Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa DC laborator

maxente

Postări Recomandate

Până n-o cumperi, nu ai de unde şti cât e de bună....de exemplu, eu am comandat o mică sursă din asta:https://www.aliexpress.com/item/4000002417421.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.d4364c4d0EM6VV

Foarte drăguţă sursa, afişează fie tensiunea şi curentul de intrare (după traf+punte sau sursa primară în comutaţie), sau de ieşire.Se pot regla separat, atât tensiunea cât şi curentul dorite. Deci poate fi transformată în sursă de tensiune constantă, cât şi de curent constant. Dar surpriza a fost când am finalizat toată construcţia....ca să creşti tensiunea cu 1V pe encoderul sursei (nu e un potenţiometru ordinar) trebuie să-l învârţi de nu mai puţin de zece ori !!! La fiecare rotaţie completă a butonului, sursa creşte tensiunea cu doar 100mV, chinezul care a conceput-o a fost maniac, la fel şi tolomacul de român care nu a citit atent toate specificaţiile înainte s-o comande....

La ce dracu i-o fi trebuit o aşa rezoluţie nu ştiu, putea să facă reglajul cu 1V/rotaţie sau măcar 0,5V/rotaţie. E un chin să creşti tensiunea sau s-o scazi de la 1V la 10V de exemplu.....

Aşa că, dacă te hotărăşti să comanzi ceva, citeşte de zece ori ce scrie chinezul acolo....să n-ai surprize neplăcute. Dar avantajul celei prezentate de tine e că are şi tastatură, poţi introduce rapid valorile, iar eventualele reglaje fine se fac din encoder.....a mea nu are tastatură numerică.

Editat de validae
Link spre comentariu

Asa ca idee am vizualizat clipul australianului cu sursa testata de el. Din ce a testa, zice ca e chiar buna, mai ales la banii ceruti de chinez pe ea.

Acum 4 minute, miticamy a spus:

Deci sursa in comutatie de 48V la intrare urmata de o sursa in comutatie coboratoare. Zgomot cat cuprinde!

Vizualizati clipul australianului sa vedeti ca sursa are zgomotul ei propriu indiferent din ce alimentare continua este ea alimentata.

Am pus mai jos de unde incepe sa testeze zgomotul

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pai nu ai decriptat mesajul meu: sursa de la intrare este zgomotoasa. Si daca nu ar fi zgomotoasa, eu am scris .."urmata de o sursa in comutatie coboratoare". Iar comutatie=zgomot. De ce se chinuie atatia colegi sa faca surse liniare cu traf retea si 723 sau 317?

EDIT: in film este o sursa in comutatie la intrare, tu ai pus de fapt decat sursa controlabila, adica poti pune si un traf de 50Hz la intrare. Graba de a posta.

sursa-reglabila-placa.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 7 ore, validae a spus:

Până n-o cumperi, nu ai de unde şti cât e de bună....de exemplu, eu am comandat o mică sursă din asta:https://www.aliexpress.com/item/4000002417421.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.d4364c4d0EM6VV

....................

La ce dracu i-o fi trebuit o aşa rezoluţie nu ştiu, putea să facă reglajul cu 1V/rotaţie sau măcar 0,5V/rotaţie. E un chin să creşti tensiunea sau s-o scazi de la 1V la 10V de exemplu.....

..................

probabil ca foloseste un encoder ieftin, cu 20 de pasi, puteti incerca unul cu 128/256 de pasi dar acesta costa mai mult ca sursa!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, alcon a spus:

O adevarata sursa de laborator arata numai asa.

O adevarata sursa de laborator poate arata si asa...

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Dacă nu vedeţi fotografia anexată, e o chestiune de browser.Eu de obicei folosesc Mozila Firefox (browser implicit Linux)şi apare poza.Dar nici cu Opera nu am avut probleme..

Editat de validae
Link spre comentariu

Am inteles , banuiam ca e ceva cu browserul  . Eu folosesc Opera , de 20 de ani . Dar nu fac modificari , de altfel vad toate foto de pe net . E suficient ... Am patit si cu atasamente postate de mine , nu erau vizibile pe forum . Asta este , nu le putem avea pe toate . 

P.S. - la Linux nu ma incumet , nu sunt suficient de introdus in subiect . Si am si ceva softuri care merg numai pe win . Mai am doua laptop - uri cu Mac , din aceleasi motive . QuarkXPress de Mac , asa cere o tipografie fisierele .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

O adevarata sursa de laborator poate arata si asa...

cred ca nu a fost postata nici o foto ci colegul a dorit doar sa spuna ca afirmatia cu ''poate arata NUMAI asa'' nu este cea mai adecvata ci ca sursa poate arata ''si asa''!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări