii 80, s-au mai facut unele cu un integrat. Din asta cred ca mai am unul scos la casat. Daca dau de el, ii pun poze. Acel "transformator", este oala de ferita a oscilatorului ce furnizeaza tensiunea multiplicata apoi de diode. CIP-ul nu avea prag, el sesiza radiatia incepind de la nivelul fondului natural de radiatii. Daca imi aduc bine aminte, dadea un semnal continuu de pe la 50uGy/h. Tot din pacate, nu mai am cartea tehnica. Un pacat al CIP-urilor era araldita in care era incastrata oala: uneori, in timp rupea firele bobinei. Din experienta mea: nu am vazut niciodata un detector de radiatii vopsit. Cel pe bază de integrat era, din câte imi amintesc IFA 104A-SM. Dacă il mai aveți sunteți dispus sa il vindeți/donati ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 Ca sa va faceți o idee, cam așa se comportă la momentul actual: VID-20191207-WA0005.mp4 Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 8, 2019 Partajează Postat Decembrie 8, 2019 (editat) Verificaţi totuşi sau schimbaţi condensatorii cu tantal (albaştri, tip ,,picătură,,) fiindcă e foarte posibil să fie străpunşi unii dintre ei... Editat Decembrie 8, 2019 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum