Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un GU43B sau doua ?

yo3fkc

Postări Recomandate

Uuuuuu. Aoleu muicaaaaa! Daca as gasi asa, la 1000 Euro un Emtron DX-3SP de-asta, as juca si la loto!

Nici gand. Asa, strict informativ, eu am mai construit la comanda, de-astea home made, cu lampi modeste, gen GK-71, GI-7, GMI-83. Fara 500 Euro nu ma apuc. Si repet, e vorba de homemade si puteri sub 1 KW.  Nu ai cum sa le faci mai ieftin. Carcasele le comand din aluminiu vopsit in camp electrostatic la o firma din Craiova - 100 euro, variabilul dinspre anod il pun intotdeauna cu vacuum, il iau de pe Ebay cu 120 Euro, Transformatorul il bobinez eu, ca  daca il comand la Petra e si mai scump. Pentru un traf de 1KW, 3000V intra ceva cupru... inca 100 Euro minim. Lampile hai sa fie vreo 30 Euro. Comutatorul filtrului Pi, e si el vreo 30 EURO. Electroliticii ii iau din China, 40 Euro/set. Daca le adun, raman cu un castig de maxim 100 Euro. Si imi ia vreo 2 saptamani sa il fac (timpl liber ma refer). Eu zic ca nici nu merita de fapt sa fac la 500 Euro...

Link spre comentariu

La trafo e mai multa cheltuiala. Costa miezul magnetic, carcasa bobinelor, jugul, impregnarea cu lac izolant in incinta vidata si tratamentul termic (polimerizarea lacului), vopsirea. Si la restul sunt cheltuieli in plus. 

Consider ca este optim sa cumparati ceva fabricat industrial, de la second hand, macar trafo sa fie bun, ca restul sunt inlocuibile cu ce se gaseste la noi.

Link spre comentariu

In orice caz,cand vezi ca nu mai au loc picioarele sub masa de lucru din cauza cutiilor cu componente si alte cutii 'absolut necesare " e timpul sa mai dai din ele !:)

Link spre comentariu

Se zice ca "cine cumpara e om, nu cel care vinde". Piesele sunt bune si peste o suta de ani, daca ai urmasi care sa le foloseasca.

Eu n-am tone de piese, ca altii, doar kilograme, cumparate. Unii lucrau la serviciu cu tot felul de piese, se mai agatau de maneca hainei si ca sa nu cada pe jos si sa faca mizerie, respectivii le bagau in buzunar. S-au adunat multe, cu timpul,

Link spre comentariu
Acum 8 minute, VAX a spus:

Se zice ca "cine cumpara e om, nu cel care vinde".

cine/unde zice? n-am intilnit pina acuma expresia asta!

oricum, este valabila doar daca piesele cresc singure in copacul din curtea proprie, altfel trebuie sa le vinda cineva ca sa poata fi cumparate! trebuie sa fiti tare mindru de acele kg de piese! eu, care spre deosebire de dv. mai si lucrez cite ceva, nu cred ca am un kg de tranzistoare nici daca ii pun si pe cei in capsula TO18!

stiu deja citeva cazuri in care urmasii au aruncat cele adunate ''de-o viata'' dupa decesul posesorilor si incerc sa nu fac sa nu adun ca hirciogul, iar peste o luna sau un an sa apara un anunt de genul ''familia celui care a fost xxx'''!

Link spre comentariu
Acum 7 ore, VAX a spus:

Unii lucrau la serviciu cu tot felul de piese, se mai agatau de maneca hainei si ca sa nu cada pe jos si sa faca mizerie, respectivii le bagau in buzunar.

Da mare trebuie sa fi fost invidia, daca dupa atâtia ani înca va mai roade.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Sa revenim ...

Sunt la capitolul dimensionare gabarite .

Cam marisor o sa iasa , baza aprox 35x35 cm , inaltimea cred ca in jur de 100 cm ( nu am terminat de calculat )

S-a ivit urmatoarea problema , mufa de antena .

Ca nu cred ca PL 259 duce .

Ceva recomandari ?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo3fkc a spus:

Ca nu cred ca PL 259 duce .

Duce. Da' macar incearca sa pui un conector de calitate (adica Ag + teflon), tine si 5 kW.

Eu am lucrat HF cu 100W (200W accidental) pe SMA si cu 1kW (accidental 1,5 kW) pe BNC.

In conditii de adaptare pe 50 ohmi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 minute, Traian B a spus:

Duce. Da' macar incearca sa pui un conector de calitate (adica Ag + teflon), tine si 5 kW.

Eu am lucrat HF cu 100W (200W accidental) pe SMA si cu 1kW (accidental 1,5 kW) pe BNC.

In conditii de adaptare pe 50 ohmi.

Daca nu gasesc altceva o sa folosesc PL 259 Ag+teflon .

Dar am niste amintiri deloc placute cu ea ( nu Ag , nu teflon ) la 1,5kW , e asevarat in mediu marin , cu umiditate multa .

Link spre comentariu

Treaba cu umiditatea e alta mancare de peste... Intradevar nu este potrivit in acele conditii de umiditate, SO239/PL259 nefiind conector etans.

D'a putere HF tine bine... Gandeste-te ca tot ce vezi pe piata (inclusiv liniarele de 2... 4 kW, OM Power, etc.) sunt cu acesti conectori care s-au vazut si la puteri chiar mai mari... 

Daca ai asa... indoieli si vrei sa fii mai catolic decat Papa (ori daca vrei 5kW in conditii de dezadaptare puternica), poti pune 7/16, dar eu cred ca nu are rost, nu uita ca la iesire dupa liniar eventual vei avea un powermetru, antenna tuner, poate si un comutator de antene... doar n-o sa pui la toate conectori care -vorba aia- se strang cu cheia de butelie?!

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Traian B a spus:

Treaba cu umiditatea e alta mancare de peste... Intradevar nu este potrivit in acele conditii de umiditate, SO239/PL259 nefiind conector etans.

D'a putere HF tine bine... Gandeste-te ca tot ce vezi pe piata (inclusiv liniarele de 2... 4 kW, OM Power, etc.) sunt cu acesti conectori care s-au vazut si la puteri chiar mai mari... 

Daca ai asa... indoieli si vrei sa fii mai catolic decat Papa (ori daca vrei 5kW in conditii de dezadaptare puternica), poti pune 7/16, dar eu cred ca nu are rost, nu uita ca la iesire dupa liniar eventual vei avea un powermetru, antenna tuner, poate si un comutator de antene... doar n-o sa pui la toate conectori care -vorba aia- se strang cu cheia de butelie?!

Nope . Powermetru integrat in linear , nope antena tuner , poate un comutator de antene ca mi-e cam lene sa tot mut cablurile de la antene ( vorbesc de viitor , ca acum nu am decat doua ) .

O sa studiez 7/16 , nu am avut de-a face cu ea pana acum .

Link spre comentariu

Pai si powermetrul ala intern liniarului, cum il etalonezi?... Iar mai tarziu cand vrei sa verifici, cum faci?... Cu un powermetru extern prevazut cu conectori SO239, ori cu un Bird cu conectori N , nu?!

Deci in final ajungi tot la concluzia ca SO/PL ar fi suficient...

Apropo'... unii cu Bird-ul pe conectori N sau SO masoara pana la 10 kW, iar modelul de powermetru Daiwa la 3kW are tot SO239... deci sunt suficienti.

Vezi ca 7/16 e un conector foarte bun dar si foarte scump si...  incomod, ca sa nu mai zic de adaptoarele pentru 7/16... eu sunt de parere ca nu merita sa intri in hora asta cu 7/16, la 3kW pentru utilizare in interior nici nu sunt necesari si nici nu merita... Unii folosesc de decenii SO/PL la liniare cu 4CX5000 si 4CX10000.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări