Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un GU43B sau doua ?

yo3fkc

Postări Recomandate

Acum 26 minute, sesebe a spus:

Adica daca vezi ca merge bine incepe sa nu-ti mai pese.....:95

Nu mai am like , ca meritai unul mare !

Vorba lui Murphy : Orice lucru provizoriu devine intotdeauna unul definitiv !:rade:

Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo3fkc a spus:

LE Amicul din ER are un QRO cu 2 buc GU74 in paralel si mi-a repetat de mai multe ori ca imperecherea nu este necesara .

Zice ca dupa maxim 20 de ore de functionare se uniformizeaza caracteristicile lampilor .

Tehnic nu prea inteleg cum se intampla , dar asta a fost afirmatia lui .

Nu este exclus ca prin cine stie ce aplicatii SF sa se fi utilizat tetrode imperecheate, insa in amplificatoare finale RF ca ale noastre eu nu am auzit. Nici nu am vazut prin oferte tetrode si pentode finale RF imperecheate, nici in sticla si nici metaloceramice.

In unele amplificatoare "mai cu motz" (precum RF-110A ce am avut eu) treaba asta cu neimperecherea s-a rezolvat prin existenta posibilitatii ca tensiunile pe G2 sa poata fi selectate (de exemplu in cateva trepte de 6V in jurul valorii nominale) separat pentru fiecare tub. Practic in trepte de 6V se ajustau tensiunile G2 separat pentru fiecare tub incat sa se obtina curenti de repaus cat mai apropiati prin cele doua tuburi finale, chestie cu care si subsemnatul s-a jucat in doua astfel de exemplare de amplificator si pot spune ca e ok. De ce nu s-a ales varianta cu UG1 reglate separat care aparent ar fi fost muuult mai simplu si mai ieftin de facut, nu stiu.... poate ca au vrut ca finalele sa aiba spatiu de lucru pentru UG1 identic...

Ce este mai interesant este faptul ca treaba cu imperecherea era atat de... hmmm..."serioasa" incat pentru fiecare valoare a tensiunii de alimentare a G2 exista doar un singur contact disponibil si deci era imposibil ca cele doua tuburi sa fie conectate cu G2 la acelasi contact si la aceeasi valoare a tensiunii pentru G2. Ceea ce inseamna ca chiar daca ar fi existat disponibile tuburi finale absolut perfect  imperecheate, aceasta imperechere oricum nu ar fi fost de folos, tuburile trebuind a functiona la tensiuni de G2 diferite cu cel putin 6V!

Oricum, daca functionau la curenti diferiti, nu se "uniformizau" de la sine.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, UDAR a spus:

Ești sigur ? Poți da o referință ? 

Amintirile mele îmi spun altfel .... dar sunt cam vechi . 

Este o informatie ajunsa in lumea radioscamatoricasca prin intermediul Handbook-urilor ARRL.

De exemplu aici, cauta dupa "silver" si vei gasi afirmatia respectiva referitoare la oxidul de argint.

1 oră în urmă, VAX a spus:

Daca nu sunt imperecheate (logodite), nu merg ? Nu se insumeaza puterea celor doua lampi ? Asta vrea initiatorul topicului, sa inroseasca sarma antenei.

Ba da, merg, problema este aceea ca "incarcarile" tuburilor sunt diferite dar nu asa mult cum s-ar intampla la tranzitoarele bipolare care au transconductante mult mai mari.

Altfel, va mai trece apa pe Dunare -pana ce o sa vedem tuburi din astea "originale" imperecheate, GU-81, GU-46, GU-74, GU-84, 3CX800, 3CX1500, 4-1000A, 4CX1000, 4CX1500B, QB5/750, etc., etc., etc. s-au folosit in paralel sau in push-pull in amplificatoare de uz profesional si totusi nu s-au gasit stocuri de tuburi "imperecheate" pentru ele, GU-46 a fost stoc aiic in Ro si pe la rusi pentru niste finale rusesti (nu-mi amintesc exact...Molnia... sau Taifun?!), finale  pe care eu le-am vazut aici in Ro la saitul de transmisiuni, GU-46 era prefinal in push-pull si desi au circulat sute de bucati de GU-46 pe la radioamatori, inca nimeni nu s-a vazut sa fi fost in perechi.

GU-84 s-a folosit pe larusi in amplificatoare de banda larga "distribuite" (cate 10 buc.!) si nu s-a vazut sa existe "seturi" de astfel de tuburi de rezerva "imperecheate"...

Link spre comentariu

Eu aici am un punct de vedere diferit, din pacate am avut probleme mari cu amplificatoare RF cu tuburi neimperecheate, chiar in aceste zile am pe masa un amplif 2X GI-7B care merge groaznic datorita neimperecherii tuburilor. Amplificatorul este construit de mine, cu tuburi nou-noute, puse in paralel dar neimperecheate si cu bias identic pe ambele tuburi. Unul dintre ele sare peste 120 grade la radiator iar celalalt sta pe la 70 grade. Puterea de iesire, in loc sa fie 700 - 800W, abia atinge 600. In situatia asta am de ales intre 2 variante: 1. Imperechez tuburile sau 2, fac bias reglabil pe fiecare tub in parte. Mi se pare mai usoara varianta 1 si voi imperechea tuburile. Daca am timp diseara dupa serviciu fac un filmulet sa vedeti dracovenia...

Link spre comentariu

Nu am semne ca ar genera vreun fel de RF, nici power-metrul nu indica nimic in repaus, nici transceiverul in receptie (stiu ca e HF, dar ceva tot ar trebui sa vad, macar "zgomot" mare pe intrare) . Dar ok, pot pune analizorul de spectru pe el sa vad ce se intampla, ca nu ma doare mana... Vedem in week-end, azi am ajuns tarziu acasa de la munca, iar pe zilele urmatoare nu se anunta program prea lejer...

Link spre comentariu

Dap .

Am apucat sa fac ceva sapaturi in legatura cu UX1XU .

Am observat ca nici el , nici DC9DZ , nu folosesc conzi in vid si nici comutare a benzilor cu relee in vid .

Sa fiu eu mai catolic decat Papa ?:scarpin

Link spre comentariu

Depinde ce materiale ai la dispozitie. Daca ai un comutator decent, cu minim 5mm intre contacte, il poti folosi si poti renunta la releele cu vacuum. Eu nu am avut un asfel de comutator, de altfel un Centralab decent ajunge la un pret echivalent cu 4 relee cu vid din Ukraina. Un variabil cu distanta mare intre placi variaza ca pret intre 50 si 100 Euro. Deja la 110 Euro se gasesc variabili cu vacuum. Pentru cei 10 euro diferenta, merita pus un vacuum, macar spre anod, ca acolo descarca. Spre antena, la 50 Ohmi, tensiunile sunt mult mai mici si riscul de descarcare e minim. In plus, in banda de 10m, se ajunge frecvent la capacitati de ordinul a 20 pF, acestea incluzand capacitatile parazite ale tubului si traseelor anodice.Multe variabile cu placi au capacitate reziduala de ordinul a 20 pF, ceea ce face imposibil acordul corect al liniarului in banda de 10m.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Normal ca merg lampile in paralel, isi face fiecare treaba si o doare undeva de vecina ei. Cum trag caii la caruta. Chestia cu imperecherea este stricta la configuratiile care cer echilibrare.

Link spre comentariu
La 01.02.2020 la 10:30, VAX a spus:

Normal ca merg lampile in paralel, isi face fiecare treaba si o doare undeva de vecina ei. Cum trag caii la caruta. Chestia cu imperecherea este stricta la configuratiile care cer echilibrare.

La tuburile clasice stiam treaba asta , era clasica . Am pus 4 buc GU50 in paralel .

Eu intrebam pe aici ce si cum in cazul metalo-ceramicelor , cu care nu am construit pana acum .

Si nu am prea vazut la "clasicii in viata" sa puna cate 2-3-4 in paralel .

Link spre comentariu

Desi mi-am tot zis ca nu ma mai bag in povestea asta, nu ma rabda degetele... O vreme. Treptat, o sa ma rabde, sunt sigur. M-ar interesa si pe mine schema de la o statie militara cu lampi finale in paralel... Intreb si eu pentru un prieten, care a avut cateva belele cu legatul in paralel la tuburi neimperecheate, dupa cum se vede in filmul de mai jos (nici puterea nu e ceea ce trebuie si nici incalzirile nu sunt nici pe departe egale): 

.

Link spre comentariu

Le pui in paralel cate vrei, dar trebuie sa aiba rezistoare in catod, decuplare cu condensatoare ceramice (RF), pentru echilibrarea curentilor. Cum se face cu tranzistoarele de la etajele finale audio.

Link spre comentariu

Acum 1 oră, VAX a spus:

Le pui in paralel cate vrei, dar trebuie sa aiba rezistoare in catod, decuplare cu condensatoare ceramice (RF), pentru echilibrarea curentilor. Cum se face cu tranzistoarele de la etajele finale audio.

Dece-i înjuri? 

Ceea ce spui tu înseamnă reacție negativa iar asa ceva nu are ce cauta într-un amplificator cu tuburi. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări