Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un GU43B sau doua ?

yo3fkc

Postări Recomandate

Doua . Cum v - ati gandit , contratimp sau paralel ? Ca trebuie (si) alimentare , nu gluma ... , zic si eu ! 

P.S. - banuiesc ca aveti tuburile si soclurile ... Altfel , si una e destul , daca e bine " incarcata " .

Link spre comentariu

Paralel .

Trafo de anodica imi da 2850V la 2A .

Da , am trei socluri si vreo 6 lampi nepipaite , in cutial lor de la mama rossia .

LE Scuze , 2350V

Editat de yo3fkc
Link spre comentariu

Pai n - am ce sfaturi sa va dau ... , nu ca as fi in stare . Puneti doua , eventual " debutati " numai cu una . La anodica aia , cu ceva antena ( inteleg ca aveti ) , si excitatia liniarului dintr - un transceiver comun , va auziti unde doriti . Daca nu e destul , o cuplati si pe a doua ... , nu sunt multe modificari de facut . Decat ca trebuie AT pe masura ( la doua tuburi ) , daca nu - l aveti din prima . Si vreo 200 wati la filamente ...

P.S. - interesant demers , dar si delicat . Poate ne tineti la curent cu evolutia , eu m - am abonat la topic . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dap . Cam asa ma gandeam si eu . Sa pun doua , dar sa o alimentez initiala doar pe una .

Vad eu dupa daca mai e nevoie de a doua .

O sa am filtru PI la iesire , dimensionat si el pentru doua bucati .

2 CV in vid de 100-1300 pF , comutarea benzilor cu relee in vid .

La iesire un "limba soacrei" mi se pare cea mai buna varianta .

O sa scriu in continuare pe aici , din pacate abia dupa ce se va strica vremea o sa pot lucra la el .

Acum , printre picaturi , desenez la carcasa si sasie ( va fi etajat , cu sertare pe glisiere si cu mufe in fundul fiecarui sertar )

Link spre comentariu

Acum 9 minute, yo3fkc a spus:

O sa am filtru PI la iesire , dimensionat si el pentru doua bucati .

2 CV in vid de 100-1300 pF , comutarea benzilor cu relee in vid .

La iesire un "limba soacrei" mi se pare cea mai buna varianta .

In primul rand trebuie sa stabilesti tu ce putere vrei sa obtii la anodica disponibila, in functie de asta decizi daca pui unul sau doua tuburi.

Oricum filtrul Pi trebuie calculat taman (si) in functie de aceasta putere, respectiv impedanta anodica diferita pentru 2 tuburi fata de unul singur, deci este preferabil ca intai sa alegi numarul de tuburi.

Releul rusesc limba soacrei este nepotrivit la iesire, acolo este de preferat releu mai rapid, deci releu in vid.

Ce relee in vid utilizezi in filtrul PI?

Ce transformator ai, este cumva cel militar (vestic) inchis ermetic?

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Traian B a spus:

In primul rand trebuie sa stabilesti tu ce putere vrei sa obtii la anodica disponibila, in functie de asta decizi daca pui unul sau doua tuburi.

Oricum filtrul Pi trebuie calculat taman (si) in functie de aceasta putere, respectiv impedanta anodica diferita pentru 2 tuburi fata de unul singur, deci este preferabil ca intai sa alegi numarul de tuburi.

Releul rusesc limba soacrei este nepotrivit la iesire, acolo este de preferat releu mai rapid, deci releu in vid.

Ce relee in vid utilizezi in filtrul PI?

Ce transformator ai, este cumva cel militar (vestic) inchis ermetic?

Eu zic ca voi avea plaja suficienta la filtrul PI incat sa pot adapta in ambele variante .

Releu in vid sa "tina" la iesire nu am , pentru comutare benzi am V1V-1V .

Nu , traful nu este cel despre care zici , este facut la o cooperativa din YO3 .

Am si unul incapsulat tot 2350V dar nu poate mai mult de 1 amper .

Iar acum ma gandesc la varianta trei trafo montate stea/triunghi pe trifazat , sa nu sting lumina in casa cand apas pe manipulator !:84

Plus ca le pot misca si eu , asta are vreo 40 de Kg .

Editat de yo3fkc
Link spre comentariu

Sfatul meu este sa folosesti un singur tub. Oricat de mult te vei chinui sa le imperechezi, nu vei avea aceleasi amplificari si nu vor debita egal. Plus ca iti complici existenta cu doua circuite de bias... Asta pe langa tabilizatorul de G2 care e naspa la tetrode, fiind musai de tip paralel si nu serie.

Grija la variabilul dinspre anod, in banda de 10m vei cobora undeva la 15-20 pF, nu se poate folosi cond. cu capacitate reziduala de 100pF

Si da, nu se pot pune sau scoate lampi ulterior! Asa cum spunea Traian B, filtrul pi se calculeaza in functie de puterea dorita si in functie de capacitatile interne ale tuburilor. Chiar daca variabilii au "plaja", bobinele au prize fixe, ori inductantele difera intre varianta cu un tub respectiv 2 tuburi... Ce faci, muti prizele pe bobina? Se poate, dar e incomod.

Si-apoi... la 1,5Kw, cat ofere un GU-43, cu o antena cat de cat, garantat te auzi la corespondent. Acuma sper ca nu te gandesti sa dai cu 3Kw in long wire sau dipol, ca rad si curcile! Noi la YO6KSC folosim 600W si antene delta loop monoelement (separate pentru 40m si pentru 20m). Rezultatele se pot vedea in logbook pe qrz.com... 

la 1,5KW putere medie (atat ofera un tub gu-53), cu un PEP peste 2 KW, intr-un delta loop, esti regele benzii!

P.S. Daca merge OK la 1,5KW cu un tub, se poate trece ulterior la un GU-5B, care sa ofere cei 3KW doriti, dar dintr-un singur tub, evitand complicatiile de imperechere descrise mai sus...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 6 ore, dyogenes a spus:

Sfatul meu este sa folosesti un singur tub.....

Multumesc mult de sfaturi , extrem de pertinente si folositoare .

Ai dreptate ca imi complic viata cu doua .

Mai "meditez" ...:)

Link spre comentariu
Acum 10 ore, nanopico a spus:

Si astia sunt obtinuti cu tub sau ceva tranzistorizat ?

YO6KSC, fiind un radioclub tanar, nu are inca amplificator propriu in dotare, asa ca opereaza cu un amplificator imprumutat de la YO6PSD pe care l-am construit cu cativa ani in urma. Amplificatorul este o versiune "de inceput", perfectionat in urmasii sai (Regina si  Suhoi) Aici este filmuletul facut la vremea respectiva: 

Amplificatorul foloseste o pentoda GK-71 cu anod de grafit care furnizeaza 600W FM in regim lejer. Stabilizarea grilei 2 se face cu un regulator serie cu tub GU-50... Atacul este pe G1.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

M-am apucat sa calculez filtrul PI in cele doua variante .

Mi-au rezultat :

Varianta 1 -

3300V / 0,9A  Za 196 ohmi , Zout 50 ohmi a reiesit C1 aprox 250 pF , C2 aprox 1500 pF , L 8,2 microH pentru f=3,5 Mhz

Varianta 2 -

3300V / 1,8A Za 337 ohmi , Zout 50 ohmi a reiesit C1 aprox 135 pF , C2 aprox 1100 pF , L 14,5 microH pentru f=3.5 Mhz

Am rotunjit cifrele dupa virgula si nu am tinut cont de faptul ca bobina va fi facuta din trei sectiuni , nici de spirele intermediare .

Daca cineva are mai multa experienta , il rog sa ma verifice si sa imi spuna daca sunt pe calea cea buna !:84

Multumesc ,

LE Am verificat in week-end variabilii in vid si am constatat ca sunt de 10-1350 pF , uitasem de cand stau in raft .

Link spre comentariu

Va salut,

Incerc sa va dau eu o mana de ajutor. Cu primele valori mie imi da rezistenta vazuta de anod de 2.4K la o frecventa de acord de 3.73MHz. Am verificat prin doua metode.

Ce ma nedumereste este valoarea Za de 196 de ohmi. Cum ati calculat-o ?

Link spre comentariu
Acum 3 minute, cirip a spus:

Va salut,

Incerc sa va dau eu o mana de ajutor. Cu primele valori mie imi da rezistenta vazuta de anod de 2.4K la o frecventa de acord de 3.73MHz. Am verificat prin doua metode.

Ce ma nedumereste este valoarea Za de 196 de ohmi. Cum ati calculat-o ?

Rezistenta anodica mi-a iesit si mie 1,966 K ( la 3,50 Mhz ) .

Impedanta anodica eu stiu ( din amintiri , nu am mai calculat un filtru PI de 20 de ani ) ca era Ra/Q unde Q este 10-12 . Am luat 10 in calcul .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări