Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Combina frigorifica Zanussi

Costica Tv

Postări Recomandate

Eu am Bosch "no frost", destul de vechi (14 ani) si intr'adevar peretii sunt calzi...dar inauntru nu gasesti gheata, decat pelicula de bruma in congelator pe carne iar in frigider temperatura rece constanta. Are duze de aer pe usa si in carcasa ca sa recircule - nu stiu exact daca aerul recirculat e ca sa tina carcasa rece la temp constanta sau doar ca sa extraga umezeala. In orice caz fata de frigiderele clasice, nici nu se compara. Am patit odata ca ventilatorul din congelator, sau din spatele sau, sa loveasca de gheata, cand a fost deschisa peste noapte usa congelatorului, de catre niste gaini rebele.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costica Tv

7

• validae

5

• PeterKis

2

• yo9gcc

1

Top autori în acest subiect

Tinand cont de sfaturile primite, o sa-l las exact asa cum a fost proiectat de fabricant, il las la maxim ca raceste suficient...., imi pare bine ca am aflat de ce face acele picaturi....ma gandeam ca e defect....oricum la bani astia 200 de lei e pomana...

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
La 01.12.2019 la 21:47, Costica Tv a spus:

Tinand cont de sfaturile primite, o sa-l las exact asa cum a fost proiectat de fabricant, il las la maxim ca raceste suficient...., imi pare bine ca am aflat de ce face acele picaturi....ma gandeam ca e defect....oricum la bani astia 200 de lei e pomana...

Trebuie sa-ti imaginezi ca in spatele plasticului aluia al carcasei, la interior, sunt lipite niste conducte din aluminiu.

In aceste conducte vaporizeaza un refrigerant la o conditie de presiune-temperatura, apropiata de -25grd teoretic. De dragul discutiei, sa ne imaginam ca ai 20ml de teava. Considerand puterile de racire din proiectare, congelatorului ii este atribuita o lungime, corespunzator unul 75% din total, iar frigiderului diferenta.

In timpul functionarii, plasticul ala devine foarte rece. Consecinta normala este ca in conditiile alea sa se ajunga la punct de roua la suprafata respectiva, iar atat timp cat masina frigorifica functioneaza, acele picaturi vor ingheta. La un moment dat termostatul declanseaza, si masina intra in pauza. Cresterea temperaturii acelei suprafete peste punctul de inghet, duce la dezghetarea acelei pojghite de gheata, acele picaturi se scurg pe peretele aparatului si se aduna pe tigaia compresorului, unde prin evaporare ajutand la racirea acestuia.

Este o functionare normala...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

A tecut ceva vreme de la postarea Topicului dar...eu acum m-am lovit de aproape aceeasi problema. Congelatorul este rece bine, indiferent de reglajul termostatului iar compartimentul de alimente nu vrea sa se raceasca nici la reglaj maxim al termostatului. Este vreo rezolvare la nivel de amator a acestei probleme? sau este o problema a frigiderului,  este o functionare "normala" la acest tip?. Precizez ca frigiderul a fost transportat, nu se stie cum, l-am pus in functie dupa vreo 3 ore, timp in care am facut igenizarea lui. Acum are deja 12 ore de functionare si nu s-a schimbat nimic. Compresorul functioneaza in continuu, am reglat termostatul la maxim. Ce se aude? se aude functionarea compresorului,apoi  la fiecare 3 secunde se aude o bolborosela care tine intre 5 si 10 secunde. Alte simptome nu am gasit, eu. Ah era sa uit ...nu am facut testul COVID pentru el asa ca eliminam din start posibilitatea asta. 

Tipul frigiderului eate Zanussi ZFD-19/5-R

Editat de PeterKis
corectura si adaugare
Link spre comentariu

Daca raceste in congelator, dar nu raceste in frigider, ai nivel scazut de refrigerant. Bolboroseste refrigerantul. Nu se opreste pentru ca nu declanseaza din termostat.

Este periculos in regim de amator se servisat, R600a este extrem de inflamabil. A bagat "frigotehnisti" in spital cu arsuri grave.

Te pot invata sa-l incarci, dar nu se justifica, pentru ca sculele necesare sunt destul de scumpe.

Se poate teoretic reincarca ieftin si neintruziv, cu dispozitiv de strapungere pierdut si un spray de R600a. Chiar si fara manometru, cu un cantar de bucatarie.  Dar trebuie mare grija si respectat indicatiile la litera si sange.

Te gandesti si ma anunti.

ATENTIE! Nu va jucati cu tentative de service la frigiderele casnice. Refrigerantul ecologic R600a este inflamabil si extrem de periculos in anumite conditii. Cunosc cazuri de explozii cu  distrugerea ferestrelor si arsuri grave.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 ore, nomikos a spus:

Daca raceste in congelator, dar nu raceste in frigider, ai nivel scazut de refrigerant. Bolboroseste refrigerantul. Nu se opreste pentru ca nu declanseaza din termostat.

Este periculos in regim de amator se servisat, R600a este extrem de inflamabil. A bagat "frigotehnisti" in spital cu arsuri grave.

Te pot invata sa-l incarci, dar nu se justifica, pentru ca sculele necesare sunt destul de scumpe.

Se poate teoretic reincarca ieftin si neintruziv, cu dispozitiv de strapungere pierdut si un spray de R600a. Chiar si fara manometru, cu un cantar de bucatarie.  Dar trebuie mare grija si respectat indicatiile la litera si sange.

Te gandesti si ma anunti.

ATENTIE! Nu va jucati cu tentative de service la frigiderele casnice. Refrigerantul ecologic R600a este inflamabil si extrem de periculos in anumite conditii. Cunosc cazuri de explozii cu  distrugerea ferestrelor si arsuri grave.

Pai....ar fi o provocarae, care pe vremuri nu as fi pierdut-o dar acum am alta optiune, pot sa-l schimb. Multumesc mult de interes si de sugestiile tale. Ma bucur ca am pus intrebarea fiindca m-a convins sa-l schimb repede, deja am anuntat firma sa pregateasca un alt frigider. Multumesc inca odata, toate cele bune si sa ramai sanatos.

Link spre comentariu
La 30.11.2019 la 21:33, Vizitator a spus:

Felicitari, tocmai ai descoperit un frigider cu sistem "no frost" :rade:. Sa-i faci o igienizare riguroasa si apoi o molifta.

nu este  NO FROST este unul normal compus din congelator si racitor(partea de jos) si e normal sa faca picaturile respective care se scurg si se evapora

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări