Andreib18 Postat Noiembrie 25, 2019 Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 Buna ziua dragi colegi, sau ma rog electronisti. Am nevoie de putin ajutor. Problema este in felul urmator: doresc sa construiesc un microfon pentru masurari acustice. M-ar interesa sa aiba un raspuns plat 20-10khz. Am gasit cateva capsule electret pe la serviciu si totodata am gasit pe internet cel mai simplu preamplificator .Problema mea este ca acel condensator de 10uF (pt blocat curent) nu il gasesc pe la noi intr o tensiune de sa spunem aprox 16v. gasesc doar peste 100v. ce alte variante as avea ? De altfel ma gandesc sa scot jack 3.5mm trs cu care sa intru intr o placa de sunet usb-3.5mm line out si mic in.Am inteles(citit) ca pentru a nu capta interferente se foloseste un tub metalic,subtire iar microfonul se sigileaza in acel tub. Intrebarea este trebuie sa sigilez si circuitul impreuna cu bateria sau pot sa ies cu cablul din tubul metalic si circuitul sa il las in aer ?M-am gandit sa folosesc un tub de pix metalic(sau chiar doua) iar la circuit daca este nevoie sa fie si el izolat o intr o cutie metalica(box gsm).Va multumesc! Link spre comentariu
alf Postat Noiembrie 25, 2019 Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 (editat) Condensatorul de 10uF poate fi si la 400V... important este sa nu te deranjeze gabaritul lui. Preferabil ar fi sa utilizezi un condensator nepolarizat. In alta ordine de idei... ca o parere personala, pentru masurari acustice as fi preferat un microfon dinamic, cu toate ca se gasesc multe microfoane profesionale de tip condensator care au aceasta utilizare. Nu cred ca este bine ca semnalul sa ajunga la capsula microfonului printr-un tub cu diametru exagerat de mic. Editat Noiembrie 25, 2019 de alf Link spre comentariu
Andreib18 Postat Noiembrie 25, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 (editat) pai cele folosite in masurarea masinilor de obicei sunt capsule electret de 6mm. acum cele din poza mea sunt din diverse telefoane tablete. Ce stiu eu este ca in circuitul in care sunt folosite au puse filtre pentru claritate.Tot de accea o sa folosesc si o placa de sunet usb. atunci o sa caut un tub mai gros putin. O alta problema in aceasta arie este pozitionarea microfonului( o miscare de ordinul milimetrilor si frecventa masurata este diferita) . Eu m-am gandit sa confectionez din lemn un oval asemanator capului uman continand 5 gauri,iar prin gauri o sa bag tubul microfonului cu aceeasi adancime. O sa fac 5 masuratori si o sa le fac averege folosind rew.Credeti ca este o idee buna cu acel suport? Editat Noiembrie 25, 2019 de Andreib18 Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 25, 2019 Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 Nu stiu daca e bine de pus microfonul in tub , orice tub are proprietati acustice care schimba realitatea ( tuburile au o alta gama de frecvente la alte niveluri , frecventa de rezonanta etc ) Am cateva microfoane electret NOS originale PHILLIPS ( vechi de vreo 30 ani ,cand se facea calitate ,nu economie de materiale si forta de munca -china ) ,pot dona 2 buc pt experimente . Da-ti o adresa MP . Pe vremea comunista am construit un microfon cu electret schema ca cea de sus , am pus condensator 10uF cu tantal.Corpul a fost facut din 2 buc aluminiu strunjit , polishat ,cu filet pt stringere , pe acolo intra si bateria . Suna fantastic , prietenii mei cintareti profesionisti au apreciat sunetul ca fiind foarte bun ( si designul era unul reusit ) Din pacate filetul de aluminiu are o proprietate ca se "vindeca ",a fost imposibil dupa un timp sa desfac cele 2 parti. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 25, 2019 Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 Te-ai uitat prin datasheeturi pe la astfel de capsule? Ai sa ramai uimit de caracteristicile lor (ciudate). PS: am facut si eu citeva variante dar am ajuns sa cumpar unul specializat pt ca nu am fost mutumit de calitatea lor, si am incercat mai multe preamplificatoare unele chiar foarte performante. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2019 Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 GRM21BC81E106KE51L asta e 10uF la 25V, destul de mic, daca mai cauti cred ca poti gasi si la 16V. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Noiembrie 25, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 Chestia este ca nu gasesc local. In constanta fiind 2 3 magazine de electronice. O sa desfac maine cateva chestii si cred ca o sa gasesc un condensator. Chestia la mine este ca vreau sa fie omnidirectional. O sa ma ajute sa compar raspunsul stanga cu dreapta.Regula spune ca daca canalul stang si dreapta au aceelasi raspuns si aceelasi level cand ajung la ascultator si sunt in faza atunci totul este ok. iar peste 6khz nu imi mai trebuie raspuns deoarece sunt peste regiunea crossover-ului.Din ce am inteles cam toate capsulele au raspuns ok pana in 8k. Problema este cu reglarea spl-ului,neavand o fisa de calibrare pentru ele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2019 Partajează Postat Noiembrie 26, 2019 vezi ca home teatrele vin cu microfoane pentru calibrare. fiecare firma ecu standardul ei, gen mcacc la pioneer. a rost de unul din ala. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Noiembrie 26, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2019 Cam asa arata circuitul . M-am gandit sa il sigilez intr o laterna mai ingusta din metal. Link spre comentariu
Andreib18 Postat Noiembrie 27, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2019 Si asa arata prima si ultima versiune. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum