Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O istorie a tranzistorului,

xubi

Postări Recomandate

Acum 22 ore, Усилитель a spus:

se poate face aur din alte metale ( cred ca din plumb ) 

Din ce am citit eu, aurul, platina parca mai nou si iridiu, provin din colapsarea stelelor neutronice.

Mai era o vorba ''we are all star dust''

Link spre comentariu
Acum 54 minute, maxente a spus:

Din ce am citit eu, aurul, platina parca mai nou si iridiu, provin din colapsarea stelelor neutronice.

...si din exploziile supernovelor.

Ca si multe alte elemente mai grele decat Fe si Ni,  si a caror obtinere prin fuziunea celor mai usoare ar necesita mai multa energie decat ceea ce este disponibil in mod obisnuit in stele.

Cel putin asa zice teoria actuala confirmata si de niste observatii g'astronomice, altfel practica a dovedit deja pe internet si mai ales pe iutub mintilor deschise ca aurul se obtine in cantitati enorme folosindu-se tehnologii extraterestre in Zona 51, lucru ascuns de catre guverne poporului muncitor aliat cu taranimea muncitoare, pentru ca aceste guverne controlate de Oculta pamanteano-extraterestra sa poata da miile de tone de h'aur bogatilor lumii pentru ca acestia sa ne tina inrobiti mereu la munca, in loc de a ni-l da noua poporului pentru a putea sta acasa avand gratis vilane, be-em-veuri, si mai ales smartfoane scumpe si femei ieftine (sau invers!).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

On topic...chestia hazlie cu tranzistorul asta e ca la momentul t_0 s-a " inventat " si la momentul t _0 +1 s-a atasat modelul matematic & stuff... chestia s-a repetat cu  " succesuri " cand firma " Sony " a cumparat patentul de la americani...vezi celebrele  carnetele = ochiul & timpanul .

La începutul anilor 1950, Ibuka a călătorit în Statele Unite, auzind despre invenția firmei Bell Labs, tranzistorul.[10] El i-a convins să licențieze tehnologia tranzistorului pentru compania sa japoneză. În timp ce multe companii americane căutau cum să folosească tehnologia tranzistorului în scopuri militare, Ibuka și Morita căutau cum să o aplice în comunicații. Deși companiile americane Regency și Texas Instruments au creat deja primele radiouri cu tranzistori, compania lui Ibuka a reuși să le comercializeze cu succes pentru prima dată."

Sony TR-55 first transistor radio from Japan

Ps. Pe ozene-uri s-au vazut in fapt viitoarele cipuri si nu tranzistori pe radiator, fibre optice, calculatoare cuantice...etc :ops

Editat de okean
Link spre comentariu

Faptul ca evenimenteul de la Rosswel a avut loc vara si experientele cu semiconductori au durat din Noiembrie17 pina in Decembrie 23 fac sa zica lumea ca este tehnologie furata de la extraterestrii. ( chestia cu balonul meteorologic este cacialma ,dar nu au avut de ales in recunosterea lucrurilor reale , in realitate a fost un balon High-tech construit pt spionarea  experientelor atomice rusesti , balonul facand parte din proiectul Mogul ,  in 1997 iunie 27 Pentagonul a pus  la dispozitia jurnalistilor 231 de pagini ale anchetei precum si toate pozele facute )

Ferdinand Braun  (1850-1918 ) in 1874 deja publicase experientele sale cu sulfit de plumb care prezenta efectul de dioda , dar intimpina probleme cu fixarea mecanica a electrozilor acutiti pe suprafata ,asa ca mai tirziu abandoneaza .

In 1920 fizica ajunge la stadiul ca poate explica diferite fenomene din cristale ,astfel E. Lilienfeld  (1881-1963 ) pune bazele teoretice ale tranzistorului  ,

pe care breveteaza la nivel teoretic in 1926 .

La laboratoarele Bell sub conducerea lui Mervin Kelly deja in 1936 se desfasoara experiente cu cristale , o echipa din care face parte Russel Ohl  , dar si BillShokley , Jack Scaff , ajung la jonctiunile p si n .Vine razboiul si au alte prioritati ,se lasa munca sa zaca ...in asteptare .Dupa razboi Mervin Kelly aduna echipa si se apuca de lucru , si se stabileste ca nu are sens stricarea energiei ,timpului etc pe multe materiale ci ajunge sa se concentreze pe 2 materiale : germaniu si siliciu .

Bill Shokley ajunge la convingerea logica : un tranzistor ar fi eficient , asa ca prima limita este depasita cand John Bardeen intelege corect fenomenele  ( pina atunci masuratorile nu bateau cu teoria ) si cu colegul lui Walter Bratainn ajung la concluzia ca suprafata trebuie sa fie foarte pura .Asa ca la sfarsitul lui Noiembrie 1947 se ajunge la primul transfer -rezistor ,redenumit transistor (   care era foarte mare , chiar "dur "la finisari ia parte William Shokley  ,si prezentat in 16 Decembrie conducerii firmei .

Un procesor "depasit "cu numai 47 milioane de tranzistoare ( Intel Atom ) 

intel-atom-processor-die-on-finger--dyn-

Link spre comentariu

Trebuie sa-l amintim pe Herbert Mataré fizician german care impreuna cu   Heinrich Welker  au demonstrat la 13 augusst 1948 primul tranzistor eurropean independent de cercetatorii de la Bell Labs !

In timpul WW2 a lucrat la firma " Telefunken "  unde a observat pentru prima oara efectul de transconductanta in timpul fabricarii diodelor cu siliciu ce se foloseau la radarele germane !

ED704-Wylie-WEB.jpg

In 1951-1952, Mataré a fondat firma Intermetall in Düsseldorf, prima firma din lume care  oferit diode si tranzistori  !

A fost un OZN prabusit in Muntii Padurea Neagra in 1936 langa Freiburg, ala e vinovatul :rade:

Editat de okean
Link spre comentariu

Chestia cu ozn-ul a fost o gluma, evident ! Dupa imparteala de la C.A.E.R noua romanilor ne era rezervat domeniul agricol, totusi am "scos capul" cu succes, uitam ca Romania a fost si este o tara in curs de dezvoltare...

Link spre comentariu
Acum 12 ore, okean a spus:

A fost un OZN prabusit in Muntii Padurea Neagra in 1936 langa Freiburg, ala e vinovatul

Ultimele ramasite ale ozeneului Intermetall se pare ca au fost asimilate de catre Diotec.

Despre alte ozeneuri prabusite în zona puteti afla de ex. de aici.

Link spre comentariu

Eu nu inteleg o chestie.

De ce furam tehnologie asa in pas cu moda?

Adica lampa e clar cum merge, aia eu zic ca sigur noi am inventat o .

Pana la tranzistor e un pas sa il inventam.

Deci e oarecum urmatorul pas. Merita furat?

Dar de furi ceva din ozn, nu mai bine alegi ceva mai avansat? Gen cum sa ajungi din alta galaxie pana aici si sa nu mori de batranete?

Hmmm. Sau oare regii petrolului tin secreta tehnologia?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări