Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un GU43B sau doua ?

yo3fkc

Postări Recomandate

Nu e nevoie de nici un Ebay, Mitica, YO9FNJ face argintari absolut profesionale. Trebuie contactat, raspunde la mesaje atat pe faceb cat si pe whatsap. A argintat pentru mai multi amici de-ai mei super ok. Eu personal, am apelat la un pacient de-al meu care era inginer in domeniu, dar a trebuit sa-i furnizez piesa anodica. Am luat o furculita de argint din talcioc si a fost suficienta pentru 4 bobine. 

Link spre comentariu

Buna dimineata tuturor si multumesc pentru implicare !

In primul rand imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului dar , de ani de zile , in week-end internetul nu exista pentru mine .

Sunt de parere ca internetul este un mare pas inainte dar si o mare pacoste daca nu stii sa "pui frana" .

Liber la aruncat cu rosii in dinozaur , nu ma supar !:rade:

Am ceva sarma de argint dar e subtire , 2 mm patrati sectiune . Nu merge nici macar pentru 3,5 Mhz .

Iar de argintat in "regie proprie " m-a lamurit colegul @Usiliteli ( scuze , nu stiu sa folosesc chirilicele ) ca nu e cazul .

O sa apelez la sfatul colegului @dyogenes , caruia ii multumesc .

O zi excelenta va doresc tuturor , chiar daca e luni !:)

Link spre comentariu

Buna dimineata si o saptamana buna!

Daca ar fi dupa mine, aleg varianta cu un singur tub, sursa de inalta tensiune separata de amplificator, carcasele sa aiba aceeasi lungime si latime pt. a putea fi suprapuse intr-un rack. Poate cu timpul o sa apara si amplificator pt. 70MHz.

Link spre comentariu

Eu l-am gandit ca un dulap / rack cu sertare culisabile si mufe autoghidante in spatele sertarelor - tipul de mufa folosita in general de rusi .

Sertarul de jos HV-ul , apoi un sertar cu celelalte trafuri ( filamente , Ug2 , negativare , comanda automatizari ) si redresoarele / stabilizatoarele aferente .

Urmatorul sertar cu filtre de intrare , lampa/lampi , socul anodic si turbina de racire iar cel mai de sus filtrul PI cu releele de comutare benzi , etc .

Borna de antena pe capacul superior ( inca sunt in cautari de asa ceva , PL 239 nu cred ca se preteaza )

Intre timp am primit ceva vesti din UB5 , cica se poarta pe acolo 2 buc , astept amanunte si eventual scheme / detalii daca or avea bunavointa .

Link spre comentariu
La 08.12.2019 la 13:07, grosu99 a spus:

Daca dai 100 de euro pe lampi si doua sute pe socluri plus pe restul inca pe atat sau chiar dublu atunci ai bani si de o sarma de 5 argintata ca lumea sau luata de pe ebay ca atare ! Oricum ar fi pretul iese la jumate fata de un final  industrial ! Sarma haurita nu e buna ?!!

Aur:             Electrical resistivity    22.14 nΩ·m (at 20 °C)
Argint         Electrical resistivity    15.87 nΩ·m (at 20 °C)
Cupru         Electrical resistivity    16.78 nΩ·m (at 20 °C)

conform wiki

Deci este mai prost decit cuprul. Nici argintul nu aduce o imbunatatire foarte mare fata de cuprul pur dar oxidul de argint este conductor spre deosebide de oxidul de cupru.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Nici argintul nu aduce o imbunatatire foarte mare fata de cuprul pur dar oxidul de argint este conductor spre deosebide de oxidul de cupru.

Ești sigur ? Poți da o referință ? 

Amintirile mele îmi spun altfel .... dar sunt cam vechi . 

Link spre comentariu

Inca putin si ajungem sa .......bagam in camera criogenica = racire cu azot lichid si facem supraconductor .....parca vad ca se dubleaza emisia   :n1

Daca nu iese teava de frana argintata ,sau polishata si lacuita , ar trebui incercat varianta power  litza ........

Link spre comentariu

Acolo vorbește de conducție datorată acelor ”silver flakes” , Ag2O contribuind la mai buna ”împachetare” a acestora . Așa știu și eu despre anumite structuri de tip ”ionic” dar chestiunea era despre stratul solid de oxid care se formează la suprafața metalului . În fine, nu vreau să fac off topic prelungit . Mai cercetez. Mulțumesc . 

Link spre comentariu

Riscam sa derapam si sa facem inca un topic de 50 de pagini de teoria chibritului ud si uscat ulterior. Toti constructorii de amplificatoare utilizeaza in filtrul pi elemente argintate, toate sculele militare au componentele RF argintate, banuiesc ca nu or fi toti prosti si fraieri sa cheltuie argint in loc de cositor. Cu aurul, da, e o cu totul alta poveste, el este utilizat pentru a preveni coroziunea elementeleor expuse la intemperii, nu pentru imbunatatirea conductibilitatii.

Link spre comentariu

In RF curentul circula prin primii microni sau zeci de microni de la suprafata conductorului. Oxidul de cupru si sulfura de argint (argintul nu oxideaza) sunt semiconductori si au pierderi mari la o oarecare grosime. Oxidul de cupru apare repede, dar sulfura de argint (neagra) apare dupa ani de zile. De aceea bobinele RF de putere din cupru se arginteaza.

Cuprul curat si lustruit se poate acoperi si cu un lac cu pierderi mici si impermeabil la oxigen. Eu am folosit solutie de polistiren in diluant nitro. Polistirenul rezista pana la 100 de grade.

In locul cuprului argintat se poate folosi la nevoie si aluminiul. Oxidul de aluminiu este dielectric, nu are pierderi si poate fi oricat de gros.

Link spre comentariu
Frecventa ADANCIME  circulatie curent HF         
60 Hz 8,57 mm
1 kHz 2,08 mm
10 kHz 0,66 mm
100 kHz 0,21 mm
1 MHz 0,066 mm
10 MHz 0,021 mm
100 MHz 0,006 mm
1GHz 0,002 mm
Link spre comentariu
Acum 11 ore, sesebe a spus:

... Nici argintul nu aduce o imbunatatire foarte mare fata de cuprul pur ....

La prima vedere, asa este. Dar prin argintare se îmbunatateste starea suprafetei. Chiar si simpla lustruire a cuprului ajuta.

Link spre comentariu

Buna dimineata ,

Foarte interesante comentariile , mai invata si eu cate ceva .

Fac parte din cei care nu considera o rusine sa nu stie anumite lucruri ( nu le poti sti pe toate ) .

Revenind la tema initiala , aseara am avut o lunga si interesanta discutie referitoare la 1 sau 2 tuburi cu un prieten din ER .

Si mi-a recomandat sa il contactez pe UX1UX care cica e taticul QRO-urilor cu lampi rusesti .

Il are cineva prin loguri ?

Eu abia dupa amiaza o sa am timp de "sapaturi" pe net referitoare la el .

LE Amicul din ER are un QRO cu 2 buc GU74 in paralel si mi-a repetat de mai multe ori ca imperecherea nu este necesara .

Zice ca dupa maxim 20 de ore de functionare se uniformizeaza caracteristicile lampilor .

Tehnic nu prea inteleg cum se intampla , dar asta a fost afirmatia lui .

Link spre comentariu
Acum 32 minute, yo3fkc a spus:

Zice ca dupa maxim 20 de ore de functionare se uniformizeaza caracteristicile lampilor .

Adica daca vezi ca merge bine incepe sa nu-ti mai pese.....:95

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări