Vizitator Postat Decembrie 3, 2019 Partajează Postat Decembrie 3, 2019 (editat) Este evident o greseala, valorile de impedante rezultate sunt mult prea reduse. Daca s-ar calcula chiar si numai dupa cea ce recomanda PA0FRI pentru GU-43, tot ar rezulta impedante in jurul a 2k si respectiv 1k. Dealtfel, chiar si numai faptul ca pentru 2 tuburi (deci pentru un curent anodic total mai mare) a rezultat Za mai mare in loc sa reiasa mai mic(!) si au rezultat corespunzator si valori ale capacitatilor de acord la fel de... "viceversa", arata ca este o problema acolo. Oricum, eu deja numai din cifrele acelea care arata un input de vreo 6 kW... si deja ma furnica pe spate... Harrisurile mele (2 x 4CX1500B) aveau un input specificat de pana la 3,5 kW (putea merge si mai mult...), iar daca la inputul acela am putut sta linistit din motiv ca instalatia electrica la service fusese realizata de mine, totusi greutatea "fiarelor" (45kg liniarul + 80kg sursa) tot ma duce cu gandul la hernia de disc operata anul trecut si dupa care am vandut si ultimul QRO! ============ P.S. Acum am vazut ce vrei sa zici cu acel Ra si respectiv Za... insa tot imi pare o problema legata de impedanta mai mare rezultata pentru cazul cu 2 tuburi... Editat Decembrie 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2019 Partajează Postat Decembrie 3, 2019 (editat) Acum 3 ore, Traian B a spus: ma duce cu gandul la hernia de disc Daca nu le-ai montat pe roti dupa modelul YO4SI... ala care nu a primit cadoul este subsemnatul. http://yo4krb.blogspot.com/2013/04/modernizare-final-us.html Editat Decembrie 3, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2019 Partajează Postat Decembrie 3, 2019 1. Dorim sa obtinem 1,5KW, cu un randament de 50% si avem Ua=3300V, deci avem nevoie de un curent de 0.9A 2. Rezistenta anodica Ra= 3300/(1,87x0,9) = 1960 Ohmi 3. Alegem Q=10, deci vom avea Za = Ra/Q = 196 Ohmi 4. Rezonanta Ct (Anod) se obtine cand ZCt=Za, deci tot 196 Ohmi 5. Ct (variabilul anod) = 10^6 / 2 x pi x ZCt = 10^6/4308 = 232pF pentru 3,5 MHZ 6. Raportul de impedante este Za/Zantena = 1960/50 = 39,2 iar raportul capacitatilor este radical din 39,2 = 6,26 7. Cl (Load) = Ct x 6,26 = 2022pF 8. Ra + Rl = 1960+50 = 2010 9. Q=10, deci Rs= 2010/10 = 201 Ohmi 10. L=Rs/2 x pi x f = 201/21,9 = 9.17 uH Link spre comentariu
yo3fkc Postat Decembrie 4, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Multumesc tuturor pentru implicare ! @dyogenes Cam tot pe acolo sunt si eu . A pus cineva GU43B ca trioda cu grila la masa ? Ca putere pentru excitatie as cam avea ( FT-urile mele scot fiecare cca 200W ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Acuma vrei sa pui Rolls Royce-ul pe GPL? Link spre comentariu
yo3fkc Postat Decembrie 4, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2019 (editat) Acum 2 minute, dyogenes a spus: Acuma vrei sa pui Rolls Royce-ul pe GPL? Incerc doar sa o domolesc putin , ca o stiu cam naravasa ! Editat Decembrie 4, 2019 de yo3fkc Link spre comentariu
yo2mhj Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 (editat) Acum 4 ore, yo3fkc a spus: Părerea mea este că e păcat să pui o tetroda de genul acesta cu grilele la masa... Și,nu știu dacă G1 rezista in acest mod. Cred că dacă se are grija in proiectarea finalului nu o sa ai nici o problema cu el . Atenție însă,are nevoie de implementarea unor protecții bine gândite,vezi F1FRV,G3SEK... @dyogenes A pus cineva GU43B ca trioda cu grila la masa ? Ca putere pentru excitatie as cam avea ( FT-urile mele scot fiecare cca 200W ) Vezi mai sus...scriu de pe mobil. Editat Decembrie 4, 2019 de yo2mhj Link spre comentariu
yo3fkc Postat Decembrie 4, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Acum 41 minute, yo2mhj a spus: Vezi mai sus...scriu de pe mobil. Era doar o intrebare , eram curios . O sa folosesc schema clasica . In privinta protectiilor ai dreptate , toate metalo-ceramicelor sunt foarte pretentioase . Din pacate asta nu este domeniul meu forte , dar mai am muuuult pana acolo . Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 (editat) GU-43, daca bine imi amintesc, a fost conceputa sa lucreze pe submarine si putea opera pana la 8 minute fara racire. De altfel, exista multi constructori care nu o racesc cu presiune ci doar o ventileaza pur si simplu. Unde vreau sa ajung? Vreau sa spun ca nu e o lampa fragila. Atat timp cat se respecta regule minime de bun simt in ceea ce priveste operarea tetrodelor, lampa e foarte solida. Practic un GU-43 se poate distruge in doua moduri: 1. (si cel mai frecvent) este atacata in G1 cu putere mult mai mare decat cea admisa (Ca la CB, da-i in goora pana moare! ) si 2. - Stabilizatorul de grila 2 prost proiectat (configuratie serie si nu paralel, ca o zis nea' Gicu ca merge si asa) sau defect. De aceea e bine ca in serie cu alimentarea G2 sa se puna un bec (sau doua in paralel daca consumul G2 e peste 8W) de frigider, daca apare efect dinatron, se aprinde sau chiar se arde becul, dar tubul scapa. Tot ca si protectie, ramane sfant un rezistor bobinat de 100 Ohmi in serie cu o siguranta fuzibila din aceea mare, de sticla, speciala pt voltaj inalt, recuperata dintr-un cuptor cu microunde. Daca apare descarcare in anodul lampii, se arde siguranta, poate si rezistorul, dar lampa scapa... Eu personal nu cred ca sunt necesare alte protectii in regim de amator care stie cu ce se mananca tuburile. Daca faci pt vanzare, atunci da, cu un G3SEK (pe care oricum il suporta tot cumparatorul) scapi de toate belelele unui utilizator profan (emis fara antena, conectat iesirea amplifului la intrarea celuilalt transceiver, antena de VHFlegata la iesirea amplifului in 3,5 MHz, etc). PS. Banuiesc ca "Biblia" e citita deja... https://pa0fri.home.xs4all.nl/Lineairs/Frinear1500/FRI1500eng.htm Editat Decembrie 4, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 (editat) Domnilor, va salut! Am ezitat mult pana sa intervin, dar pana la urma mi-am zis ca e bine macar sa semnalez, indiferent daca OP intentioneaza sau nu sa schimbe ceva. O sa incerc sa fiu scurt. Intai si intai, am inteles de unde provin acei 196 Ohmi. Dupa parerea mea PA0FRI foloseste niste notatii neconventionale care creeaza confuzie. De exemplu ceea ce el noteaza Za (adica impedanta in anod asa cum este notata in foile de catalog) este in realitate reactanta capacitiva a condensatorului de acord. Asta am lamurit-o. Apoi, calculele facute de domniile voastre nu conduc la rezultatele asteptate. Sunt de acord ca se vor folosi condensatoare variabile, care se vor ajusta in timp real si valorile sunt "pe-acolo". Dar de dragul exercitiului academic, am facut o analiza a circuitului propus de @dyogenes si am constatat urmatoarele. Transformarea de impedanta duce la o sarcina in anod de 4.23KOhmi (la acord) in locul celor 2K optimizati. Ca urmare, tubul va ajunge sa incarce cam 380mA din cei 900mA posibili Puterea de iesire estimata va fi in jurul a 800W. Q-ul in sarcina al tank-ului va fi 22, in loc de 10, cat a fost ca data de intrare. Propun valorile: Ctune=215pF, L=9.7uH si Cload=1050pF, cu care am reusit sa obtin in simulare o putere de iesire de 1700W, la o tensiune de alimentare de 3300V, un curent anodic mediu de 898mA, un randament de 57% si un factor de utilizare a tensiunii de alimentare de 86%. Va pot da toate detaliile daca prezinta interes. Cu ocazia asta am inteles si de unde vine acel 1.87 din formula lui PA0FRI. Mie mi-a dat 1.84 , dar exista o zona unde fiecare pune ce vrea ... si se bazeaza mult pe experienta. Este acel factor de utilizare a tensiunii de alimentare, ptr ca tubul nu poate sa functioneze cu tensiune anod-catod egala cu zero. Cat de jos poate sa ajunga e deschis pentru dezbateri. Este, daca vreti, ceva echivalent cu tensiunea de saturatie de la tranzistorul bipolar. De asemenea, asa cum semnala si @Traian B , la folosirea a doua tuburi in paralel, impedanta de anod trebuie sa scada cam la jumatate, datorita capabilitatii sporite de a injecta curent in tankul final. Cu stima, Cirip Editat Decembrie 4, 2019 de cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 Ceva de Berg ala zicem si noi ? Stiu, asta suna a post RST, dar nu e cazul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 (editat) Acum 6 ore, cirip a spus: Domnilor, va salut! Apoi, calculele facute de domniile voastre nu conduc la rezultatele asteptate. Sunt de acord ca se vor folosi condensatoare variabile, care se vor ajusta in timp real si valorile sunt "pe-acolo". Dar de dragul exercitiului academic, am facut o analiza a circuitului propus de @dyogenes si am constatat urmatoarele. Transformarea de impedanta duce la o sarcina in anod de 4.23KOhmi (la acord) in locul celor 2K optimizati. Ca urmare, tubul va ajunge sa incarce cam 380mA din cei 900mA posibili Puterea de iesire estimata va fi in jurul a 800W. Q-ul in sarcina al tank-ului va fi 22, in loc de 10, cat a fost ca data de intrare. Propun valorile: Ctune=215pF, L=9.7uH si Cload=1050pF, cu care am reusit sa obtin in simulare o putere de iesire de 1700W, la o tensiune de alimentare de 3300V, un curent anodic mediu de 898mA, un randament de 57% si un factor de utilizare a tensiunii de alimentare de 86%. Va pot da toate detaliile daca prezinta interes. Cu ocazia asta am inteles si de unde vine acel 1.87 din formula lui PA0FRI. Mie mi-a dat 1.84 , dar exista o zona unde fiecare pune ce vrea ... si se bazeaza mult pe experienta. Este acel factor de utilizare a tensiunii de alimentare, ptr ca tubul nu poate sa functioneze cu tensiune anod-catod egala cu zero. Cat de jos poate sa ajunga e deschis pentru dezbateri. Este, daca vreti, ceva echivalent cu tensiunea de saturatie de la tranzistorul bipolar. Eu as fi curios de calcule. Pana acum, la toate amplificatoarele construite eu am folosit metoda lui PA0FRI si rezultatele au fost ok.. Editat Decembrie 4, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 5, 2019 Partajează Postat Decembrie 5, 2019 (editat) Acum 6 ore, dyogenes a spus: Eu as fi curios de calcule. Salut @dyogenes , O sa incep cu evaluarea impedantelor din anod pentru cele doua retele: cea rezultata din metoda lui PA0FRI si postata de tine si reteaua propusa de mine. Cu referire la schema de mai jos ... Am determinat modulul impedantei Zin prin 3 metode. Metoda analitica in care pur si simplu am calculat "babeste". Stii, toate babele de la mine din cartier stiu sa calculeze impedante ... Am aplicat formula si am evaluat-o numeric dand valori frecventei (omega). Am folosit un soft care stie sa opereze cu numere complexe. Daca cineva vrea sa verifice, este musai sa lucrati in complex. Nu lucrati doar cu modulele impedantelor ca "da cu virgula". Eu am folosit Matlab. Se mai pot folosi Python sau Octave ptr. ca stiu complex. Ar fi mers si Excelul, dar mi-ar fi luat mai mult timp scrisul formulelor. Rezultatele sunt date in graficele de mai jos. Ro este de fapt RL, dar i-am zis Ro de la R out. M-am apucat sa prelucrez Zin si cu creionul pe hartie, dar dupa vreo 3 pagini (greselile incluse), am abandonat. Poate mai reiau. Sunt curios sa vad in ce conditii este valabila aproximatia folosita de tine. Metoda a doua foloseste diagrama Smith. Nu am evaluat decat reteaua de 4K. Atentie, impedanta de normare a diagramei este de 2K, asta ca sa se vada clar impedanta. Se observa ca la rezonanta impedanta de intrare a retelei este de peste 4K Metoda a treia e prin simulare cu LTSpice Si in acest caz se confirma ca metoda propusa de PA0FRI conduce la obtinerea unei impedante de anod de peste 4K. De observat si faptul ca in cazul impedantei de 4K, curba e mai ingusta, selectivitatea este crescuta, ceea ce denota un Q mai mare. E in jur de 22. Repet, exercitiul este pur academic. Nu sugerez ca OP sa schimbe ceva. Probabil ca finalul va functiona, mai ales ca se folosesc elemente reglabile in tank-ul final, dar mi s-a parut o oportunitate interesanta de a evalua performantele si de a vedea daca e loc de niscai optimizari. Deocamdata ma opresc aici. Cirip Editat Decembrie 5, 2019 de cirip 1 Link spre comentariu
yo3fkc Postat Decembrie 5, 2019 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2019 Buna dimineata la toata lumea ! @dyogenes Multumesc pentru detaliile referitoare la GU43B . Pe cele referitoare la originile lampii chiar nu le stiam . Si , nu , nu construiesc pentru vanzare , vreau doar sa imi demonstrez mie ca nu m-am rablagit de tot ! Fac parte dintre cei care mai cred in "ham spirit" , sunt pe aici colegi care pot confirma acest lucru . @cirip Multumesc pentru timpul alocat calculelor . Esenta este ca , si din simularile tale , am o plaja suficienta de "joaca" cu cei doi conzi de 10-1350 pF . Urmatorul pas consider ca va fi construirea bobinei filtrului PI . O sa verific diseara pe acasa ce carcase am si revin maine cu datele lor , poate discutam subiectul . Link spre comentariu
gauss Postat Decembrie 5, 2019 Partajează Postat Decembrie 5, 2019 (editat) Era bun un roller inductor , cu cursor . Desi la puterea care se vehiculeaza ca va fi obtinuta , sa nu apara ceva probleme la manevrare . Ar fi buna o procedura ( initiala ) cu putere redusa , dar e mai anevoioasa si aduce alte complicatii . Noroc ca nu construiesc liniar , m - am oprit la 3 GU - 50 , cu 750 V anodica . Aia am putut sa procur , noroc cu romanii de peste Prut . In anii '90 , mai insemna ceva . Adica la mijlocul clasamentului , spre in jos . Acum ... , e un soi de QRP ( inteleg ) . Editat Decembrie 5, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum