Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum este mai bine?


neagu

Postări Recomandate

Salutare, am la indemana o sursa de 24v si un letcon ZD929,vreau sa mi mai fac o statie de lipit dar sunt in  postura de a alege sa o fac termostatala sau cu un montaj PWM. La  cea care o am( termostatala) am avut ceva probleme  la punerea in functiune si mia luat ceva timp pana la finalizarea ei. Vreau sa stiu care este diferenta  dintre cele doua montaje si daca la cea cu PWM temperatura de lucru se poate regla, eu cred ca da pentru ca in functie de tensiune obtinem  temperatura,dvs ce parere aveti? M ultumesc. Montajul PWM vreau sa l fac cu  lm555 si un mosfet.

Editat de neagu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • neagu

    4

  • Stefan

    3

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Termostatul e de preferat întotdeauna, simplul reglaj PWM nu compensează pierderea de căldură la lipiturile care cer o inerţie termică ridicată.Mai pe româneşte, cu un letcon reglat doar din PWM vei avea surpriza să ţi se întărească fludorul instant pe vârful de lucru când încerci să lipeşti un cablaj mai voluminos.Va trebui să stai mai tot timpul cu mâna pe potenţiometrul de reglaj când faci lipituri foarte diferite ca volum de încălzire...

Link spre comentariu

În primul rând e bine să te familiarizezi puțin cu termenii folosiți. Știu că știi ce e PWM dar nu strică să reamintim.

PWM = (rom.)Impulsuri Modulate in Durata sau Modulația in Durată a Impulsurilor.

 

Astfel poți avea o schema pentru stația de lipit cu control în buclă închisă, așa zis termostatată, cu comanda elementului de încălzire în salve de impulsuri modulare în durată / PWM.

 

Probabil te referi la modul de control al rezistentei letconului, cu durata inpusurilor dictată de un potențiometru (buclă deschisă) sau cu durata impulsurilor dictată de eroarea dintre o valoare țintă a temperaturii dorite și o valoare măsurată în timp real (statia termostatată).

 

Cum este mai bine? Mai bine este să-ti alegi o schemă de statie termostatată cu comanda letconului in PWM, o schema verificată pe forum.

 

@validae a fost mai rapid și concis.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Bine bine dar se poate gasii un punct de lucru in care sa fie ok temperatura si la cele mai voluminoase un fludor(daca cu cea termostatala lucram la 380* cu cealalta putem regla la 400* sau 420*) ce ziceti?

 

 

 

 

0

Link spre comentariu

Zicem că acest mod de lucru este greșit pentru electronică. 

Dacă chiar vrei să faci lipituri de calitate o să stai mereu cu mâna pe potentiometru, adică o să joci rolul termocuplei.

Cu 400-420°C o să exfoliezi traseele subțiri, o să produci doar fum din sacaz (adică nu îl folosești că decapant) și o să scurtezi viața rezistenței.

Nu înțeleg de ce folosești letco  la 24V cu termocuplu când era mai ieftin un letcon chior la 230V și un variator cu triac recuperat.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Ca sa va raspund; problema sta cam asa; sursa este din dezmembrari, letconul este cumparat din targ cu 10 lei,sa mai fac un cablaj pantru o statie  si la sfarsit  sa nu functioneze este o dezamagire. Asa ca incerc ceva simplu,as cumpara un sablaj gata facut si care merge sigur dar am luat legatura cu un coleg din forum si ma tot amana de vreo trei saptamani(sper ca nu se supara daca citeste) asa ca incerc si o alta variant.

Link spre comentariu

Acest subiect are titlul "Cum este mai bine?, greșesc? Astfel am presupus că vrei să știi cum este mai bine să faci o stație de lipit nu cum poți face o "stație de lipit" după priceperea și posibilitățile tale.

Dacă ești pornit pe ideea cu 555 și mosfet de ce nu o încerci? Piesele și o plăcuță de prototipare nu depășesc suma de 15 lei.

 

Ce schema de stație ai incercat? Ai încercat depanare / punerea în funcțiune cu ajutorul colegilor de pe forum?

Letconul la 10 lei oare are termocupla buna?

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări